Skip to Content

The Nun, een duister kwaad uit The Conjuring horror universe

SHE’S BACK! Na het ongelooflijke succes van THE NUN, komt Zuster Irene terug om oog in oog te staan met het grootste kwaad uit The Conjuring universum. In dit nieuw hoofdstuk ontdekken we meer over de oorsprong van Valak in een verhaal dat je bloed doet stollen in je aderen. THE NUN II is vanaf nu beschikbaar op Prime video, iTunes, Google, Microsoft, Rakuten, Pathé Thuis, Ziggo, KPN en op DVD, Blu-ray™ en 4K UHD. De films zijn los, als ook in een leuke boxset te krijgen. The Nun is een karakter uit de Conjuring Universe. In deze blog behandel ik beide films en alle films uit deze franchise!

Let op: The Nun is een horrorfilm en in deze blog deel ik beelden en trailers van deze universe. Niet geschikt voor jonge lezers en kijkers

the nun deel 1 en 2 dvd bluray horror conjuring universe alle films

Waar gaat The Nun 1 over?

Als een non haarzelf van het leven berooft, gaan een priester en een novice op onderzoek uit. Samen worden ze geconfronteerd met het duistere geheim van het klooster in de vorm van een demonische non. De priester en novice hebben beide zo hun eigen verhaal wat meespeelt. Eenmaal bij het klooster vinden ze een gids Frenchie, die het klooster van voorraden voorziet. Hij heeft de non gevonden die zichzelf van haar leven had beroofd. En hij neemt de priester en novice mee naar het klooster. Een plek waar het dichtstbijzijnde dorp niks van wil weten. Er zou een vloek zijn.

Wat is het verhaal van The Nun 2?

1956 – Frankrijk. Een priester wordt vermoord. Een kwaad verspreidt zich door Europa heen en vind gruwelijke slachtoffers op diverse plekken. Het kwaad lijkt op zoek te zijn naar iets, maar wat? Het vervolg op de wereldwijde hit volgt Zuster Irene als ze opnieuw oog in oog komt te staan met Valak, de demonische non. The Nun 2 gaat verder waar deel 1 ons achterliet met een onverwachte cliffhanger.

horrorfilm the conjuring universe novice

The Conjuring universe

The Nun is een oeroud kwaad wat voortkomt uit de bloedstollend spannende The Conjuring universe. Uiteraard heb je de hoofdfilms van The Conjuring. Deze zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het vertelt namelijk het verhaal van paranormale onderzoekers Lorraine en Ed Warren (Vera Farmiga en Patrick Wilson) die een gezin te hulp schieten dat wordt geterroriseerd door een boze geest op hun geïsoleerde boerderij.

In The Conjuring 2 hernemen Vera Farmiga en Patrick Wilson hun rol als het Warren koppel om een alleenstaande moeder te redden die haar vier kinderen alleen opvoedt in een huis dat wordt geteisterd door boze geesten. En het derde deel van The Conjuring 3 vertelt het huiveringwekkende waargebeurde verhaal van een man die wordt verdacht van een moord en beweert bezeten te zijn door de duivel. Het Warren echtpaar gaat op onderzoek uit, met alle gevolgen van dien.

Vanuit deze universe komen we diverse engerds en verhalen tegen. Zo ook Valak, alias The Nun. En misschien ken je de films van de enge pop Annabelle? Ook deze horen in de universe. Velen hebben connecties met elkaar. De film The Curse of La Llorona is de enige film waarbij de connecties minimaal zijn met betrekking tot karakters uit andere films. Alleen Father Perez van Annabelle is de connectie. Dit verhaal is gebaseerd op een Latijns Amerikaanse folklore

Volgorde The Conjuring films bij uitkomst

 1. The Conjuring (2013)
 2. Annabelle (2014)
 3. The Conjuring 2 (2016)
 4. Annabelle: Creation (2017)
 5. The Nun (2018)
 6. The Curse of La Llorona (2019)
 7. Annabelle Comes Home (2019)
 8. The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)
 9. The Nun 2 (2023)

Chronologische volgorde The Conjuring films

 1. 1952: The Nun (2018)
 2. 1955: Annabelle (2014)
 3. 1956: The Nun 2 (2023)
 4. 1967: Annabelle (2014)
 5. 1971: The Conjuring (2013)
 6. 1972: Annabelle Comes Home (2019)
 7. 1973: The Curse of La Llorona (2019)
 8. 1977: The Conjuring 2 (2016)
 9. Jaren 80: The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

In The Conjuring universe bestaan twee losse filmtrilogieën. Namelijk The Conjuring en Annabelle. Het verhaal van Annabelle verloopt anders dan hoe deze films zijn uitgekomen. Dus ook bij deze een klein overzicht van deze films hoe je deze kan kijken.

