Een kindvriendelijke tuin – een blog voor ouders

De lente begint deze maand weer. Dus het is weer bijna tijd om de tuinmeubelen uit de schuur te halen. En als je kleine kinderen hebt, komen er nog véél meer spullen uit die schuur! Hoe veilig is jouw tuin voor kinderen? In deze blog een paar tips voor een kindvriendelijke tuin.

Veiligheid voorop in een kindvriendelijke tuin

kindvriendelijke tuin met tuinkussens
tuinmeubelen.nl

Binnenshuis zorg je voor onder andere kindersluitingen op kastjes met schoonmaakmiddelen en stopcontactbeveiliging. Maar wat doe je buiten om een veilige omgeving te creëren voor nieuwsgierige oogjes met grijpgrage kinderhandjes? In een kindvriendelijke tuin staat veiligheid voorop. Pas als je dat goed hebt geregeld, kun je onderuitgezakt genieten op dat leuke nieuwe tuinkussen dat je voor je tuinmeubelen hebt gekocht.

1. Pas op met planten(bakken)

Kinderen zijn beweeglijk en rennen graag door de tuin. Let dus op met het plaatsen van grote plantenpotten en -bakken. Zodat ze op een plek staan waar ze tijdens tikkertje spelen niet om kunnen vallen! Kinderen zijn ook nieuwsgierig. En ze zullen waarschijnlijk naar een kleurrijke bloem kruipen en die er vervolgens af trekken voor nader onderzoek. Dat is zonde van de mooie plant, maar veel erger is het als je kind een bloem of besje in zijn mond stopt. Want sommige planten en zaden zijn giftig. En dus ongeschikt voor in een kindvriendelijke tuin.

Voorbeelden van giftige planten

Welke planten zijn giftig? De meest voorkomende giftige planten zijn: Buxus, Gouden regen (Laburnum), Monnikskap (Aconitum), Oleander (Nerium Oleander), Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum), Rhododendron, Taxus, Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), Wolfsmelk (Euphorbia) en Wonderboom (Ricinus communis). En voorbeelden van planten met giftige bessen zijn: Gelderse Roos, Hulst, Kamperfoelie, Kardinaalsmuts, Klimop, Laurierskers, Lijsterbes, Sneeuwbes en Wilde Wingerd. Vermijd deze planten dus in een kindvriendelijke tuin!

2. Welke omheining in een kindvriendelijke tuin?

Gebruik dus geen buxus of taxus als haag ter omheining van je tuin. Want deze zijn giftig. Een hoog hek of een solide schutting zijn voorbeelden van een goede omheining in een kindvriendelijke tuin. En die heb je nodig omdat kleine kinderen het heerlijk vinden om zelf op avontuur te gaan. Zorg er dus voor dat het hek of de schutting goed sluitend zijn en dat er geen gaten in zitten. Daardoor voorkom je dat je kind ineens toch op straat komt te staan op een onbewaakt moment!

3. Speeltoestellen en zachte ondergrond

kindvriendelijke tuin met speeltoestellen
Annalise Batista via Pixabay

Je kunt omheining ook gebruiken ter afscheiding van het speelgebied in je kindvriendelijke tuin. Je kind zal het heerlijk vinden om zijn eigen plekje te hebben. Met het plaatsen van speeltoestellen moet je opletten dat je ze stevig verankert in de grond. Daarmee voorkom je dat ze omvallen (en de gevolgen van dien…). Controleer regelmatig of alle schroeven nog goed vast zitten. Zorg er ook voor dat het speeltoestel op een zachte ondergrond staat. Denk hierbij aan rubberen tegels, zand of (kunst)gras.

4. Zorg voor schaduw in de kindvriendelijke tuin

Kinderen kunnen zich uren vermaken in een zandbak of een heuse buitenkeuken voor kinderen. Zet die dan wel in de schaduw! Een kunststof zandbak kan bijvoorbeeld erg heet worden wanneer die in de zon staat. Oh en vergeet ook in de schaduw niet om je kind regelmatig in te smeren met een goede zonnebrandcrème.

kindvriendelijke tuin met lekker loungeplekken
tuinmeubelen.nl

Zo, en dan… jezelf insmeren en eindelijk lekker genieten op dat lekkere tuinkussen! Heb jij ook zoveel zin in de lente?

Lees ook deze blogs

Footer3
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.