Skip to Content

Peuteryoga – een superleuke activiteit met peuters en kleuters!

Elke opvoeder van jonge kinderen maakt momenten mee dat je denkt aaaahhhhh wat zijn ze druk! Wat luisteren ze slecht! Waarom concentreren ze zich zo kort, waarom rennen ze nou zo hard, gillen ze nee krijsen ze zo? Als gastouder van 3 kinderen in de peuterpubertijd heb ik deze gedachten meerdere keren per week. Soms wel per dag. Een tijd geleden kreeg ik deze peuteryoga kaarten van Helen Purperhart. Nu 5 jaar later gebruik ik ze nog! Op vrijdagochtend is het yogaochtend met mijn klas en staan de kleuters hun best te doen op mijn verzonnen verhalen.

Peuteryoga

peuteryogakaarten

Eigenlijk zijn deze kaarten vanaf 3 jaar geschikt, maar ik biedt het de kinderen vanaf 20 maanden al aan. Sommige doen speels mee aan de zijkant op hun eigen manier, en hoe ouder ze worden hoe serieuzer ze mee gaan doen met de oefeningen. In dat opzicht snap ik de 3 jaar grens wel, want de meeste kinderen doen vanaf die leeftijd echt goed mee. Uitzonderingen daar gelaten want een gastkind van 2 jaar doet ook al keurig mee met de oefeningen. Zij heeft soms ook het meest de rust nodig om te kunnen ontspannen en dat vind ik dan weer mooi om te zien dat het een succes is.

Voor de kinderen is het een goede oefening om hun eigen lichaam en coördinatie te leren en daarmee hun zelfvertrouwen te vergroten. Peuteryoga is niet alleen voor peuters maar ook voor kleuters geschikt.

peuteryoga
peuteryoga
peuteryoga

Je kunt heel veel met deze kaarten en ze zijn echt niet alleen om de yogaoefeningen te doen. Dochterlief vindt het bijvoorbeeld prachtig om onder andere de dieren te benoemen die ze op de kaarten ziet, en ik pak ze er ook wel eens bij als we liedjes gaan zingen in plaats van de liedjeskoffer.

In de doos zitten allemaal verschillende kaarten van dieren en dingen met een duidelijk omschreven houding die de kinderen aan kunnen nemen. Vaak is het 1 keer voordoen en ze onthouden het andere kaartjes zijn soms wat moeilijk of de bewegingen lijken op elkaar ( kevertje en schommel liggen in dezelfde houding maar bewegen net even anders).

Peuteryoga houding, beweging en liedjes

peuteryoga
peuteryoga

Wat de kaartjes van Helen Purperhart zo bijzonder maken is dat de peuteryogakaarten een echte foto bevatten waar ook tips voor thema’s en liedjes op staan. Op de achterkant zie je een kind van allerlei nationaliteiten die de yogaoefening doet. Zo is een van mijn gastkindjes gefascineerd door de maan. Haar speen ging bijvoorbeeld niet mee met de spenenfee, maar naar de maan. Een van de eerste kaartjes die zij dan ook wist te onthouden met haar 2 jaar was de houding voor de maan.

Peuteryoga avontuur

peuteryoga avonturen

In het doosje zit een kaartje met voorbeelden van verschillende peuteryoga avonturen die je kunt doen met de kinderen. Ik merkte echter al gauw dat de kinderen meer wilden dan 3 – 5 kaartjes achter elkaar. Ze wilden op groot avontuur! Daarom bedacht ik mijn  eigen peuteryoga avontuur met mijn favoriet als begin en het gastkindje haar favoriet als einde.

Ga mee op reis

We gaan op avontuur peuteryoga
peuteryoga
 • Goedemorgen allemaal! (de bloem gaat open) Wat fijn dat jullie er allemaal zijn. De bloemetjes (herhaal de beweging) zijn wakker geworden en jullie zijn er ook. Hebben jullie zin om met mij mee te gaan op avontuur? Kom maar mee!
 • Als eerste gaan we met de trein naar de dieren. Komen jullie mee? ( doe de beweging en zing eventueel een liedje).
 • Onderweg zien we een molen! ( doe de beweging en de korte versie van het liedje)
 • Kijk we zijn er! Zien jullie de kangoeroe (springen maar)? Ze heeft een baby in haar buik. Kijk en de olifanten zijn er ook! (doe de beweging) ohw ohw daar komt een leeuw aan! (ggrrrrraaaaa)
 • Kom we gaan even picknicken bij het park. Zien jullie de eendjes in het water? ( liedje en de beweging)
 • Ohw kijk eens er vliegen allemaal vlinders wat leuk! ( doe de beweging) en daar op die boomstam zit een klein kevertje! ( doe de beweging)
 • Horen jullie dat? Bzzzz een bij! (bzzzzz) ohw en daar springt een konijntje de bosjes in ( springen maar als een konijn)

 • Stil eens! Wat hoor ik nou? Wat is dat daar in de lucht? Een Helikopter! ( liedje en beweging)
 • Kijk dat hondje daar moet even plassen ( doe de beweging) en dat hondje ook ( andere been optillen)
 • Zullen we nog even op de schommel gaan? doe maar mee ( doe de beweging)
 • (gapen) pff ik ben wel moe. Gaan jullie mee naar huis? Nu nemen we de boot is dat geen leuk idee! Kom mee ( eventueel liedje en de beweging)
 • Kijk de maan staat al aan de hemel! (beweging twee kanten op) Tijd om naar bed te gaan. Welterusten allemaal
 • (op de grond liggen en even niks doen)

 Peuteryoga jippie ik doe het wel voor mama

Peuteryoga
Peuteryoga
Peuteryoga

Ja dat zijn letterlijk de woorden van dochterlief als ik de peuteryoga kaarten erbij pak. De afgelopen maanden hebben wij al vele kaartjes geoefend en er zijn duidelijke voorkeuren ontstaan. Ze vindt het prachtig om mij na te doen en te zeggen: “Wat is dit?” en dan doet ze de yogahouding/ yogabeweging voor en dan zegt ze: “Doe maar mee kijk zo!”. Mijn hart smelt op die momenten, mijn kleine mini me 😉

Nickelodeon Jr. yoga met peuters

yoga met peuters
yoga met peuters
yoga met peuters
yoga met peuters

Voor diegene die het nog hadden gemist maar op Nicklelodeon Jr. kun je al enige tijd tussen de afleveringen door meedoen met peuteryoga. Als dochterlief het ziet begint ze al enthousiast mee te doen vaak.

Ik hoop dat ik meer opvoeders heb geïnspireerd met deze blog om met jonge kinderen al aan de slag te gaan met de peuteryogakaarten.

Lees ook deze blogs over yoga:

Doe jij wel eens peuteryoga met je kinderen?

Footer4
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.