Woezel en Pip Yogaspel – een leuk spel voor peuters

Dat ik met de kinderen veel aan yoga doe dat is denk ik geen geheim meer onder mijn vaste lezers. Eerder schreef ik al reviews over de peuteryoga kaarten en het yoga kids prentenboek. Minstens 1 dag in de week probeer ik deze lichaamsbeweging aan te bieden aan de gastkinderen. De ene keer om ze wat rustiger te krijgen als ze aan het hyperen zijn zoals ik dat noem 😉 En een andere keer omdat het heel de dag regent en ze zo even lekker wat lichaamsbeweging krijgen. Soms zijn ze er met een half uur al klaar mee, en een andere keer houden ze het wel een uur vol! Het wordt nu extra leuk met het Woezel en Pip yogaspel waarin ik nog meer kan variëren met de yoga. 

Woezel en Pip Yogaspel

woezel en pip yogaspel

Bij het thema vriendschap van de kinderboekenweek hoort natuurlijk ook het spelen van een spel! Samen spelen is namelijk super belangrijk voor kinderen en in sommige gevallen ook nog voor grote kinderen 😉 De meeste bordspellen zijn echter maar voor 4 spelers en dat is best jammer! Het Woezel en Pip yogaspel kan je met zoveel kinderen spelen als je wilt! Ik testte hem graag voor jullie uit!

Wat zit er in de verpakking?

woezel en pip yogaspel

Naast het bord en een dobbelsteen zit er maar 1 loper in de doos. Ik was even verrast en controleerde nogmaals het aantal spelers. Ik snapte er echt even niks van namelijk! Maar Woezel en Pip houden natuurlijk van samen spelen en dit spel speel je dan ook helemaal samen tegen de dobbelsteen. Want de dobbelsteen bepaald hoeveel stappen je moet zetten en of je sterren in de hemel moet plakken of peren in de boom van tante perenboom moet hangen. Wat trouwens super handig is, is dat er ook wat reserve peren en sterren in de verpakking zitten. Ze zijn namelijk best klein en aangezien het spel voor 3-6 jaar is kan het nog wel eens gebeuren dat er opeens wat kwijt raakt natuurlijk.

Het verloop van woezel en pip yogaspel

woezel en pip yogaspel

De volgende raadsel die wij op moesten lossen was hoe we het bord neer moesten leggen. Er is namelijk geen boven of onderkant! Hoe je het bord ook draait je hebt altijd een goede kant voor je en 3 kanten waarbij je je hoofd een beetje moet draaien om het goed te zien. Dat is gelijk een goede warming up van je nekspieren om met het Woezel en Pip yogaspel te beginnen!

woezel en pip yogaspel

Op 1 van de vakjes staat het woord Start met een grote pijl naar links. Aha! Dat is het begin van het spel. Dobbelen maar! Het doel van het spel is om 6 peren in tante Perenboom te hangen voordat er 6 sterren aan de hemel staan. Je wint dus samen het spel of je verliest het spel gezamenlijk. En het maakt echt niet uit met hoeveel kinderen je het spel doet! Kom erbij en doe mee!

Er zijn 6 verschillende plaatjes van sterren en peren ophangen en weghalen, nog een keer dobbelen en pak een yogakaart! Op die kaarten staan 32 verschillende opdrachten.

Yoga en Mindfullness

Eigenlijk is het Woezel en Pip Yogaspel meer dan alleen yoga. Er zijn namelijk 5 verschillende soorten opdrachten.

woezel en pip yogaspel
  • Blauwe kaarten staan voor houdingen. Dit kan stilstaand zijn of bewegend.
  • Gele kaarten staan voor een massagespel en ontspanning.
  • Paarse kaarten staan voor ademhalingsoefeningen.
  • Groene kaarten staan voor zintuigenspel.
  • Roze kaarten staan voor emotiebeleving en identiteit.

Waarom yoga met kinderen

Er zijn nog altijd mensen die beweging bij jonge kinderen niet snappen. Ze spelen toch wel genoeg op school, ze hebben toch gym, ze fietsen naar school, ze zijn druk met andere dingen.

Bewegen is zo belangrijk en zeker voor kinderen! En ja als ze een half uur fietsen per dag of 1/2 uur gymmen per week dan hebben ze lichaamsbeweging gehad. Na een beweegmoment kunnen kinderen zich beter concentreren en hebben ze weer energie. Een sport na school is tevens goed voor de sociale contacten. Zo leren ze ook andere kinderen uit de stad/dorp kennen en dat is handig voor als ze naar het vervolgonderwijs gaan bijvoorbeeld. Bewegen voorkomt overgewicht en zorgt voor een goede conditie. En ook niet geheel onbelangrijk is dat de motoriek goed ontwikkelt wordt. Yoga is daar ideaal voor.

Met kinderyoga leren kinderen hun eigen lichaam kennen, krijgen ze controle over hun ademhaling en kunnen ze beter leren ontspannen. Voor de groepsdynamiek is een samenwerkingsspel zoals het massagespel erg belangrijk. En door de speelse oefeningen van het Woezel en Pip yogaspel is het ook super leuk om te doen! En nee de kinderen hoeven de yogahoudingen niet perfect te doen, of met alles mee te doen. Plezier is altijd belangrijker dan de uitvoering!

Handleiding met tips

cobrahouding

Bij het spel zit ook een handleiding waar bij alle 32 kaarten staat uitgelegd wat de bedoeling is en wat het doel is van dat kaartje. Zeker voor gastouders/ pedagogisch medewerkers/ leerkrachten en ouders die niet bekend zijn met yoga is dit erg praktisch.

yogakaarten

Wat vinden wij van woezel en pip yogaspel?

woezel en pip yogaspel

Ik heb nu een paar keer het Woezel en Pip yogaspel aangeboden aan de kinderen en ik moet je zeggen het is een hilarisch spel!! Eigenlijk hopen ze allemaal elke keer dat de dobbelsteen op een yogakaartje komt want dan kunnen ze weer een opdracht doen. Je merkt wel dat sommige vragen nog wat lastig zijn voor 3 jarige kindjes maar de kleuters van 5 en 6 jaar kunnen alles goed meedoen.

Het leukste opdrachtkaartje vind ik zelf het wat ruikt Charlie kaartje. Hilarisch om de kinderen over de grond te zien kruipen en snuffelen en elke keer weer aan elkaars billen te zien ruiken hahaha. Net als echte hondjes!

Er ontstaat ook echt een groepsdynamiek als er al 5 sterren aan de hemel staan. Ze willen gewoon niet stoppen met het spel en moedigen elkaar aan om een bepaald aantal ogen te gooien. Ons record ligt nu in elk geval op 3 rondjes achter elkaar.

Een enkele keer pak ik niet het bordspel erbij maar alleen de kaartjes en dat is ook prima! Op die manier kun je bijvoorbeeld ook yoga op een makkelijke manier doen in het park/ speeltuin/ bos of strand.  En hij is zo kleiner om mee te nemen in de koffer!

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

  1. Voor de kindjes bij de gastouder hiernaast ook geen luxe! Ik heb het erover gehad en ik had 2 rustige dagen. Wel met discussies, maar zonder woedeaanvallen. Jippie. Rust. Waarom kwam ik er niet eerder op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.