The Nun film horror conjuring

Chronologisch Annabelle films

 1. 1955: Annabelle: Creation
 2. 1967: Annabelle
 3. 1972: Annabelle: Comes Home

Uitkomst van datum Annabelle films

 1. Annabelle (2014)
 2. Annabelle: Creation (2017)
 3. Annabelle: Comes Home (2019)
horrorfilm the conjuring universe

Toekomst van The Conjuring universe

Er volgt nog een vierde deel van The Conjuring maar dit zou de laatste kunnen zijn. Director James Wan heeft laten vallen dat hij het verhaal van het Warren koppel wil afronden. Daarbij is er ook groen licht voor een The Conjuring tv-serie. The Nun 2 is het meest verse deel en of dit ook een trilogie wordt moeten we geduldig afwachten.

En in de wandelgangen word gefluisterd over The Crooked Man… deze engerd zou ook zijn eigen film gaan krijgen. Ik hoop het!

The Conjuring 2 (2016) – The Crooked Man Scene (2/10) | Movieclips
conjuring universe horrofilm

Filmrecensie The Nun

The Conjuring is best wel een horrorfilm die onder mijn huid ging zitten en mijn angstzenuw wist af te knellen. Het handenklapje uit het eerste deel komt nog steeds wel eens voorbij in mijn nachtmerries. Nonnen en dingen met het geloof benauwen mij altijd wel. Ik vind het vreselijk wat mensen allemaal uit naam van god denken te mogen doen. Maar dat terzijde, het geloof is natuurlijk een grandioos gegeven voor de donkere tegenhanger. Films over het geloof zijn altijd heerlijk zwart-wit met goed en kwaad. The Nun vind ik niet per se eng qua karakter maar haar donkere oeroude aard vind ik zeker fascinerend.

Ik heb beide Nun films achter elkaar gekeken. Novice Irene wordt gespeeld door Taissa Farmiga, die ik ken uit de door mij geliefde tv-serie American Horror Story. Ik vind haar een leuke actrice. Leuk weetje, ze is het zusje van Vera Farmiga, de vrouwelijke helft van het Warren koppel uit The Conjuring films (tevens ook geliefd door de geniale vertolking van de moeder van Norman Bates in de tv-serie Bates Motel)

Maar to the point, het eerste deel vond ik niet zo goed. De rol van de priester is een aanfluiting, die man heeft niks nuttigs bijgedragen. Het lijkt alsof de film in stukken is geknipt en anders in elkaar is geplakt. En dat zou kunnen. Halverwege is er een wisseling gekomen van regisseurs. Het rolt gewoon niet zo lekker. Gelukkig is de sfeer wel tof en The Nun is prima. Geen enkel moment vond ik het eng, maar het zit wel vol jump scares.

“I Can Hear You Breathing” | The Conjuring Clap Scene | Warner Bros. UK
frenchie horror conjuring universe

The Nun 2 filmrecensie

Het tweede deel van The Nun is alles wat ik miste bij het eerste deel. De dynamiek is veel beter, de shots zijn tof tot op sommige punten grandioos. Die stand met magazines, echt een geweldige iconische scène! De priester is weg, en gelukkig maar want dat hebben we nou al genoeg (en beter gezien) in bijvoorbeeld The Exorcist. Door die keuze, met een eigenzinnige zuster en haar nog eigenzinnigere novice, krijgt het meer een eigen identiteit. Ook de keuze voor de meisjesschool vind ik goede. Wederom meteen een goed toneel voor enkele andere iconische scène’s zoals The Nun in the wall. Hier heb ik zelfs over gedroomd, dus top.

Deze horrorfilm gaat veel meer onder je huid zitten, bevat daarentegen wel wat minder jump scares, maar is al met al voor mij enger. En beter. We zien ook meer van The Nun en de eindscène is heerlijk. De film rolt van begint tot einde. En ergens is het ook wel bitterzoet. Als je alle films een beetje hebt gevolgd en het einde van The Nun 1, dan weet je welk lot Frenchie en zijn familie staat te wachten.

the nun horrorfilm the conjuring franchise

De DVD box bevat overigens een toffe vormgeving en wat leuke extra’s. Ik blijf fan van de extra’s zo krijg je net wat meer verdieping mee.

Hoeveel films uit The Conjuring universe heb jij gezien?

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.