Tentoonstelling “De Moestuin” in Villa Zebra

Afgelopen vrijdag was de opening van De Moestuin en de groentekraam in Villa Zebra, Rotterdam. Gastblogger Elles ging daar met haar dochter naar toe en schreef deze prachtige recensie.

Een feestje in de moestuin bij Villa Zebra

“Wow mam! Die mensen hebben hun best gedaan om er een feestje van te maken”.  Dat is wat mijn dochter (5) riep bij de opening van de tentoonstelling De Moestuin (7 – 12 jaar) en de installatie De Groentekraam (2-6 jaar) bij Villa Zebra.  Het zag er dan ook allemaal heel kleurrijk uit. Verse, gezonde sapjes. Een tafel vol verse groenten en de medewerkers van Villa Zebra, dj’s en aanwezige kunstenaars in bloemrijke, vrolijke kleren. Dit alles op basis van het thema ‘groen(ten) en fruit’ of eigenlijk ‘groei’.  Tot slot was ook Jan Rot uitgenodigd om de tentoonstelling officieel te openen. Dat deed hij op zijn geheel eigen wijze.

Door de natuur gegeven

De moestuin

Ik kom oorspronkelijk uit Zeeuws-Vlaanderen.  Daar opgegroeid is het vreemd om te zien dat het blijkbaar in een stadse omgeving nodig is om kinderen (en volwassenen?) weer bekend te maken met groente en fruit. Dat het door de natuur wordt gegeven en niet in de fabriek wordt gemaakt bijvoorbeeld.  Zelf ooit in Rotterdam woonachtig geweest oogt de buitentuin voor mij desondanks als een postzegeltje tussen de enorme gebouwen, maar goed. Wederom… we zijn hier in een enorme wereldstad en niet op de plek waar ik vandaan kom. Bovendien besef ik dat er genoeg inwoners zijn die niet kunnen genieten van een eigen tuin. En ik wil natuurlijk ook weer niet klinken als ‘het provinciaaltje dat naar de wereldstad is getogen’.   

Eerste keer naar Villa Zebra

Dit is voor mij en mijn dochter de eerste keer dat we in Villa Zebra zijn.  De wens was er wel, maar het is er nooit van gekomen. Dan is de reis van Delft naar Rotterdam met kinderen toch niet zo snel gemaakt. En waarom denk ik dat eigenlijk? Met het openbaar vervoer is Villa Zebra makkelijk bereikbaar.  En als je toch liever met de auto komt is er een parkeerplaats naast de deur.  Daar moet je weliswaar voor betalen, maar daar heb je dan ook gemak voor terug. 

Groei en samen creëren in de moestuin

In Villa Zebra wordt een simpele aardappel tot ware kunst verheven. En als het me dan uiteindelijk toch lukt om over mijn verbazing heen te stappen vind ik dat toch heel knap gedaan. Verschillende soorten aardappelen liggen op een witte verhoging met spotlights op hen gericht.  Het ziet er prachtig uit. Kinderen kunnen de aardappelen natekenen. “kijk eens wat een prachtige kleur!” roept een meisje.  Bij dit thema over “groei” hebben de medewerkers van Zebra voor het eerst de bovenverdieping en benedenverdieping bij elkaar gebracht. Beneden voor de wat kleinere kinderen, tot 7 jaar (de groentekraam). Boven voor kinderen vanaf 7 jaar ( de moestuin) en nu ook voor volwassenen. Boven kan je kunst bekijken en uiteraard ook maken. De materialen zijn gerelateerd aan het thema. Er staan vragen op bordjes die bedoeld zijn voor kinderen, maar ook volwassenen tot nadenken aanzet: “waar denkt de man in het huisje aan?, Hoe ziet jouw droomtuin eruit?”. 

Prachtig hoe Olphaert den Otter een plant zo op het doek heeft weten te zetten dat ik er door gefascineerd raak. Frank Bruggeman kweekt, samen met Stefan Cools, overigens in de moestuin buiten planten en bloemen die ze gebruiken voor de kunstwerken. Hij neemt de kweekjes zelf mee uit zijn tuin in Limburg. Aan het einde van de ruimte is er een tuinhuisje opgesteld. Dit valt helaas niet goed op. Het is heel leuk gedaan. Je kan er een plattegrond uitkiezen om vervolgens je eigen moestuin te maken. ‘Kunst kijken en ervaren’ in de meest basale vorm wordt hier gepresenteerd, voor kinderen en volwassenen.  Het is nu dus ook mogelijk om samen te creëren in Villa Zebra.

De moestuin

De groentekraam bij Villa Zebra

De moestuin

Het mooiste vind ik de installatie “De groentekraam” (2- 6 jaar). In een verder donkere ruimte staat een groentewinkeltje als een sprookje badend in het licht. Kinderen spelen erin met veel plezier. Raampjes kunnen open en er zijn verschillende verrassingen verwerkt in het huisje, zoals vormen van fruit verwerkt in het hout. In glazen stolpen zijn miniatuur scenes gemaakt. Een lust voor het oog. Ik ben dol op sprookjes en in dit huisje komen ze tot leven. Vanaf de kant kan je als ouder heerlijk wegdromen bij het schouwspel terwijl je kind aan het spelen is. De groentekraam vond ik eigenlijk wel de grootste verrassing van deze nieuwe tentoonstelling. 

Duurzaamheid bij Villa Zebra

Het thema past in de groeiende aandacht voor duurzaamheid; aandacht voor wat de aarde ons brengt. Albert Heijn met het thema ‘kriebelbeestjes’.  In het kader van duurzaamheid wordt ook een bijenkas op het dak van Villa Zebra geplaatst. Deze bijenkas krijgt tijdens de opening verschillende kleurtjes aangemeten door de aanwezige kinderen. Ik leer ook weer wat bij vandaag. Voor het maken van de kas is gebruik gemaakt van een bestaande kas. Dit vanwege de geur waar bijen op af komen. Er worden geen bijen geplaatst. De hoop is gevestigd op bijen die van de kas gebruik gaan maken.

Aandacht laat groeien

“Alles wat je aandacht geeft groeit, zoals het ook met kinderen is”.  Dat vind ik een mooie gedachte om bij stil te staan.  Met de handen vol creaties verlaten we Villa Zebra, de groentekraam en de moestuin. En met gebruik van alle mogelijke transportmiddelen die er zijn togen dochterlief en ik naar huis. De wereldstad achter ons latend denk ik ook terug aan de bijzondere en mooie tijd die ik hier met mijn man heb doorgebracht.

Praktische informatie en activiteiten over de moestuin

De Moestuin en de groentekraam zijn te bezoeken van 23 maart 2019 t/m 1 maart 2020.  De komende tijd staan de volgende activiteiten op de kalender.

30 maart – Kunstenaar in huis: Jessica Skowroneck (7-12 jr) 

Wo 3 april 13:00-17:00 uur – Klooimiddag: Griezelige groenten (3-12 jr) 

23 maart t/m 1 juli Workshop: Platte Grond (7-12 jr)

23 maart t/m 12 mei Workshop: Ketende krootjes (3-6 jr)

De toegangsprijs voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar is €8,-. Voor Rotterdampashouders is de toegang gratis.

Villa Zebra is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. In de schoolvakanties (regio midden) is Villa Zebra van dinsdag t/m zondag geopend.

Je vindt Villa Zebra in Rotterdam aan de Stieltjesstraat 21 op de Kop van Zuid. 

disclaimer
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 8-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.