Skip to Content

Voordelen van thuisonderwijs – een blog van een mama

Yes er zijn ook voordelen van thuisonderwijs, echt waar. Ik snap dat er eerst paniek in je opkwam toen we hoorden dat de scholen voor minimaal 3 weken zouden sluiten. Naast thuisonderwijs moeten we ook een huishouden runnen en velen van ons ook thuiswerken. De balans tussen die dingen vinden is even een uitdaging. Maar in deze blog gaan we de voordelen eens belichten.

Voordelen van thuisonderwijs

Hier komen ze hoor de positieve dingen in deze gekke situatie.

Begin de dag niet met een wekker en haasten

Er is geen vaste tijd dat jij op je werk moet zijn of je kind op school. Is de nacht wat rot verlopen of zijn er opstart problemen? Geen zorgen je kan even de ochtend net iets anders plannen. Sommige mensen zetten bewust wel een wekker om een ritme te hebben wat ook prima is. Maar het hoeft niet.

Pyjama als dresscode

Als je wilt kan je de hele dag in je huispak of pyjama doorbrengen. Make-up kan je ook laten staan als je geen zin hebt. Jullie zien toch alleen elkaar. Het kan wel helpen met je fris voelen en iets van een ritme om je toch aan te kleden. Maar ook dit hoeft niet.

Code baaldag

voordelen van thuisonderwijs

Baaldagen zitten er altijd tussen. Dingen lukken niet, je bent wat emotioneler en alles is eigenlijk een beetje stom. Geen zorgen dan is het code baaldag. Netflix aan, popcorn erbij en eventueel koekjes bakken om vervolgens op te eten. Niks moet en alles mag. Jouw huis, jullie regels. Zulke dagen zijn belangrijk om weer even bij te tanken. Een van de grote voordelen van thuisonderwijs.

Ziek zijn

Nog zo’n voordeel van thuisonderwijs. Snotneus, koortsig.. Normaal gesproken ging er dan een heel draaiboek open om dingen te regelen. Opvang, oppas, werk afzeggen of zelfs hopen op wat beterschap na een zetpil. Nu hoeft dat niet want jullie zijn toch al thuis. Er van uitgaande dat het niet Corona is, kan je dus lekker uitzieken zonder heel veel te moeten regelen.

Lesstof aanpassen naar je kind

buitenspelen

Niks zo leuk om aan te sluiten bij de belevingswereld van jouw kind. Zijn jullie lekker in de tuin en heeft je kind interesse in de insecten die het vindt? Ga opzoek naar meer informatie hierover! Leuke weetjes op Google, een kinder-encyclopedie of een insectenboek. Teken het dier na of oefen de letters. Een kind leert sneller als de interesse daar ook bij is. Ook krijg je kind nu alle 1 op 1 aandacht en kun je bij vragen heel gericht antwoord geven. Misschien leer je er zelf ook nog iets van. Ook weer een van de grote voordelen van thuisonderwijs.

Geen sociale gemakken voordelen van thuisonderwijs

Als ouder maak je je altijd wel ergens druk over de sociale contacten van je kind. Krijgt het vriendjes, wordt het gepest? Komen er uitnodigingen voor kinderfeestjes? Welke invloeden hebben de kinderen uit de klas? Met thuisonderwijs heb je daar helemaal geen last van. Er zijn geen contacten dus pestgedrag of buitensluiten komt ook niet voor. ook hoeven er geen grote traktaties gemaakt te worden bij een verjaardag, met als bonus dat jij als ouder mee kan eten en de juffen traktatie krijgt. Dit zijn toch wel fijne voordelen van thuisonderwijs. Al kun je de traktatie natuurlijk ook bewaren ( of opnieuw kopen) voor als de scholen weer open gaan!

Rekenen met snoepjes en lezen met koekjes

Pak die pot snoep erbij en kleine rekensommetjes worden zo opgelost met als beloning een lekker snoepje. Letters herkennen ging nog nooit zo smaakvol als met versgebakken koekjes en breuken en verhouding zijn prima te leren met een reep chocola. Kopje thee erbij en de beloning na een goede les is meteen al voor handen.

Totale controle een van de voordelen van thuisonderwijs

Je weet weer wat je kind eet en drinkt op een dag, wat het uitspookt en wat het leert. Na een dag school hoef je niet te vragen wat het heeft gedaan om vervolgens geen antwoord te krijgen. Je was er immers al die tijd bij en weet dus precies wat het kind heeft gedaan.

Schooltijden

Ben je er klaar mee en zie je even niet de voordelen meer van thuisonderwijs. Luid dan de schoolbel en klaar is de lesdag. parkeer je kind achter de tv of tablet, of laat het even buiten uitrazen. Ondertussen neem je een lekker bakje koffie of thee. En klaar is het even voor die dag. Morgen is er weer een nieuwe dag waarin dingen geleerd kunnen worden.

Conclusie voordelen van thuisonderwijs

Er zijn dus best wat leuke voordelen van thuisonderwijs. Ik hoop dat je met bovenstaande punten er een beetje anders en positiever naar kan kijken. Misschien wil je zelfs niks anders meer en switch je straks over naar thuisonderwijs. En zie je het even niet meer zitten? Vraag hulp in je omgeving, bij mede ouders of bij de school van je kind!

Lees ook deze blogs:

Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paulina

Thursday 29th of June 2023

Hoi, super blog, dankjewel, dit had ik nodig. Ik wil heel graag mijn kids op thuisonderwijs zetten, dikke paar jaar al. Nu weet ik het zeker. Hoe zal ik beginnen, waar zal ik het moeten doorgeven? Kunt u mij hier helpen. Super bedankt alvast voor uw reactie 🙏❤️

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.