Papier oud maken – hoe doe je dat?

Mijn dochter kreeg laatst een opdracht voor school: ze moest een paar vellen oud papier maken. Geen echt oud papier natuurlijk, maar voor een opdracht moesten ze het ‘papier oud maken’, net alsof het een velletje van vroeger was. Denk bijvoorbeeld aan een oude brief van vroeger, of een schatkaart. Maar toen vroegen we ons af: hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog laat ik je alle stappen zien.

Heb je je weleens afgevraagd hoe je papier oud kunt maken? Misschien wil je een oude brief maken of een schatkaart. Lees hier hoe dat moet!

Zelf papier oud maken voor een opdracht van school

Mijn dochter kreeg van haar geschiedenisdocent de opdracht om een ‘oud vel papier’ mee te nemen naar school, want daar gingen ze een opdracht mee doen. Soms heb je zoiets nodig om bijvoorbeeld een oude brief te schrijven, maar het is ook heel tof om bijvoorbeeld je uitnodigingen voor een feestje zo te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een schatkaart maken voor als je een piratenfeestje kinderen wil uitnodigen!

Heb je je weleens afgevraagd hoe je papier oud kunt maken? Misschien wil je een oude brief maken of een schatkaart. Lees hier hoe dat moet!

Hoe moet je papier oud maken?

Tja… en dan krijgt je dochter zo’n opdracht ineens in haar app te zien en dan vraag je je af hoe je dat eigenlijk moet doen. Gelukkig biedt Google uitkomst, maar daar staan zoveel verschillende dingen op, dat je dan ook weer gaat twijfelen. Wij zijn dus gaan experimenteren en hebben een manier gevonden die goed werkt! Wil je dus ook papier oud maken, dan lees je hieronder de stappen die wij hebben genomen om tot een mooi eindresultaat te komen.

wit vel papier
Je begint gewoon met een normaal vel wit A4 papier.

Stap 1: Papier verfrommelen

Om een vel oud papier te maken, heb je geen speciaal papier nodig. Gewoon een wit vel A4-papier* is prima. Dit vel moet je gaan verfrommelen. Maak er een prop van, en vouw deze daarna weer open. Hoe steviger je de prop maakt, hoe meer kreukels je krijgt in je velletje. Op de plekken van de kreukels zal straks wat meer verkleuring zichtbaar zijn, dus als je dat effect wil, kun je het papier het beste flink verfrommelen.

papier verfrommelen, verfrommeld papier met vouwen

Stap 2: Koffie of thee zetten

Deze stap kun je eigenlijk al doen terwijl je bezig bent met stap 1. Je moet namelijk koffie of thee gaan zetten, want dit heb je zo meteen nodig om je vel papier mee te gaan behandelen. Als je kiest voor thee, dan krijg je een wat lichtere, gelige uitstraling van het papier. Ga je voor koffie, dan wordt het eerder wat lichtbruin. Wij hebben ons blaadje gekleurd met thee. Wel heb ik hele sterke thee gezet, zo sterk zou ik deze normaal niet drinken! Maar voor dit project is lekker zwarte thee heel erg goed.

kopje koffie
Kies voor koffie of thee

Stap 3: Je vel papier inspuiten met thee of koffie

Nu komt een leuke stap: je gaat je vel papier inspuiten met thee of koffie. Ik heb het in een klein spuitbusje* gedaan, zodat je het makkelijk kunt verdelen. Je kunt je papier ook in de koffie of thee weken, maar als je vel papier te nat wordt, is er een kans dat het kapot gaat. Daarom is inspuiten veiliger. Zo kun je ook gerichter bepaalde plekken extra inspuiten die je wat donkerder zou willen. Ik heb de vellen papier op een dienblad* gelegd, zodat de thee dan niet op je hele aanrecht zit.
Tip: leg de vellen papier niet op elkaar, zo plakken ze aan elkaar vast.

Heb je je weleens afgevraagd hoe je papier oud kunt maken? Misschien wil je een oude brief maken of een schatkaart. Lees hier hoe dat moet! plantenspuit
Kleine plantenspuit

Stap 4: Laat het papier drogen

Nu is het belangrijk om het papier goed te laten drogen. Leg de vellen dus niet op elkaar, maar gewoon naast elkaar. Als je er niet te veel koffie of thee op hebt gespoten, zal het vel binnen enkele uren droog zijn. Wil je dat het sneller gaat, dan kun je het papier ook droog föhnen.

lange lucifers
lucifers

Stap 5: Behandel de randen met vuur

Oké, deze stap is wel belangrijk om samen te doen. Wil je de randjes er echt uit laten zien, dan kun je deze nog behandelen met vuur. Dit doe je door met een aansteker of lucifer de randjes wat weg te branden. Wij hebben dit gedaan met zo’n lange lucifer, dan heb je wat langer de tijd om goed de randjes te bewerken. Zorg ervoor dat je dit boven de gootsteen doet, er vallen allemaal kleine stukjes as af, en dan ligt het meteen in de gootsteen. Tip is om dit te doen als het papier nog een beetje vochtig is, dan krijg je een mooi effect. En let op: het branden kan snel gaan, dus blaas het vuur ook snel weer uit!

oud papier randjes verbranden
papier oud maken

Extra tips voor papier oud maken

Als je de bovenstaande stappen volgt, zal je zien dat je heel eenvoudig zelf papier oud kunt maken. Deze tips hoorde ik ook nog, dus die kun je misschien ook nog toepassen:

  • Als het papier nat is, kun je dan ook vast de randen wat beschadigen. Dit doe je door er wat aan te pulken, of kleine stukjes van de rand af te scheuren. Doe dit wel voorzichtig, want het papier is gevoelig.
  • Wil je dat het wat sneller droog is, dan kun je het ook droogdeppen met wat keukenpapier.
  • Heb je geen spuitbusje, dan kun je er ook voor kiezen om je vel in te wrijven met een nat theezakje. Maak dan dus het theezakje nat, en trek strepen over het vel papier. Of wrijf het er met een wrijvende beweging overheen.
  • Je kunt het velletje ook aan de waslijn ophangen met een wasknijper, dan droogt het ook gemakkelijk.
Heb je je weleens afgevraagd hoe je papier oud kunt maken? Misschien wil je een oude brief maken of een schatkaart. Lees hier hoe dat moet!
Papier oud maken: voor en na!

Wij zijn heel benieuwd, heb jij al weleens dit al weleens gedaan? En heb jij nog een goede tip? Laat het hieronder dan zeker weten!

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.