Nationale buitenlesdag 5 april 2022 – een leerzame dag in de buitenlucht

Vandaag 4 april vindt alweer de zesde editie van de Nationale Buitenlesdag plaats! Op deze dag gaan ruim 500 scholen naar buiten om te leren. Maar ook als gastouder, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal kun je hier aan mee doen natuurlijk.

Nationale buitenlesdag

buitenlesdag

Vandaag geven leerkrachten door heel Nederland buiten les. De Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN, heeft als doel aandacht te vragen voor de verankering van buitenlessen in het reguliere lesprogramma.  Veel leerkrachten lopen tegen obstakels aan als het gaat om het organiseren en geven van buitenlessen en dat is heel jammer.

Het schoolplein is bijvoorbeeld niet geschikt, of het past niet in de methode van de school, of er is gewoon geen tijd. En dat terwijl uit onderzoeken blijkt dat buitenlessen positief bijdragen aan de leerprestaties van kinderen. Met meer sport en spel en door meer te bewegen, presteren kinderen cognitief beter. in veel Scandinavische landen wordt er juist meer buitengespeeld en lesgegeven dan binnen. Een totaal andere wereld dan hier in Nederland.

Bewegen in de buitenlucht

IVN, Jantje Beton en leerkrachten bundelen daarom hun krachten om deze belemmeringen zoveel mogelijk te verhelpen en buitenlessen op de (onderwijs) kaart te zetten. Buiten leer je meer en beter daarom is er de nationale buitenlesdag. Meer beweging op school helpt! Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld, gedragen zich daarna beter in de klas en zijn taakgerichter. Ook cognitief presteren ze beter door meer sport en spel en meer beweging tijdens schooltijd. En de leerlingen vinden het ook nog eens heel leuk! De combinatie van leren en bewegen worden leuker en zo wordt school positiever. Genoeg redenen dus om aandacht te vragen voor de positieve effecten van lesgeven in de buitenlucht en te pleiten voor meer buitenlestijd in het reguliere lesprogramma.

Uit recent onderzoek blijkt dat leerkrachten vaker buiten les willen. Zij willen het liefst  75% van de lessen binnen geven en 25% buiten. In werkelijkheid wordt er echter nog nauwelijks buitenles gegeven. En dat terwijl tweederde van de leerkrachten zelf aangeeft vaker buiten les te willen geven. De leerkrachten geven aan dat zij bij de organisatie van buitenlessen drie belangrijke belemmeringen ervaren:

  • te weinig tijd of ruimte in het lesrooster voor de extra organisatie,
  • beperkingen van het buitengebied (te weinig uitdaging op of rond het plein)
  • een gebrek aan inspirerend en uitdagend buitenlesmateriaal.

Buitenlesbundel voor de nationale buitenlesdag

buitenlesdag

De afgelopen tijd hebben Jantje Beton en IVN met een aantal zeer betrokken leerkrachten hard gewerkt aan het samenstellen van de Buitenlesbundel voor de nationale buitenlesdag. Het resultaat is een mooie verzameling van uitgewerkte lessen, lesideeën en een aantal praktische tips in een document van maar liefst 68 pagina’s!.

Er is natuurlijk een verschil tussen buiten spelen en buiten les krijgen. Spelen is zelf lekker rennen, in de zandbak, achter de voetbal aan, klimmen op het klimrek, spelen met de fietsjes, tikkertje, verstoppertje en ga zo maar door.

Vormenwandeling

In de buitenlesbundel staan hele leuke tips voor alle groepen van de basisschool. Voor groep 1/2 is er bijvoorbeeld een vormenwandeling. Loop eens door de schoolomgeving en zie welke vormen je kunt ontdekken. Denk aan verkeersborden die rond zijn (cirkel) of een driehoek. De stenen op de huizen die rechthoekig zijn, of de paal van een lantaarnpaal (een lange cilinder). Zelfs met leergierige peuters is dit al leuk te doen!

Ren naar de letter spel

Voor groep 3,4,5 en 6 is er een ren naar de letter spel uitgewerkt. Op het schoolplein worden de letters neergezet duidelijk leesbaar en niet op de kop. Met stoepkrijt bijvoorbeeld. Werk per twee of drietallen en laat de kinderen klaar staan achter een streep. Roep dan ren naar de letter … ( bijvoorbeeld L) en het kind wat er het eerste is heeft gewonnen. De renners mogen vervolgens een woord verzinnen met de letter en daarna rijmwoorden met dat woord maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je kunt ook verschillende woorden op het schoolplein schrijven en de kinderen met een kladbok en pen rond laten lopen op het schoolplein. Ze moeten dan bijvoorbeeld alle woorden zoeken die met een k beginnen en die foutloos over schrijven. Wie heeft de meeste woorden gevonden?

En zo staan er nog veel meer les ideeën in de buitenlesbundel voor de Nationale Buitenlesdag.

Nationale buitenlesdag peuters

bloemen
bloemen

En wat kun je doen met peuters tijdens de nationale buitenlesdag? Ik begin met een paaseieren puzzel in de tuin. Waarbij ze de juiste grootte en kleur bij elkaar moeten zoeken. Daarna gaan wij weer naar een prachtige tuin hier om de hoek waar heel veel soorten bloemen staan om die te bekijken en te leren. Hopelijk zijn er ook weer bijen om naar te kijken.

buitenlesdag bloemen

Daarna lopen we dan door naar de kippenboerderij en leren we weer wat over de kip en het ei 😉

Doe jij vandaag een #buitenlesdag?

Hebben jouw kinderen vandaag ook buitenles op school? 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

2 Responses

  1. Nee, maar die van mij zitten op de middelbare school. Daar doen ze dat denk ik niet. Maar ik vind het een erg leuk idee. Heerlijk in de buitenlucht. Wel jammer dat het vandaag niet zo’n mooi weer is als zondag.

  2. Wat een goed idee! Hier doen ze het denk ik niet, of althans ik heb er niets van gehoord. Gelukkig heeft de basisschool van m’n dochter een hele mooie buitenspeelruimte en word er ook veel buiten gespeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.