Skip to Content

Sensopathisch schatgraven – een spelende ontwikkeling fijne motoriek

Als gastouder maar ook als moeder hou ik enorm van sensopathisch spel. Ik blijf het aanbieden in allerlei vormen en de kinderen vinden het altijd prachtig als ik weer nieuwe dingen aanbiedt. Tijdens het thema piraten gingen de kinderen sensopathisch schatgraven op 2 verschillende manieren. 

Sensopathisch schatgraven

Schatgraven is erg leuk voor jonge kinderen. Op veel Amerikaanse blogs zie je de I spy bags voorbijkomen die ik ook nog steeds een keer wil gaan maken. Voor nu konden de kinderen heerlijk aan de slag met sensopathisch schatgraven met zand met en zonder vieze handen 😉

sensopathisch schatgraven

Sensorybottle schatgraven

Ik maakte dit samen met dochterlief voor alle kindjes zodat ze thuis ook aan de slag konden blijven met sensopathisch schatgraven. Aangezien de sensorybottles een van de favoriete speelgoedjes is van de gastkinderen.

Je hebt nodig lege sapflessen, kleine schatkistjes, juwelen, munten, ik deed er ook wat gouddraad van chenille in. Zand natuurlijk en ten slotte secondenlijm om de dop vast te lijmen. Zo kunnen kinderen met schone handen sensopathisch schatgraven!

sensopathisch schatgraven
sensopathisch schatgraven

Met een trechter vulden we de flesjes tot ongeveer 1/3 met zand. Ontdekken maar lieve kindjes! Met schone handen en dus ook voor baby’s geschikt! Want ook die vinden het geweldig om schat te graven! En een leuke kleine aantekening. Mijn dochter heeft deze fles met haar bijna 8 jaar nog steeds en vind hem nog steeds leuk.

Sensopathisch schatgraven deel 2

De absolute favoriet van alle oudere gastkindjes was deze grote zwarte bak vol met goud en juwelen en munten! Wat een plezier en wat een pret hebben de kindjes hier met het sensopathisch schatgraven gehad. Uren achter elkaar speelden ze ermee ik had letterlijk geen kind aan ze. Ik zat erbij en keek ernaar en hoefde alleen na afloop wat zand op te vegen 😉

Dochterlief wilde per se helpen toen ik deze activiteit aan het voorbereiden was. Gek hè? 🙂

Je hebt nodig zandbak zand ( tuincentrum) Gouden steentjes en eventueel ook zilveren steentjes ( Action) Juwelen ( Action) Speelmunten en grote schatkisten eventueel ook leuk om zelf te versieren! En om te zeven naar goud kocht ik 4 kleine zeefjes bij de Action. Trechters, pollepels alles is toegestaan als de kinderen maar zoet zijn.  Het sensopathisch schatgraven kan beginnen.

Stimulering fijne motoriek

sensopathisch schatgraven
sensopathisch schatgraven

Dochterlief offerde zich graag op om alle schatten goed te verstoppen om de volgende dag met haar vriendinnetje op zoek te gaan naar al het goud en de juwelen! Sensopathisch schatgraven Was vanaf dag 1 een hit hier.

De dames vroegen zelf om extra bakjes en lepels. Op de grond legde ik trouwens een groot plastic tafelkleed om het zand zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Na 2 uurtjes schatgraven hadden de dames wel genoeg er van en vouwde ik alles zo naar binnen om het de volgende dag weer neer te kunnen zetten voor de kinderen.

De jongste die ik er met het sensopathisch schatgraven liet spelen was 2 jaar ( een meisje die echt niks meer in haar mond steekt) en de oudste was 5 jaar. Stuk voor stuk hebben ze er echt heel veel plezier in gehad. Ook leuk om van de zomer buiten in de zandbak te doen, maar dan moet je wel zeker weten dat alle kleine steentjes er goed uitgezocht worden natuurlijk in verband met de kleine kinderen die het misschien in hun mond stoppen.

Laat je het me weten als je ook gaat sensopathisch schatgraven met je kinderen? De fijne motoriek voor jonge kinderen is erg belangrijk voor onder andere de stimulans van de schrijfontwikkeling!

Wil je deze zandbende niet in huis, dan kun je natuurlijk ook zand in een watertafel doen. Deze activiteit is erg leuk om te gebruiken bij een piraten kinderfeestje!

Lees ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kim

Wednesday 29th of March 2017

Oh wat leuk verzonnen! Echt leuk

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.