Skip to Content

Het uitkiezen van een nieuwe badkamer – met onderhoudsvriendelijke tips!

Wat is één van de minst favoriete schoonmaakklussen in huis? De keuken of de badkamer zullen bij velen met stip op 1 staan. Ze worden nou eenmaal intensief gebruikt! Vanwege een verbouwing van de bovenverdieping komt er in eigen huis een nieuwe badkamer. De leukste ideeën zijn al verzameld, en een plaatje van de ideale badkamer begint aardig vorm te krijgen.

Maar bij het uitkiezen van een nieuwe badkamer is er een belangrijk aspect om even bij stil te staan: hoe kun je een badkamer zo onderhoudsvriendelijk mogelijk inrichten? Natuurlijk zal het schoonmaken van één keer in de zoveel tijd toch echt nodig zijn.

Spetterende kinderen, vochtige hoeken, stof en vuil wat zich ophoopt; daar ontkom je niet aan. Maar graag zo min mogelijk voegen, veel gladde oppervlakken en schimmelwerende materialen. Lees verder voor de beste tips!

het uitkiezen van een nieuwe badkamer

Je nieuwe badkamer uitkiezen en plannen

Struinend op internet kom je hele mooie ideeën tegen voor een nieuwe badkamer. Dé trend is om er je eigen mini spa van te maken. Met planten voor een relaxte sfeer, veel natuurlijke materialen en een regendouche bijvoorbeeld. Maar je bent natuurlijk beperkt in de ruimte, dus je zult keuzes moeten maken. Wel of geen bad, wel of geen extra toilet, een enkele of dubbele wastafel? Als je kunt kiezen voor een nieuwe indeling in je badkamer, kan het wel lastig zijn om de mogelijkheden voor je te zien.

Een fijne hulp bij het uitkiezen van een nieuwe badkamer is de 3D planner van Sanidirect, waarin je de afmetingen van de ruimte invoert en je keuzes maakt voor tegels en sanitair. Door het 3D beeld komen je ideeën alvast een beetje tot werkelijkheid. Je kunt zien of het bij elkaar past, en vooral of het praktisch is. Want naast een mooie sfeer in je nieuwe badkamer, wil je ook dat het handig is ingedeeld. Bijvoorbeeld of er voldoende beweegruimte is.

In 4 stappen een 3D ontwerp van je nieuwe badkamer
Speel met verschillende indelingen, materialen en kleuren
Binnen enkele minuten een realistisch ontwerp

Sanidirect

En een belangrijke eis bij het uitkiezen van een nieuwe badkamer; graag onderhoudsvriendelijk. Veel kleine voegjes en leuke nisjes betekent nou eenmaal veel schoonmaakwerk. Dus hoe kun je de badkamer zo plannen en uitkiezen dat het makkelijk schoon te houden is? We gingen op onderzoek uit. En daarbij blijkt het heel handig dat je bij Sanidirect zowel terecht kunt voor tips, als voor een mooi 3D ontwerp én een ruime keuze uit materialen, tegels en sanitair.

Onderhoudsvriendelijke tips bij het uitkiezen van je nieuwe badkamer

Er zijn een aantal keuzes die je kunt maken in de badkamer die ervoor zorgen dat je het snel en makkelijk kunt schoonmaken.

 • PVC vloeren geschikt voor natte ruimtes. Een vloer zonder voegjes, met een mooie en warme uitstraling, en geschikt voor vloerverwarming. Een prima alternatief voor een tegelvloer.
 • Beton ciré. Een mooie en stoere trend is wanden van beton ciré, en kan ook in de badkamer. Door de gladde wanden met speciale coating makkelijk schoon te houden.
 • Of kies voor een naadloze afwerking met wandpanelen óf voor grote tegels. Tegels van formaat zijn niet alleen trendy, maar ook praktisch omdat je veel minder voegen hebt. 
 • Denk bij het uitkiezen van je nieuwe badkamer ook aan het plafond. Kies voor een speciaal plafond van schimmelwerend materiaal, of een behandeling met schimmelwerende verf.
 • Laat goede afzuiging en ventilatie installeren. Onmisbaar voor een schone en gezonde badkamer.
 • Beperk nisjes; mooi en sfeervol, maar echte stofvangers met veel voegjes en kitranden.

