Skip to Content

Buitenspeelgoed voor in de tuin, een schommel is een goed idee!

Als je in het bezit bent van een tuin of een buitenruimte én je hebt kinderen.. Halleluja! Heerlijk om ze af en toe naar buiten te kunnen sturen voor even rust in huis. En uiteraard is actieve beweging in de buitenlucht, het ontdekken van de natuur en lekker ravotten ook heel belangrijk voor kinderen zelf. In deze blog leg ik uit waarom een schommel een goed idee is als buitenspeelgoed voor in de tuin.

Buitenspeelgoed voor in de tuin
Foto van eokateri via Pixabay

Buitenspeelgoed voor in de tuin

Er zijn diverse items mogelijk voor in de tuin die leuk zijn voor kinderen. Denk aan een moestuin, trampoline en een zwembad. Lekker diverse dingen die mogelijk zijn voor een kindvriendelijke tuin. Zonder dat het per se meteen een heel speelparadijs hoeft te worden. Ook kan je kiezen voor bepaald buitenspeelgoed wat je weer makkelijk kan opbergen. Wat minder makkelijk opbergt is een schommel. Toch is dit echt een goed idee, wat mij betreft, als buitenspeelgoed voor in de tuin.

Allereerst het gevoel! Je weet vast wel wat ik bedoel. Bijna iedereen geniet van het schommelgevoel. Die lichte kriebels in je buik. Dit komt het dichtste in de buurt van vliegen en zweven, zonder al teveel moeite te hoeven doen. Als volwassenen voel je dit ook. Al moet ik zeggen dat hoe ouder ik wordt, hoe duizeliger schommelen me kan maken. Dat heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Daar kom ik later op terug. Maar ook ik, en zeker kinderen zijn gek op het gevoel dat schommelen kan geven.

Reset prikkels

Kinderen zitten, staan, liggen en hangen op een schommel. Ze wiebelen, draaien en schommelen. Het neemt relatief weinig ruimte in beslag voor het grootse effect wat het geeft. Kinderen voelen zich vrij door te schommelen en kunnen lekker wat van die actieve kriebels kwijt. Alleen daarom is dit al goed buitenspeelgoed voor in de tuin. Maar er is meer waarom een schommel een goed idee is!

Mijn oudste dochter had in haar jongere jaren motorische angst, waar ze inmiddels grotendeels overheen gegroeid is. Ze was heel onzeker en voorzichtig in haar bewegingen. We zijn met verschillende therapeuten aan de slag gegaan en van 1 in het bijzonder heb ik een hele goede tip gehad. Door de dag heen bouwen kinderen prikkels op. Prikkels die bepaalde handelingen kunnen verstoren zoals motoriek of emoties. Maar er is een trucje om dit te resetten, om dat volle emmertje te legen… schommelen!

Evenwichtsorgaan

En dan kom ik weer terug bij het evenwichtsorgaan. De hersens van mijn dochter en haar evenwichtsorgaan waren lange tijd geen goede vriendjes. En ook bij kinderen waarvan een emmertje vol zit met prikkels, is schommelen dus een goed idee. Als reset van die prikkels! Ik voel als volwassene al wat schommelen met mij doet, dus het heeft ook zeker effect op je kinderen. Dit is de tweede reden waarom een schommel goed buitenspeelgoed voor in de tuin is.

Een schommel als buitenspeelgoed in de tuin? Jazeker! Laat je kind lekker ontdekken en plezier hebben. Laat die actieve kriebels los en geef eventuele ‘volle emmer’ prikkels een reset door het evenwichtsorgaan lekker te schudden. En stap vooral zelf ook eens op en laat het kind in je genieten :).

Lees ook deze blog over vakantie vieren in je tuin

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.