Skip to Content

Ovenschotel met bloemkool, een recept voor 4 personen

Zin in een lekkere ovenschotel? Deze bloemkool ovenschotel met aardappel, prei, ui en spekjes vind mijn zoontje van vier jaar heerlijk! Het is makkelijk klaar te maken en daar helpt hij me trouwens graag mee. Dat doen we meestal ’s middags al. Gezellige activiteit voor als het buiten guur en koud is. En vanavond hoeft ‘ie alleen nog maar een half uurtje de oven in. Eet je mee? Je kunt ‘m trouwens ook prima vandaag alvast klaarmaken en dan morgen pas afbakken.

Hoe bereid ik deze bloemkool ovenschotel? 

Je doet er ongeveer 30 minuten over om deze ovenschotel met bloemkool, aardappel, prei en spekjes te bereiden. En daar komt nog 30 minuten oventijd bij. Het fijne van die oventijd vind ik dat je dan je keuken ondertussen al lekker op kunt ruimen.

De ingrediënten van de bloemkool ovenschotel

  • 600 gram bloemkoolroosjes
  • 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 2 theelepels tijm
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 ui
  • 100 gram prei (1 kleine prei)
  • 200 gram crème fraîche
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eieren
  • 150 gram spekjes
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Kook voor deze ovenschotel de bloemkool 12-15 minuten in water waaraan 1 eetlepel rozemarijn is toegevoegd. Giet het af. Om af te gieten gebruik ik trouwens een afgiethulp. Geen last meer van hete pannendeksels en ontsnappende groenten. Jaaaaren geleden eens op de huishoudbeurs gekocht en dus nog steeds helemaal blij mee!

Terwijl de bloemkool kookt, kun je de kaas alvast (laten) raspen om later over de ovenschotel te strooien. Mijn zoontje vindt dat gelukkig altijd leuk om te doen. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon al geraspt kopen.

Wat je ook mooi kunt doen terwijl de bloemkool kookt voor deze ovenschotel is de ui in stukjes snijden en de prei in kleine reepjes.

Bak dan 150 gram spekjes met 1 theelepel knoflookpoeder in een hapjespan met een heel klein beetje olie. Ik denk dat je ook best i.p.v. knoflookpoeder een teentje knoflook kunt gebruiken in deze bloemkool ovenschotel. Maar ik koop eigenlijk geen knoflook meer, omdat ik het niet vaak genoeg gebruik en het zonde vind om steeds weg te moeten gooien…

Voeg na 1 minuut de gesneden ui en de prei eraan toe en bak het geheel 3 minuten door. Haal de pan van het vuur. Schep het mengsel in een zeef om uit te laten lekken, zodat de bloemkool ovenschotel straks niet zo heel erg waterig en vet uit de oven komt.

Meng 200 gram crème fraîche met 1 theelepel mosterd. Klop daar met een garde 2 eieren doorheen. Voeg 2 theelepels tijm toe.

Tot slot

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet dan een ovenschaal in en leg de helft van de aardappelschijfjes op de bodem. Schep vervolgens het uitgelekte spek-prei-ui mengsel daarop. Verdeel de bloemkool erover. En leg dan de andere helft van de aardappelschijfjes over de bloemkool en daarop het crème fraîche-mengsel, maak de ovenschotel af met de geraspte kaas en bestrooi met wat rozemarijn en tijm.

Zet tenslotte de bloemkool ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat de aardappels gaar zijn en er dan een goudbruin korstje op zit.

Even laten afkoelen en dan lekker opscheppen. Eet smakelijk!

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.