Tips voor sanitair en meubels

 • Kies voor glanzend sanitair, met een eventuele speciale behandeling waardoor vuil er niet makkelijk in kan trekken. Vermijd houten of natuurstenen waskommen als je tijd wilt besparen op het schoonhouden hiervan.
 • Een spoelrandloos toilet scheelt in schoonmaaktijd doordat vuil zich niet onder de rand kan hechten.
 • Kies je voor een douchecabine met deurtjes of een open douche? Veel naden en kieren bij deurtjes zijn extra kwetsbaar voor schimmelvorming. Maar een open douche zorgt voor meer spatten in de badkamer, en warmteverlies. Daarbij is een afvoergootje ook snel vies. Dus een moeilijke keuze. Doordat het altijd vochtig blijft, is de doucheruimte nou eenmaal het meest onderhoudsgevoelig. Kies in ieder geval voor een speciale anti-kalk coating op glas zodat kalk en vuil minder snel kunnen hechten.

Onderhoudsvriendelijke badkamer

 • Met een spiegelkast voor het opbergen van kleine spullen houd je de wastafel zo leeg mogelijk. Zo kun je er makkelijk een doekje langs halen.
 • Kies voor een vlakke radiator; een radiator met ronde buizen trekt veel stof aan. En er is genoeg keuze in stoere designradiatoren!
 • En tot slot; laat je bij het uitkiezen van een nieuwe badkamer goed informeren over de mogelijkheden; plan eventueel een afspraak voor een gesprek of bezoek aan de showroom.

Genieten!

En dan na een aantal weken verbouwen, kun je genieten van van je nieuwe badkamer. Heerlijk rust en alleen tijd. Mindfulness in een schone badkamer, zonder schimmelplekjes of kalkaanslag waar je steeds tegenaan kijkt. Met nieuwe dikke handdoeken. Kies ook voor mooie planten voor een rustgevende sfeer.

Nieuwe badkamer schoonmaken

Het schoonmaken van een nieuwe badkamer is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat deze fris en hygiënisch blijft. Zelfs nieuwe badkamers kunnen stof, vuil en eventuele resten van de bouw of installatie bevatten.

Controleer eerst of er nog bouwresten zoals stof, zaagsel of gipsresten in de ruimte aanwezig zijn. Gebruik een geschikte tegelreiniger om de wand- en vloertegels schoon te maken.
Reinig de toiletpot, wastafel, badkuip en douche met speciale badkamerreinigers of een mengsel van water en azijn.
Reinig spiegels en glazen douchewanden met een glasreiniger voor een streeploos resultaat. Controleer of er geen beschadigingen of defecten zijn aan de nieuwe badkamer. Meld eventuele problemen aan de aannemer of installateur als het onder garantie valt.

Voor meer tips bij het renoveren en uitkiezen van een nieuwe badkamer lees de eerdere blog op MamaScrapelle. Want er komt best veel bij kijken, zeker als je verbouwt met kinderen en even niet gebruik kunt maken van deze ruimte. Maar het is voor een goed doel, want een badkamer naar helemaal naar jouw wensen daar kun je veel plezier van hebben. Een fijn vooruitzicht!

En wat is er fijner dan een muziekje luisteren terwijl je doucht of baddert! Onze tip voor een lekkere Spotify muzieklijst:

Lees ook deze blog over trap renoveren
Lees deze blog voor meer tips in en om het huis

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mastello

Saturday 24th of July 2021

Goede tips! En zo'n zwarte wastafelkraan is echt heel mooi!

Groetjes, Anne

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.