Creatief eten met een kleuter in combinatie met thuisonderwijs

Mijn zoontje, die nét een kleuter is, kreeg van de week de opdracht om een iglo te maken. En een sneeuwpop. Hij had er eigenlijk niet veel zin in en ik niet veel tijd, dus besloot ik het nuttige met het aangename te combineren. Creatief met het eten en een vleugje fantasie resulteerde in een eierkoek-iglo voor een kleuter en een sneeuwpop van rijst met groenten en vis.

Thuisonderwijs van een kleuter creatief combineren met eten

“Zijn we vandaag vrij, mama?” Ik weet al precies hoe laat het is als mijn zoontje dat vraagt. Hij heeft dan geen zin in verplichtingen. Maar toch moet hij er maar aan wennen dat hij iedere doordeweekse dag school heeft. Ook al is hij nu niet op school op dagen dat ik thuis ben. Dus voorzichtig, en zo enthousiast mogelijk, bereidde ik hem voor op de opdrachten die vandaag op het thuisonderwijs programma stonden. We gaan onder andere een iglo maken én een sneeuwpop. Leuk toch?! Daar dacht mijn zoontje anders over. Gelukkig vond hij de letter-spelletjes, een andere opdracht voor vandaag, wél leuk. Oh ja en de gymles was ook geslaagd, al gaven wij daar onze eigen invulling aan.

Iglo van eierkoek met witte chocoladepasta

En gelukkig houdt mijn kleuter ook van eten, maar hoe creatief ik het ook bedacht, die iglo wilde hij toch echt niet maken, ook niet van een eierkoek. Ach, dan maak ik er zelf toch gewoon één? Ik pakte mijn mes en begon te smeren met witte chocopasta terwijl ik er een liedje bij zong. En klaar was mijn sneeuwbal. Maar hoe maken we daar dan een iglo van? Gewoon een hap eruit nemen! En de onderkanten recht af snijden. Nou, dat vond mijn kleuter toch ook wel wat, creatief met eten. Dus wilde hij er zelf ook wel één. Maar dan zonder de onderkant afgesneden. Hij wilde er een met allemaal hapjes rondom. Prima hoor, wat jij wil. Missie 1 is geslaagd en zie hier het resultaat:

Sneeuwpop van rijst met groenten en fish-cuisine

De sneeuwpop die ik in mijn hoofd had, iets met bordjes van papier, ging niet door die middag. Want mijn zoontje zat lekker te spelen met zijn Playmobil diertjes en ik gebruikte die tijd om wat door te lezen voor de nieuwe nevenfunctie op mijn werk. Dus tja, dan maar weer creatief zijn met het eten om die sneeuwpop van mijn kleuter toch gemaakt te hebben. En wel grappig dat de vis die ik uit de vriezer pakte toevallig van het merk Iglo was.

creatief eten met een kleuter

De making-of… creatief eten met een kleuter

Terwijl het eten, de Fish-cuisine ‘á la creatief’ 40 minuten in de oven stond (lekker makkelijk!) kon ik nog eventjes wat afmaken achter de computer. Daarna kookte ik de rijst. Basmati-rijst leent zich prima voor het maken van een sneeuwpop. Zeker wanneer je er te weinig water bij doet. Of het te lang door laat koken zodat al het vocht is ingekookt. Daar wordt de rijst namelijk kleverig van. Dat laatste gebeurt me nog wel eens onbedoeld (oeps!). Maar het lukte me gelukkig dus nu ook expres, en gelukkig niet té kleverig, want het moet naast creatief natuurlijk ook nog wel een beetje te eten zijn voor die lieve kleuter, haha.

Op die Fish-cuisine zaten wel wat groenten, zómerse groenten zag ik trouwens ineens, maar voor zover ik kon zien zat daar niet echt iets makkelijks bij waar we de oogjes voor de sneeuwpop van konden maken. En de rozijntjes – die normaal gesproken áltijd wel in de kast liggen – waren natuurlijk nét op. Gelukkig lag er nog een zak doperwten in de diepvries. En dat was maar goed ook, want met alleen die Fish-cuisine zouden we niet aan die twee ons groenten komen. Maar goed. Creatief met eten samen met mijn kleuter. De sneeuwpop kreeg geen wortel als neus, maar als hoed! Armen van stukjes sperzieboon die we van de Fish-cuisine afvisten. Daar vonden we ook een stukje paprika, dat werd zijn neus. Zie hieronder het resultaat van het creatief prutsen met eten van een kleuter. Euh, ik bedoel, die voorbeeldige schoolopdracht van het thuisonderwijs… Eet smakelijk!

Is jouw kleuter wel eens creatief met zijn eten?

Kampeerdorp de Zandstuve
Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.