Skip to Content

Wonka, een aanrader voor in de kerstvakantie

Het boek van Roald Dahl ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ heb ik als kind meerdere keren gelezen. De verfilming met Johnny Depp heb ik daarna vaak gezien. Een vrolijk zoet verhaal met een ondoorgrondelijk hoofdpersonage in een hele bijzondere setting.
De nieuwe film ‘Wonka’ is een nieuw verhaal in deze episode.  Het vertelt het verhaal van de aspirant uitvinder, goochelaar en chocolatier Willy, die uiteindelijk de Willy Wonka werd die wij allemaal kennen. Op 8 december was de première bij bioscoop Pathé Amsterdam Arena. Door samenwerking tussen Warnerbros en MamaScrapelle mochten we hierbij zijn.

Wonka, poster
Filmposter

Hoe Wonka tot leven kwam op het witte doek

De ontwikkeling en realisatie voor het uitbrengen van de film ‘Wonka’ startte toen Warner Bros Pictures in 2016 de rechten op het hoofdpersonage Willy Wonka, kocht. Willy is het hoofdpersonage uit de roman Sjakie en de chocoladefabriek* (Charlie and the chocolat factory) van Roald Dahl.
In 2021 werd bekend dat de acteur Timothée Chamalet, bekend van onder andere de film ‘Interstellar’, Wonka zou gaan spelen. Later werd de sterrencast uitgebreid met nog meer bekende acteurs, zoals Rowan Atkison (Mr. Bean), James Edward Carter (Mr. Carson uit Downton Abbey) en Hugh Grant (van Love Actually). De regie kwam in handen van Paul King (van de film Paddington), die samen met Simon Farnaby (van o.a de films Harry Potter en Fantastic Beasts’ ook verantwoordelijk is voor het scenario.

Wonka, de snoepwinkel
De snoepwinkel

De eerste opnames voor de film ‘Wonka’ begonnen in het najaar van 2021. De locaties waar gefilmd werd zijn Warner Bros Studios, Londen en Oxford.
‘Wonka’ is een muzikaal filmspektakel, maar geen musical. Neil Hannon en Joby Talbot componeerden de filmmuziek.

Positieve kritiek

Op 28 november 2023 was de allereerste première van de film ‘Wonka’ in Londen, en vanaf 8 december is de film daar, en hier in Nederland te zien.
Over het algemeen krijgt de film wereldwijd positieve reacties, en ik kan me daarbij aansluiten. Al zijn er hier en daar wel wat op- en aanmerkingen, maar daarover later meer. Eerst maar even het verhaal toelichten.

Het verhaal van ‘Wonka’

Wonka wil zijn droom om een chocoladewinkel te beginnen eindelijk gaan waarmaken. Hij vindt de ideale plek in Galeries Gourmet. Deze entourage deed mij een beetje denken aan de overdekte Galerie in Milaan, Vittorio Emanuele.
Ondanks verschillende waarschuwingen van wees Noodle tekent de, vrijwel analfabete Wonka, toch een contract bij de geraffineerde Scrubbit.

Wonka combineert zijn magie met de perfecte chocolade en zo weet hij ‘hover chocs’ te produceren die mensen laat zweven na het eten van een bonbon. De drie andere chocolatiers uit de galerie bespotten Wonka en eisen van de politie dat ze zijn dagopbrengst in beslag nemen. Hierdoor komt Wonka in de financiële problemen en moet hij van Scrubbit 10.000 dagen werken in de wasserette om zijn schuld terug te betalen. Uiteraard bedenkt Wonka een plan om hieronder uit te komen.

Daarbij ervaart hij de nodige tegenstand, onder andere van een Oompa Loompa, maar hij leert ook lezen waardoor hij meer te weten komt en zijn plannen beter uit kan voeren. Wanneer hij uiteindelijk een vervallen kasteel koopt om een chocoladefabriek in te beginnen lijkt alles toch nog tot een goed einde te komen.

