Skip to Content

Een nieuw toilet in een gezin met kinderen

Toe aan een nieuw toilet in een gezin met kinderen? Wat voor soort toilet kies je: diepspoel of vlakspoel? Staand of hangend? En met of zonder rand? En is een dubbele toiletzitting handig?

Wat voor een nieuw toilet kies ik?

een nieuw toilet
Photo by Gabor Monori on Unsplash

Pas wanneer je een nieuw toilet nodig hebt, kom je erachter dat je keuzes moet maken! En dan heb ik het niet over de kleur. Haha, weet je nog, vroeger… Ik heb als kind nog op een groene toiletpot gezeten. Want mijn ouders konden in die tijd kiezen uit verschillende kleuren van het keramiek. Gelukkig hoeft dat nu niet meer (hoewel er tegenwoordig wél zwarte toiletpotten op de markt zijn!). Ik vond het kiezen van de tegels al moeilijk genoeg met zoveel aanbod. Maar goed. Even over de pot zelf. Hieronder de keuzes waar je voor komt te staan bij een nieuwe wc kopen:

– Diepspoel of vlakspoel

Je kunt bij een nieuw toilet kiezen voor een zogenaamde diepspoel of vlakspoel toilet. Een wat? Nou, een diepspoel toilet is wanneer je billen nat worden gespetterd wanneer je boodschap direct in het water plonst. En bij een vlakspoel toilet kun je je boodschap eerst nog even uitgebreid bekijken (maar vooral ook ruiken…) op het plateau voordat je er afscheid van neemt. Omdat kinderen nog wel eens vergeten om meteen door te trekken, zou je dat mee kunnen nemen in je overweging en daarom gaan voor minder stank: de diepspoel dus.

Een nieuw toilet staand of hangend?

Het voordeel van een staand toilet is, dat die gemakkelijk te plaatsen is in je toiletruimte of badkamer. En hij is vaak al voorzien van een toiletreservoir. Wat handig kan zijn wanneer je niet al te veel tijd of geld hebt voor een grotere verbouwing. Kies je namelijk een hangend toilet, dan moeten de nodige aanpassingen gedaan worden om hem aan de muur te krijgen. En je moet er rekening mee houden dat een nieuw toilet een stukje meer naar voren komt te hangen. Dat komt doordat het reservoir ten opzichte van een staande niet boven, maar achter het toilet komt. In mijn toilet lukte het precies qua ruimte.

Dus ik ruilde mijn staande in voor een hangend toilet. Niet omdat ik dat geplons zo fijn vindt :-P, maar het is handiger met schoonmaken. Je kunt er namelijk makkelijk onderdoor dweilen. Handig wanneer je zoontje het staand plassen nog niet helemáál beheerst bijvoorbeeld. En een hangend toilet ziet er ook veel mooier en moderner uit natuurlijk.

– Extra hygiëne: een randloos toilet en/of met bidet

Bij een bidet denk ik meteen terug aan mijn vakanties in mediterraanse oorden. Voor extra hygiëne heeft men daar vaak een warmwatersproeier bij het toilet. Daarmee kun je alles meteen schoonspoelen. Hygiënischer dan het reinigen met wc-papier. Bovendien gebruik je er ook veel minder van. Handig dus ook wanneer je misgrijpt in de schappen tijdens het coronahamsteren 😉

Hoe graag ik me ook op vakantie waan tijdens mijn toiletbezoek, ik heb geen behoefte aan een bidet. Omdat ik hygiëne wel erg belangrijk vind, heb ik een nieuw toilet gekozen die randloos is. Er zit bij een randloos toilet geen spoelrand bovenin. Geen vervelende resten meer onder de rand waar bacteriën zich kunnen verzamelen omdat je er niet of nauwelijks bij kunt met schoonmaken. Het enige minpuntje van een randloos toilet is dat er na elk toilet bezoek (urine)spetters aan de onderkant van de toiletbril zitten… En dat er vaak spoelwater op je benen (en bij je kind iets hoger…) komt wanneer je tijdens het doortrekken de deksel niet naar beneden hebt gedaan.

De toiletbril

Ook bij een toiletbril van een nieuw toilet kom je voor keuzes te staan. Keuzes die je je niet beseft wanneer je er nietsvermoedend op zit. Dan heb ik het niet over alle verschillende kleuren en designs die er te verkrijgen zijn. Maar over soft close en lift off/quick release. En dubbele toiletzittingen.

– Softclose

Soft close klonk mij meteen als muziek in de oren. Met een kind in huis is het ideaal wanneer je niet steeds schrikt en denkt dat ie zelf ondersteboven naast het toilet ligt. Want met soft close valt de toiletbril héél langzaam op zijn plek.

– Lift off/quick release

Lift off wordt ook wel quick release genoemd. Bij de term quick release denk ik meteen aan een noodgeval tijdens parachutespringen, maar het wil in dit geval zeggen dat je de toiletbril in zijn geheel snel en gemakkelijk verwijdert. Dit maakt het schoonmaken van het hele toilet een stuk gemakkelijker.

– Dubbele toiletzitting (voor kinderen)

Ik wilde graag een dubbele toiletzitting bij een nieuw toilet. En nee, daarmee kun je niet tegelijk naar de wc, haha. Het is een wc bril waar ook een kleinere toiletzitting tussen zit. Zodat ook kinderen gemakkelijk gebruik kunnen maken van het toilet. Er bestaan natuurlijk ook van die losse opzetkindertoiletbrillen, maar ik kon niet zo goed bedenken waar ik die losse bril zou moeten laten zonder me eraan te ergeren (steeds omglijden of tegenaan stoten ofzo).

een nieuw toilet

Dus ik was blij met deze praktische oplossing. Achteraf gezien had het helemaal niet gehoeven, zo’n dubbele toiletzitting, want mijn zoontje zat er veel te hoog op. En de ervaring leert dat het een hoop schoonmaakwerk scheelt wanneer je kind iets naar beneden kan zakken tijdens de boodschap. En daarvoor was voor hem de kinderzitting te klein. Maar onze kinderzitting zit met een sterke magneet aan de grote bril vast, dus hij zit niet in de weg zo.

Heb je een boodschap aan deze blog?

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.