Thuisonderwijs door corona – een tweede ronde

Alweer de tweede ronde thuisonderwijs door corona. Morgen krijgen we te horen hoe lang deze situatie nog duurt. Het team van MamaScrapelle bedacht een zeer uitgebreide lijst voor thuisonderwijs. 100 tips voor online thuisonderwijs vind je hier

Je leest deze blog omdat je wellicht nog steeds op zoek bent naar inspiratie of nieuws? Je hebt je kind(eren) thuis. Spelen met hun speelgoed is leuk, maar vriendjes en vriendinnetjes zijn er niet. Er moet natuurlijk ook wat geleerd worden. Hoe deel je een dag in, waar kun je leuke informatie vinden, welke spellen zijn uitdagend voor kinderen, welke apps?

Wat sowieso handig is om in huis te hebben is een pak printerpapier. Voor als je werkboekjes wilt gaan afdrukken en je kind prachtige kunstwerken wil laten maken. Onderaan de blog zal ik ook doorverwijzen naar vele andere blogs die wij hebben geplaatst voor thuisonderwijs door corona.

Dagplanning bij thuisonderwijs

Maak een dagplanning voor thuisonderwijs, samen met de kinderen. Laat ze kiezen uit bijvoorbeeld 2 dingen die ze zelf graag willen doen en 2 dingen die jij wil dat er gaat gebeuren. Hou bijvoorbeeld daarbij een beetje de structuur aan van een normale schooldag. Gebruik bijvoorbeeld onderstaand schema

  • 8.30 Bespreek met elkaar wat jullie vandaag gaan doen. Een soort kringgesprek
  • 8.45 – 9.15 activiteit 1 iets dat moet
  • 9.15 – 9.45 activiteit 2 iets dat mag
  • 9.50 – 10.10 tijd voor eten en drinken. Denk aan de vitamine C goed fruit eten!
  • 10.15 – 11.00 bewegingsonderwijs
  • 11.00 – 11.30 tijd voor de tablet of tv
  • 11.30 – 11.45 Lezen / voorlezen
  • 11.45 – 12.00 opruimen en de tafel helpen dekken
  • 12.00 – 12.30 tijd voor eten en drinken.
  • 12.30 – 13.00 bewegingsonderwijs
  • 13.00 – 13.45 activiteit 3 iets dat moet
  • 13.45 – 14.30 activiteit 4 iets dat mag
  • 14.30 – 15.00 knutselen of tekenen
  • 15.00 – 15.15 lezen/ voorlezen
  • 15.15 – 15.45 tijd voor de tablet of tv
  • 15.45 – 16.30 tijd voor een gezelschapsspel
  • 16.30 – 17.15 bewegingsonderwijs
  • 17.15 – 18.00 zelf zoet spelen zodat mama en papa kunnen koken!

Bewegingsonderwijs bij thuisonderwijs

Een kind hoort niet heel de dag stil te zitten ook niet tijdens thuisonderwijs. Er moet ook bewogen worden! Heb je een park/ bos in de buurt trek er even op uit! Zoek een leeg grasveld om balletje te trappen, overgooien, renspelletjes. Woon je bij het strand? Maak een lekkere stevige wandeling! Heb je een grote tuin hup lekker even naar buiten. Heel de dag binnen zitten is niet goed voor kinderen. De buitenlucht is niet alleen gezond het is ook belangrijk voor hun ogen. Eigenlijk zouden kinderen elke dag 2 uur buiten moeten doorbrengen.

Lees meer in deze blogs:

Maar binnen kun je ook bewegingsonderwijs doen.

Dochterlief trok de la met stapstenen open en maakte in eerste instantie door de hele woonkamer een flink parcours. Nu hebben we het parcours iets kleiner gemaakt omdat wij anders nog vallen over de stapstenen.

Maar denk ook aan mini disco, dansen met K3 of Kinderen voor Kinderen en een parcours met hindernissen. Kruipen onder de tafel, springen over een stoel, hinkelen tot de deur, 1 minuut staan als een flamingo. Denk ook eens aan yoga met kinderen.

Lees deze blogs eens voor inspiratie:

Rekenonderwijs

thuisonderwijs

Op Google kan je veel werkbladen vinden. Op de website junioreinstein.nl kan je je kind laten oefenen . Kies de groep en het vak en onderwerp en je kan online oefenen of werkbladen uitprinten. Niet alleen voor rekenen trouwens, voor alle vakken kun je hier wat vinden! Je mag maximaal 3 werkbladen per dag downloaden.

Ook met kleuters kun je al leuke tel en bouw spellen doen met thuisonderwijs. Pak de voorraad duplo en lego er maar bij. Laat ze iets bouwen met 1 kleur, of zoveel blokjes. Van klein naar groot en evenveel.

Lees deze blogs:

thuisonderwijs

Taalonderwijs bij thuisonderwijs

Laat de kinderen een opdracht uitvoeren. Zijn ze op school met een thema bezig? Of wat vind je kind interessant? Geef ze bijvoorbeeld een opdracht om iets over van Gogh , Rembrandt, Escher uit te zoeken. Waarom was die persoon beroemd. Een soort mini spreekbeurt.

Dat kan ook met je eigen huisdieren bijvoorbeeld. Wij zijn bezig met een nep spreekbeurt over de hamster bijvoorbeeld.

Kinderen zijn zo bezig met taal, lezen, informatie opzoeken. Je kan dit op elk niveau van je kind aanpassen. Zelfstandig aan de slag of met jouw hulp.

