Volgende ronde thuisonderwijs, een tweede golf

Volgende ronde thuisonderwijs, een tweede golf in ons land. Hoe gaat het met jullie ouders en verzorgers? We hebben een eerste lockdown overleefd en nu zitten we middenin een tweede. We zijn geen beginners meer, al voelt het soms wel zo. Welk type thuisonderwijzer ben jij eigenlijk? En is dit hetzelfde als tijdens de eerste golf? Even een blog om dingen weer helder te krijgen en een waar nodig wat hulp!

volgende ronde thuisonderwijs

Here we go again

Een nieuwe lockdown was wel zo goed als duidelijk. Maar dat de basisscholen nog voor de kerstvakantie opeens zouden dichtgaan zag ik in ieder geval niet aankomen. Een volgende ronde thuisonderwijs is werkelijkheid. Een mix van gevoelens en emoties gingen door me heen. Het strijdlustige van “dit gaan we samendoen en zo helpen we de ziekenhuizen en zorg”. Maar ook de directe vermoeidheid van het thuis moeten werken en dan ook nog eens de rol van onderwijzer erbij oppakken. En ergens ook wel dat het even goed is nu, even iets langer vakantie vooraf.. Ja die woensdag, donderdag en vrijdag hebben wij tot vakantie gemaakt. Uiteraard heeft ze wel geleerd maar dit onder het mom van lekker vakantie.

Onze oudste dochter is 6 jaar en kleutert een jaartje langer. Door haar motorische angst loopt ze wat achter. Daarbij kwam een verkeerde basisschool keuze en corona. Inmiddels op een passende basisschool, en lekker in haar ritme. De gekte van Sinterklaas gehad, kerstborrel en spanning op de stoep.. En boem lockdown, volgende ronde thuisonderwijs. Ze accepteert het, kinderen zijn zo veerkrachtig. Maar toch vraagt afgelopen jaar veel van haar. Het vele thuiszitten, thuisonderwijs, weinig tot niet afspreken met mensen en familie. Het is niet niks.

Die onverwachte lockdown zorgde ervoor dat ze niet haar glitterjurk aankon naar de kerstborrel woensdag op school. Een jurk die al een paar weken klaar hing naast haar bed. Dus die drie dagen hebben we feestelijk ingepakt als extra vakantie in plaats van al beginnen met de volgende ronde thuisonderwijs. En in haar glitterjurk is ze gaan logeren bij opa en oma. Allemaal werken we thuis, of zijn we thuis en hebben geen klachten. Dus het kon veilig, en het was echt noodzakelijk voor haar en ons om even los te zijn van elkaar.

volgende ronde thuisonderwijs

Thuisonderwijs

Na de vakantie gaan we uiteraard wel starten met de volgende ronde thuisonderwijs. We houden deels ons schema aan van eerder dit jaar. Maar tegelijk zijn we nieuw speelgoed en lesmateriaal rijker. Ook al was er nog geen lockdown, na de eerste golf ben ik wel al dingen gaan verzamelen voor thuis. Onderwijs is toch een wat onzeker element geworden. We zijn onwijs fan geworden van Smartgames, slimme spellen waarbij verschillende ontwikkelingen getraind worden. Maar ook de retro boekjes van Tiny, waardoor onze dochter leert lezen en schrijven zijn een oprecht goede toevoeging!

Toen ik vertelde dat na de vakantie de volgende ronde thuisonderwijs weer zou beginnen, reageerde onze dochter heel blij. “Joepie! Dan mag ik weer Squla doen!”. Dat vind ze echt heel erg leuk, dus dat is fijn. Voor mijzelf als thuiswerkende moeder en met nog een dochter van bijna 2, wordt het pittig. Ik zal haar meer zelf moeten laten werken en als de jongste slaapt dan ga ik samen met haar zitten. En mijn eigen thuiswerk.. sja wie weet valt het mee. En anders wordt het in de avond wat bijwerken. Ik weet het ook niet nu, maar ik weet wel dat dezelfde veerkracht ook voor ons volwassenen belangrijk is. Het kost wat meer moeite, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben!

volgende ronde thuisonderwijs

Volgende ronde thuisonderwijs

Volgende ronde thuisonderwijs, hoe het precies gaat lopen weet ik dus niet. Maar ik heb wel mijn inzet en motivatie in de hand. Ik probeer het niet te zwaar te maken en een paar belangrijke dingen duidelijk te hebben. Ook zijn de scholen beter voorbereid. We hebben een duidelijk lesschema en plan met school, dus dat is fijn. Voor de lunch heb ik mijn eerdere blog met handige tips.

Het wordt pittig deze volgende ronde thuisonderwijs, het is niet ideaal maar we kunnen dit met zijn allen. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf. Soms moet je dingen even laten of even anders aanpakken. We leven nou eenmaal niet in een tijd van ritme en regelmaat. Het enige wat we redelijk in onze eigen hand hebben is hoe we met alles omgaan. Ook zijn we beter voorbereid en hebben we dit al gedaan.

Denk ook aan de blijdschap als straks de scholen weer open gaan, denk aan de herinneringen die je maakt door samen meer thuis te zijn. Zowel de fijne als moeilijke momenten. En lees vooral veel van onze corona en lockdown blogs op Mamascrapelle. Wij helpen jullie waar we kunnen en samen kunnen we dit echt! Blijf ook vooral berichtjes sturen naar ons, of reageer op deze blog. Heel veel succes allemaal.

volgende ronde thuisonderwijs

Tips volgende ronde thuisonderwijs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.