Skip to Content

Aardappeltjes uit de oven, een basis waarop je eindeloos kunt variëren

Aardappeltjes uit de oven blijft een recept dat het hele gezin kan waarderen. Iedereen vindt het lekker en voor de kok is het belachelijk weinig werk. Ik heb er dit keer voor gekozen om een basisrecept te gebruiken. Of nou ja, basis, er zit wel knoflook en zout doorheen. Maar je krijgt een idee. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt. En om je op ideeën te brengen staan onder dit basisrecept voor aardappeltjes uit de oven wat variatietips.

aardappeltjes uit de oven

Wat heb je nodig?

Hoe maak je aardappeltjes uit de oven?

 • Verwarm je oven voor op 200 graden celcius
 • Was de aardappeltjes, alle vuil mag eraf en eventuele ongerechtigheden snij je eraf
 • Snijd de aardappeltjes doormidden tot ze ongeveer een maximale grootte hebben van 3 centimeter
 • Dep je aardappeltjes droog met een schone theedoek of stuk keukenrol anders ‘hecht’ je olijfolie niet aan de aardappels, iets met water en olie die elkaar afstoten
 • Doe je aardappels in een vuurvaste schaal waar ze goed de ruimte hebben
 • Schenk een scheutje olijfolie over de aardappels
 • Zorg ervoor dat alle aardappelen bedekt zijn met olijfolie
 • Pers de knoflook over de aardappelen heen
 • Strooi een snuf zout erover
 • Schuif je ovenschaal met aardappeltjes de oven in. Ze moeten in 35 minuten garen

Het resultaat zijn heerlijke aardappeltjes uit de oven. Met de schil er nog aan, wat ook nog een beetje extra smaak geeft. Zelf vind ik het fijn om de aardappelen over te scheppen in een andere schaal zodat de kinderen hun handen niet branden, maar dat is wat ik doe.

aardappeltjes uit de oven

Variatietips op aardappeltjes uit de oven

Hetzelfde principe van de aardappeltjes uit de oven kun je toepassen voor een traybake, een bakplaat waarop je aardappelen en groenten legt. Eventueel voeg je daar ook vlees of vis aan toe. Al dan niet in een vegetarische variant. Mocht je willen blijven bij het principe van de ovenschaal dan kun je varieren in je smaakmakers. Je hoeft geen zout te gebruiken. Bij aardappelen past ook paprikapoeder, rozemarijn, kerriepoeder en peper. Laat dit ook afhangen van je groenten.

Bij bloemkool is kerrie lekker, bij een rundvlees zijn aardappeltjes met paprikasmaak lekker. Je kunt ook je knoflook weglaten (of erin laten, wat jij wilt) en partjes ui eraan toevoegen. Mocht je koolhydraatarmer willen eten of gewoon eens wat anders willen, vervang dan een deel van de aardappelen door pompoenstukjes, wortel, pastinaak of bataat (zoete aardappel). Lekker en je zet weer eens wat anders op tafel. Al blijven aardappeltjes uit de oven wel een all time favorite natuurlijk.

Ook een lekker recept is Gevulde aardappeltjes met bacon en kaas

Of kies eens voor een heerlijk recept zoete aardappel puree

Verschillende soorten aardappels

Er zijn verschillende soorten aardappels, en ze kunnen worden onderverdeeld op basis van hun textuur, kleur, smaak en het beste gebruik ervan. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:

 1. Vastkokende aardappelen: Deze behouden hun vorm goed wanneer ze worden gekookt. Ze zijn ideaal voor gerechten zoals aardappelsalade, gratins of gebakken aardappelen. Enkele voorbeelden zijn de Nicola, Charlotte en Roseval aardappelen.
 2. Kruimige aardappelen: Deze hebben een zachtere textuur en vallen na het koken gemakkelijker uit elkaar. Ze zijn perfect voor puree, aardappelpuree of voor het maken van aardappelsoep. Voorbeelden zijn de Bintje, Eigenheimer en Désirée aardappelen.
 3. Rode aardappelen: Deze hebben over het algemeen een dunne rode schil en zijn vaak vastkokend. Ze behouden hun vorm goed en zijn goed voor het maken van aardappelsalades of als bijgerecht. Voorbeelden zijn de Red Bliss en Adirondack Red aardappelen.
 4. Paarse/blauwe aardappelen: Deze aardappelen hebben een opvallende paarse of blauwe kleur aan de buitenkant en zijn vaak vastkokend. Ze zijn geweldig om te bakken, pureren of roosteren. Voorbeelden zijn de Purple Majesty en All Blue aardappelen.

De keuze voor een bepaald type aardappel hangt vaak af van het gerecht dat je wilt maken en de gewenste textuur en smaak.

Lees ook deze blogs

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.