Zoek er plaatjes bij en maak er een leuk plakboek van.

Helemaal stoer natuurlijk als je kind dit wil vertellen en jij het mag opnemen. Maak een groepsapp aan met een paar vriendinnen en deel de filmpjes met elkaar. Zo kunnen de kinderen van elkaar leren en zien ze elkaar ook nog een beetje. Super gezellig hoezo thuisonderwijs saai?!

Lees ook deze blog:

thuisonderwijs tips

100 activiteiten om online of thuis te doen

Apps voor de tablet

Op sommige basisscholen wordt gebruik gemaakt van de app muiswerk op cloudwise. Kinderen kunnen gewoon verder met rekenen, taal en spelling.

Via school kan je een gratis account voor Squala krijgen. Deze is alleen onder schooltijd geldig, maar wel handig! Veel ouders hebben wellicht al een betaalde app van Squla.

Breintraining voor kinderen is ook een geweldige app voor thuisonderwijs.

Met scratch kan je leren progammeren

Jonge kinderen kunnen op de app van zapplin filmpjes kijken en spelletjes doen

Ambrasoft als je kind daar via school al een account voor heeft, kun je bijv de tafels mee oefenen

Computervaardigheden

Zet je kind achter de computer en geef typles. Online worden er genoeg cursussen aangeboden. Ik heb hier nog geen ervaring mee dus kan nog niet aangeven welke het beste is 🙂

Smartgames bij thuisonderwijs

Smartgames is zeer interessant ook deze periode. Dit zijn spelletjes die ze alleen kunnen doen en stimuleert rekenkundig en analytisch talent.

Lees deze blogs:

Gezelschapsspellen

thuisonderwijs

Voor jonge kinderen, maar ook oudere kinderen is het gezamenlijk spelen van spellen niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Naast omgaan met verliezen en op hun beurt wachten leren de kinderen goed te kijken, op te letten, tellen, tactieken en nog veel meer.

Lees deze blogs bijvoorbeeld in de categorie spel en speelgoed:

Coöperatieve spellen

Op MamaScrapelle hebben we met het team vele coöperatieve spellen van Sunny Games mogen reviewen. Met deze spellen speel je samen om het doel te bereiken en ben je dus allemaal verliezer of winnaar. Een mooie manier om samen te leren werken.

Ontdekkingsreis door huis

Ga op ontdekkingsreis in de boekenkast van je ouders (als ze die nog hebben) en kijk in boeken die je interessant vindt (uitkijken wat er in staat natuurlijk).

Maar er zijn vast nog meer schatten in huis te vinden. Vooral op zolder en achter het schot zijn mooie dingen te vinden.

Koppel er bijvoorbeeld een spel aan. Zoek voor elke letter van het alfabet iets om mee te spelen. Of zoek iets voor elke kleur.

Lees ook deze blogs

Lezen – voorlezen

Lezen en voorlezen is erg belangrijk voor kinderen. Plan minimaal 2x 15 minuten lezen in elke dag.

Pak dit bij jonge kinderen eens anders aan dan normaal. Lees een prentenboek voor en stop bij het “probleem”. Vraag dan aan de kinderen hoe ze dit kunnen oplossen. (Bijvoorbeeld hoe maak je een nieuw huis) Werk dit helemaal uit samen en lees dan het prentenboek verder voor. Komt het overeen of is het anders? Praat hierover! Dit is belangrijk voor begrijpend lezen.

Lees ook deze blogs:

Koken met kinderen leuke afwisseling bij thuisonderwijs

De perfecte tijd om je kinderen mee te nemen in de keuken. Bedenk samen wat je gaat maken, duik oude en nieuwe kookboeken in. Laat ze mee helpen met hoeveelheden, leg ze dingen uit als inhoudsmaten als cl, ml en een cup.

Praat over smaken, laat ze kruiden proeven en werk veilig met scherpe messen en vuur.

Lees ook deze blogs:

Tuinieren

Het is bijna lente en nu de zon zich steeds meer laat zien is dit ook de perfecte periode om te praten over tuinieren! Weg met onkruid en groene aanslag.

Bekijk samen welke groente/ kruiden of bloemen je wilt gaan planten op het balkon of in de tuin. Op schooltv kun je voor elke leeftijd interessante filmpjes kijken. Maak een stappenplan en stel samen een lijst met benodigdheden op. Laat je kind vooral mee denken, dat mogen ze op school ook!

Lees ook deze blogs:

Kamer opruimen ook bij thuisonderwijs

Bespreek samen een uurtje af dat jullie gaan opruimen. Kinderen zijn gewend om op school ook op te ruimen dus waarom zou dat bij thuisonderwijs ook niet zo zijn. Jij doet bijvoorbeeld de sanitaire ruimtes en je kind gaat zijn eigen kamer opruimen. Niet leuk maar beide klusjes moeten gedaan worden. Zet lekker een muziekje op en blijf een beetje in de buurt van je kind. Tussendoor praten en dan is het opeens heel gezellig! Misschien vinden ze wel speelgoed waar ze opeens weer mee willen spelen.

Tijdens het opruimen kun je mooi een les geven over hygiëne.

Lees deze blog met opruimtips en ruim je bureau op dag

Knutselen voor Moederdag en Vaderdag

Tijd zat om alvast te knutselen voor moederdag en misschien ook wel voor vaderdag.

Lees deze blogs:

Pinnen op Pinterest

Vond je dit een nuttige blog Pin hem dan op Pinterest!

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.