Een schone badkamer met deze tips!

In een woning is een schone badkamer een van de belangrijkste ruimtes. Dit is de ruimte waarin je de dag start en waarin je de dag eindigt. Aangezien je ook in je blootje in de badkamer staat, is het ontzettend belangrijk om voor de juiste hygiëne te zorgen.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Een logische tip is om je badkamer met enige regelmaat schoon te maken. Plan hier bijvoorbeeld elke week een vast moment voor in. Maak je bijvoorbeeld elke woensdagochtend je badkamer schoon? Dan is dit al snel ‘normaal’ voor je. Je hoeft bovendien niet uitgebreid te boenen, indien je het netjes elke week bijhoudt.

Maar, er zijn nog meer handige tips voor het verkrijgen van een schone badkamer.

een schone badkamer
Foto door Karolina Grabowska: via pexels

Een schone badkamer – Pak problemen aan

In je badkamer kun je uiteraard last van meerdere problemen krijgen. Zo is het goed mogelijk dat een kraan in de badkamer gaat lekken. Of dat je in je badkamer last van schimmel krijgt. Het belangrijkste wat je dan moet doen, is het probleem zo snel mogelijk aanpakken.

Heb je last van schimmel? Je kunt de schimmel laten verwijderen of zelf in actie komen met een goede schimmelreiniger. Of dit laatste mogelijk is, hangt af van de hoeveelheid schimmel. Mocht het om bijvoorbeeld een zwam gaan, is het bijna onmogelijk om dit probleem zelf op te lossen. Kies in dat geval voor professionele zwambestrijding.

Het is al met al belangrijk om problemen direct aan te pakken. Ongeacht om wat voor probleem het in je badkamer gaat.

schimmel verwijderen
Foto door Liliana Drew: via pexels

Creëer voldoende opbergruimte in de badkamer

Wil je je badkamer schoon en netjes houden? Dan heb je voldoende opbergruimte nodig. Opbergruimte voor de schoonmaakspullen, voor je voorraad van toiletspullen, voor je voorraad toiletpapier en voor de handdoeken.

Je moet hoe dan ook voldoende opbergruimte creëren. Daarmee hou je sowieso je badkamer een stuk schoner. Liggen er overal in je badkamer spullen? Dan is het een uitdagende klus om al deze spullen stofvrij te houden. Kies je in plaats daarvan voor bijvoorbeeld opbergbakken? Of voor een afgesloten kast? Dan hoef je veel minder te stoffen in de badkamer.

Ventileer je badkamer goed

Heb je een hekel aan het schoonmaken van je badkamer? Dat is goed voor te stellen. Zeker in dat geval is het belangrijk om je badkamer goed te ventileren. Hiermee voorkom je vochtvorming en daarmee voorkom je schimmel. Dit is dus een vrij eenvoudige manier om je badkamer schoon en hygiënisch te houden.

schone badkamer met kleedjes
Foto door Max Rahubovskiy: via pexels

Hoe maak je een badkamer schoon?

Het schoonmaken van een badkamer kan in verschillende stappen worden gedaan. Hier zijn algemene richtlijnen om je te helpen:

 1. Verzamel benodigdheden: Zorg ervoor dat je alle benodigde schoonmaakmaterialen en -producten bij de hand hebt. Dit kan onder meer zijn: een allesreiniger, ontkalkingsmiddel, toiletreiniger, glasreiniger, schuursponsjes, microvezeldoeken, rubberen handschoenen, een bezem en een stofzuiger.
 2. Ventileer de ruimte: Zorg voor goede ventilatie door ramen en deuren te openen voordat je begint met schoonmaken.
 3. Verwijder losse voorwerpen: Haal alle persoonlijke spullen en losse voorwerpen uit de badkamer, zoals handdoeken, tandenborstels en zeep.
 4. Stof en vegen: Begin met het verwijderen van stof en het vegen van de vloer. Gebruik een stofzuiger of bezem om haren, stof en vuil te verwijderen.
 5. Reinig het toilet: Breng toiletreiniger aan in het toilet en laat het even inwerken. Borstel het toilet grondig schoon met een toiletborstel. Vergeet niet de buitenkant en de achterkant van het toilet schoon te maken.
 6. Reinig de douche en badkuip: Gebruik een geschikte reiniger voor de douche en badkuip. Verwijder zeepresten en schimmel. Schrob eventueel met een schuursponsje als dat nodig is.
 7. Reinig de wastafel en het aanrecht: Maak de wastafel en het aanrecht schoon met een allesreiniger. Vergeet niet de kraan, handgrepen en andere accessoires schoon te maken.
 8. Spiegels en glaswerk: Gebruik een glasreiniger om spiegels en andere glazen oppervlakken schoon te maken. Maak ze streepvrij droog met een schone doek.
 9. Vloeren schoonmaken: Dweil of mop de vloer met een geschikte vloerreiniger. Zorg ervoor dat de vloer grondig droogt.
 10. Ontkalken: Als er kalkaanslag is op kranen, douchekoppen of andere oppervlakken, gebruik dan een ontkalkingsmiddel om dit te verwijderen.
 11. Lege prullenbak en vervang de vuilniszak: Leeg de prullenbak en vervang de vuilniszak. Dit helpt de badkamer fris te houden.
 12. Voeg persoonlijke items toe: Plaats na het schoonmaken persoonlijke items terug in de schone badkamer, zoals handdoeken, zeep en andere benodigdheden.

Een schone badkamer – Leg een kleedje neer

Het is ook verstandig om een kleedje in je badkamer neer te leggen. Hiermee geniet je altijd van warme voeten, terwijl dit kleedje ook nog eenvoudig schoon te houden is. Veel vuil komt op dit kleedje terecht, waarna je alleen maar dit kleedje hoeft te stofzuigen. Gemak dient de mens, zoals dat zo mooi gezegd wordt.

Al met al kun je op veel manieren voor een schone badkamer zorgen. Onder aan de streep komt het ook op consequentie aan. Besteed elke week tijd aan het schoonmaken van je badkamer; dit levert op termijn veel gemak op.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.