Sea de Zee. Nieuwe tentoonstelling Villa Zebra, Feestje aan de Maas

Sea de Zee. Prachtig hoe mensen zo’n zin kunnen bedenken. Sea de Zee is de nieuwe tentoonstelling bij Villa Zebra voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Mijn dochter (7) en ik mochten bij de opening zijn. We hebben vorig jaar erg genoten van ‘De Moestuin’. En ook deze keer ruimte voor betovering én ruimte voor doen. Mijn dochter wist niet hoe snel ze bij de flessenpost moest komen. Terwijl ik me nog stond te vergapen aan de prachtige kunstwerken, was zij al aan het knutselen.

Sea de zee

Opening Sea de Zee bij Villa Zebra

De zee is thema deze maand bij mijn dochter in groep 4. Een uitstekende match dus met de nieuwe tentoonstelling van Villa Zebra Sea de Zee. We hadden het geluk dat we naar de opening mochten. Vanwege corona was deze ingedeeld in verschillende sessies. Bij Villa Zebra weten ze wel een feestje te bouwen. En ook deze keer was in de gehele aankleding het thema terug te vinden. Inclusief het personeel die bijvoorbeeld als zeemeermin waren verkleed. Van het feestje hebben we sowieso al genoten. En toen hadden we nog niet eens de tentoonstelling gezien.

lekkere hapjes

Waarom het thema Zee?

Sea de Zee. Waarom het thema zee? Dit thema is naar voren gekomen in de klankbordgroep van kinderen die Villa Zebra altijd raadpleegt. Zee gaat over water, past dus goed bij Rotterdam. En het is ook spannend. Het onderwerp biedt veel mogelijkheden. Het kan over het strand gaan, maar ook over plastic soep. Kunstenaars met diverse achtergrond zijn gevraagd om een kunstwerk te maken. Die kunstwerken zijn gemaakt van verschillende materialen. Wat nieuw is, is dat ook aan 11 dichters en “spoken word” kunstenaars is gevraagd om een woordbeeld te realiseren. Alle medewerkers die rondlopen op de tentoonstelling zijn getraind om alle onderwerpen rondom het thema Sea de Zee te bespreken.

zeemeermin

Sea de Zee: Voor bijna alle zintuigen

De tentoonstelling Sea de Zee is een mix voor bijna alle zintuigen. De geur van zeewier, het bekijken van kunstwerken, het maken van een eigen kunstwerk van verschillende materialen, het horen van gedichten, het lezen van beeldkunst. Ik vond met name het kunstwerk van Jeroen Kuster erg mooi. Een mix van realiteit en fantasie. Een rij ontzettend kleine inktvisachtige wezentjes. En wat groter werk ertussen die op bloemen en planten lijken. Het heeft iets magisch. Ik word er telkens weer naartoe getrokken. Sea de Zee dus.

Sea de zee

Naast kijken, ook doen.

Voor de kinderen is iedere keer een uitdaging geplaatst op een wit vlak op de vloer. “Wat drijft hier allemaal in de zee? Hoe voelt het om hier tussen te staan? Waar wordt de zee door bedreigd? Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?”Mijn dochter bekijkt alles. De uitdaging op de vloer niet. Heeft ook veel plezier met de enorme kussens die er liggen. Maar, ze heeft een flessenpost gekregen en daar is ze met name in geïnteresseerd. Terwijl ik nog om me heen zit te kijken, is zij al verdwenen. Gelukkig is de route helder. Ik vind haar aan de knutseltafel om haar eigen flessenpost te maken. Hé mam. ik Sea de flessenpost in de Zee.

Sea de zee

Extra kleur voor het thema Zee

Ik zit me af te vragen of mijn dochter al die mooie kunstwerken wel heeft gezien. Dat heeft ze zeker, maar ze wil graag iets doen geeft ze aan. De flessenpost is haar prioriteit geweest. En ik vind met name de beeldende kunstwerken en woord in beeld erg mooi. Sea de Zee is vooral geschikt voor kinderen vanaf 7 á 8 jaar. En voor volwassenen, want de kunstwerken zijn echt prachtig. Met een likschelp van het feestje en verhalen over de tentoonstelling gaat mijn dochter het thema Zee weer wat extra kleur geven op school.

flessenpost
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.