Zes tips optimaal genieten van je tuin – een ontspannende lente

De zon begint weer lekker te schijnen en buiten wordt het steeds warmer. Voor je het weet kan je weer lekker in je tuin zitten en daar houden we toch allemaal van? Maar hoe zorg je ervoor dat optimaal genieten van je tuin met een hoofdletter G wordt? In mijn blog geef ik je zes tips.

Veel groen of bakken met planten?

Afbeelding van summa via Pixabay

Om optimaal van je tuin te kunnen genieten, moet je van jezelf weten of je groene vingers hebt. Vind jij tuinieren leuk en weet je hoe je de planten moet verzorgen? Dan is het leuk om stukken van je tuin te beplanten met verschillende soorten planten. Wanneer je hier voor kiest, kijk dan naar lagen. Wissel grote met kleine planten af. Dat geeft een speels effect. Ben je, net als ik, niet echt van het tuinieren, ga dan voor bakken en zet daar onderhoudsvriendelijke planten in. Zo kan je optimaal genieten van je tuin zonder dat je tuin compleet overwoekert. Dat geeft rust, toch?

Kies de juiste tuinmeubelen

optimaal genieten van je tuin
tuinmeubelshop.nl

Wil je in jouw tuin vooral lekker zonnen, een boek lezen of borrelen? Dan is een bank met een tafeltje iets voor jou. Geniet jij het meeste van lekker met elkaar aan tafel zitten, buiten werken en eten in de tuin? Dan kies je misschien eerder voor een tuinsets met een hoge tafel en stoelen. Kijk dus waar jij het meeste van geniet. Heb je een grote tuin en wil je het eigenlijk allebei, dan kan je dat ook prima doen. Wel is het belangrijk dat je er plek voor hebt. Misschien kan je twee hoekjes creëren in je tuin. Een hoekje om te zonnen en een hoek om lekker te eten. Online is er genoeg te vinden in verschillende maten en sets. Ik weet zeker dat je iets kan vinden van jouw smaak. Kijk hier voor de tuintrends 2022!

Kindvriendelijk? Optimaal genieten van je tuin

Wanneer je jonge (klein) kinderen hebt is het goed om erover na te denken of jouw inrichting voor de tuin kindvriendelijk is. Je kan namelijk niet optimaal genieten wanneer er een kans bestaat dat er iemand in je pas aangemaakte vijvertje kan vallen. Ook terrasvorming is niet handig als je een jong (klein)kind hebt die net begint met lopen. Kijk gelijk ook naar de planten in je tuin. Staan er planten die giftig kunnen zijn als kinderen het per ongeluk in hun mond stoppen? Ze zijn vast niet de eerste die een besje plukken en opeten.

Moet je dan je hele tuin kindvriendelijk maken en voorzien van tegels? Nee, want er zijn zoveel opties die je ook kan doen. Lees hier hoe je een kindvriendelijke tuin kan aanleggen.

Een vijver in de tuin?

Het is algemeen bekend dat water, en dan vooral stromend water, een kalmerend effect kan hebben. Wanneer je je tuin gaat inrichten is dat er ook eentje waar je over na kan denken. Wil je een vijver en wil je die onderhouden? En als je voor een vijver kiest, wil je dan er ook een waterval of fonteintje bij? Als laatste moet je ook kijken of er jonge kinderen in jouw tuin komen. Je zal niet de eerste zijn die een kind in zijn vijver hoort vallen. In ieder geval is hier ook ontzettend veel keus in. Wil je een onderhoudsvriendelijke, kindvriendelijke watertje? Kies dan voor een mini vijver in pot. Er zijn zoveel leuke potten te vinden. Vaak ook met een fonteintje erin.

Afbeelding van mveldman via Pixabay

Zoek de zon voor optimaal genieten van je tuin

Iedereen wil genieten van de zon. Daarom is het belangrijk om goed te kijken waar de zon op komt en ondergaat in jouw tuin. Wil je ontbijten in de zon, dan is het belangrijk dat daar jouw eettafel komt te staan waar in de ochtend de zon komt. Wil je liever na je werk genieten van de zon, dan is het handig om daar een lekkere stoel met tafeltje neer te zetten. Verder is het ook belangrijk dat je zorgt voor schaduwplekken in je tuin. Iedereen heeft behoefte aan een beetje schaduw, zeker als de zon fel schijnt en het erg warm is. Schaduwplekken kan je creëren door natuurlijk een parasol, maar ook met een klimop kan je een schaduwrijk plekje creëren. Zo zorg je ervoor dat je optimaal kan genieten van je tuin, én de zon.

Zet het op papier

Bij al deze keuzes is het handig om het op papier te zetten. Wat vind je fijn? Wat wil je in je tuin hebben? Maak een lijstje. Daarna zou je een tekening kunnen maken van je tuin en je keuzes erin kunnen leggen of tekenen. Wanneer je verschillende plattegronden maakt, kan je dit goed met elkaar vergelijken en uiteindelijk de beste kiezen. Door het op papier te zetten, lees een plattegrond te maken, maak je het voor jezelf visueel en kan je een goede keus maken. Soms helpt het om een moodboard te maken met meubels, planten en vijvertjes die je leuk vindt. Maak daarin zelf de keuze, want alleen jij weet wat je fijn vindt werken.

Optimaal genieten van je tuin

Vind je deze tips allemaal een beetje drastisch en wil je liever niet je tuin verbouwen? Dan kan je natuurlijk ook de goede plekjes in je bestaande tuin opzoeken en daar iets maken waar je lekker kan zitten. Ook zou je jouw tuin persoonlijker kunnen maken door jee mooie foto op canvas te laten drukken en die aan je muur te hangen. Een mooie foto van het bos of een Grieks tafereeltje. Misschien houd je wel van beelden? Koop een paar mooie en zet die op verschillende plekken in je tuin. Daar kan je toch alleen maar van genieten? En dat is wat iedereen wil, optimaal genieten van je tuin.

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

2 reacties

  1. Iedereen wil graag genieten van zijn tuin. Ik geloof ook dat het goed is om een plan te maken wanneer je je tuin wil aanpakken. Wij hebben afgelopen jaar onze vijver laten uitgraven en een steiger aangelegd. Het is erg mooi geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.