Skip to Content

Hoe richt je de badkamer zo praktisch mogelijk in?

Het is wenselijk om de badkamer zo praktisch mogelijk in te richten. Gelukkig kun je genoeg doen om de badkamer slim en comfortabel te maken, zonder direct in te hoeven leveren op stijl. Benieuwd hoe je een badkamer praktisch inricht? Lees onze tips.

badkamerverlichting
Foto door Max Vakhtbovych: via Pexels

Badkamer praktisch inrichten met een douchewand

We starten bij de douche om de badkamer praktisch in te richten. Heb je nog altijd een douchegordijn in de ruimte hangen? Dan is het hoog tijd om deze te vervangen met een moderne douchewand. Zo’n wand is vrij eenvoudig te plaatsen en kan aan al je wensen voldoen. Denk aan een strakke glazen douchewand, optioneel met metalen details ter decoratie. Je kunt voor een douchewand kiezen die je opendoet en weer sluit zoals een gewone deur. Maar in een kleine badkamer kan dit nog weleens moeilijk zijn, als er niet voldoende ruimte is om de draaibeweging te maken. Kies dan voor een douchewand schuifdeur, waarbij de draaicirkel niet nodig is. Dit is een ideale oplossing in de kleinere badkamer, of in de badkamer waar de douche in een krap hoekje staat.

Multifunctionele meubels

In de meeste badkamers is het zaak om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Daarom zijn multifunctionele meubels zo’n uitkomst. Denk aan een spiegelkast met ingebouwde opbergruimte of een wandkast met daaronder haken voor badjassen of handdoeken. Ook wat betreft de wastafel kun je slimme keuzes maken. Plaats een badkamermeubel met waskom, met daaronder voldoende opbergruimte.

Met name lades die je goed kunt uitschuiven zijn een ideale keuze, want zo kun je altijd bij je spulletjes komen. Dat is praktisch bij het klaarmaken voor de dag in de badkamer: je kunt zo bij al je benodigde verzorgingsproducten komen, zonder enige moeite. En dat zonder alles op de wastafel te hoeven plaatsen, wat toch snel een rommeltje wordt. Op deze manier haal je het maximale uit de beperkte ruimte.

badkamer

Badkamer inrichten met een praktische indeling

Kies voor een handige indeling in de badkamer. Het is hierbij zaak om na te gaan hoe je de badkamer precies gebruikt. Stel vast hoe je badkamerroutine eruitziet, of richt je nieuwe badkamerroutine hierop in. Zorg ervoor dat veelgebruikte items, zoals handdoeken en tandenborstels, binnen handbereik zijn. Denk bij een grotere verbouwing aan de perfecte plaatsing van de wastafel, de douche en het toilet, zodat je vlot kunt bewegen zonder onnodig heen en weer te hoeven lopen. Hiermee bespaar je toch iedere dag weer wat tijd!

Er komt bij kijken dat het ook praktisch is om de badkamer opgeruimd te houden, met voldoende opbergruimte. Geef alles een vaste plek. Zo weet je altijd meteen waar alles staat, als het aankomt op de voorraad. Installeer daarom slimme opbergoplossingen zoals wandplanken, kasten onder de wastafel en manden om toiletartikelen op te bergen. Op die manier ga je voor een opgeruimde, nette badkamer: ook dat maakt de badkamer praktisch.

Weinig onderhoud

Ook het onderhoud speelt een rol in de badkamer. Of je het nu leuk vindt of niet: je wilt de ruimte schoon houden. Kies voor materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn, zoals tegels met weinig voegen, glazen douchewanden en badkamervloeren die bestand zijn tegen vocht. Op deze manier bespaar je tijd en moeite bij het schoonmaken en blijft de badkamer lekker fris.

Badkamer renovatie voor en na foto's

Sfeer en gezelligheid voor een praktische badkamer

De laatste tip: zorg ook nog voor wat sfeer en gezelligheid in de badkamer. Hoewel een praktische indeling van de ruimte de boventoon voert, maakt dit de badkamer toch wel compleet. En er is altijd nog wel een plekje te vinden voor accessoires en decoratie – zelfs als je denkt dat dit er echt niet bij past. Zet bijvoorbeeld wat plantjes neer in de vensterbank, of bovenop de wastafel. Veel (tropische) planten doen het goed in de vochtige ruimte. Een schilderij is ook leuk aan de muur – in een vochtbestendige lijst. Of hang een uniek souvenir op aan de muur, om nog een idee te noemen. Zo word je er iedere keer weer blij van om de badkamer binnen te stappen! En dat telt toch ook mee.

Het is écht mogelijk praktisch een badkamer in te richten. We hopen je op weg te helpen met de bovenstaande tips. Of je nu kleine of grote aanpassingen doorvoert, maak in ieder geval doordachte keuzes: van multifunctionele meubels tot onderhoudsarme materialen.

Kijk voor meer tips in en om het huis in dit overzichtsartikel!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.