Wonka gouden wikkel
Gouden wikkel

Zoet welkom

Bij het binnenkomen van de bioscoop was daar een waar snoep-, eet- en drinkfestijn gebouwd. Chocoladecreaties waar je je tanden haast niet in durfde te zetten, maar uiteraard wel gedaan. Er was ook genoeg hartigs te verkrijgen, zoals wraps, mini quiche en hotdogs. De zaal was open en je mocht je, met heerlijkheden gevulde mandje mee naar binnen nemen. De aanvang van de film ‘Wonka’ liet echter even op zich wachten omdat het niet helemaal duidelijk was wanneer de film zou starten en vele mensen dus bij de heerlijkheden bleven hangen. Maar uiteindelijk was de zaal dan toch gevuld en kon de film ‘Wonka’ starten.

Chocolade roos
Chocoladeroos

Spektakel van kleur, muziek, entourage en kleding

Stijf van de suikers beginnen we met kijken naar de film ‘Wonka’. De positieve input van de trailer, die al verscheidene keren op televisie is verschenen, heb ik nu even losgelaten. Al kwam dat positieve gevoel weer snel terug want ‘Wonka’ is een spektakel van kleur, muziek, entourage en kleding.
De film is geen musical, maar is wel doorspekt van heel veel dans en muziek. Dat maakt dat de film ‘Wonka’ een vrolijke familiefilm is geworden die perfect bij deze tijd van het jaar past.

Wonka donuts
donuts

Favoriete acteur

Timothéé speelt ‘Wonka’ op een bijna perfecte manier. Hij weet de naïviteit en tegelijkertijd de intellectualiteit van Willy Wonka heel goed over te brengen. Eigenlijk zou ik geen acteur kunnen noemen die zijn rol niet goed heeft weten te vertolken. Zo is mijn favoriet Hugh Grant, die de rol van Oompa Loompa vertolkt.

Oompa Loompa
Hugh Grant Oompa Loompa

Nederlandse versie

Tijdens de première werd de Nederlandse versie getoond. Deze is ingesproken door tal van bekende Nederlanders. Stemacteur Enzo Coenen doet de stem van Wonka. Jon van Eerd is te horen als Meneer Loempa, het hulpje van Willy Wonka. Ook cabaratier Remko Vrijdag heeft een stemrol, hij vertolkt het personage Harry Kneukelwerk.

Hoe goed het ingesproken werk ook gedaan is, naar mijn mening haalt een nagesynchroniseerde versie toch altijd de charme en het karakter uit de film. De acteurs zijn uiteraard met een doel gekozen en als kijker heb je dan ook een bepaalde verwachting tijdens het kijken. Voor kinderen is de Nederlandse versie wellicht een uitkomst, al spreken de beelden voor zich en is menig kind door sociale media al zover beter in Engels dan wij op die leeftijd, dat ze de originele Engelse versie zeker aan kunnen.

Eetbare bloempot van chocolade en karamel
Eetbare bloempot van chocolade en karamel

Aanrader voor in de kerstvakantie

Zoek je nog een leuke activiteit voor in de kerstvakantie dan kan ik de film ‘Wonka’ als familiefilm zeker aan raden. De op de filmladder aangegeven doelgroep is vanaf 6 jaar en dat klopt. Voor volwassen had het verhaal hier en daar wel wat pittiger of doortastender gekund en de film haalt het niet bij de originele film ‘Charlie and the choclat factory’.

Wonka is een verhaal wat op zichzelf staat

‘Wonka’ is niet te vergelijken met ‘Çharlie and the chocolat factory’!

De film ‘Wonka’ is een losstaand verhaal en is niet perse de voorloper van de film Charlie and the chocolat factory (Sjakie en de chocoladefabriek). Al worden er hier en daar wel doosjes geopend die de films naar elkaar doen verwijzen. Zoals bijvoorbeeld de Gouden Wikkel en de aankoop van de fabriek.
Daarom vind ik dat je ze eigenlijk los van elkaar moet zien en dus ook los van elkaar moet beoordelen.

De film ‘Wonka’ is op zichzelf gewoon een genot om naar te kijken. Het geeft je een positief gevoel, wat nog wel even blijft hangen. Want deze film is gevuld met hoop, charme en vreugde en uiteraard een hoop chocolade. Niets is fijner om vrolijk uit een bioscoop te lopen. Dus ga deze film vooral zien!

Met dank aan Warner voor het toekomen van de tickets.

Footer 6 nieuw
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.