Skip to Content

Expeditie stad – een verzameling zoektochten in de buitenlucht

Ik verveeeeeeeeel me…… Heb jij daar ook geen zin in in je vakantie? Ga er dan op uit met Expeditie stad! Met drie kinderen die regelmatig moeite hebben om zichzelf te vermaken zie ik het al helemaal gebeuren. Zes weken lang lege dagen voor ons. Zowel in Nederland als op de camping. Natuurlijk gaan we gezellig dagjes weg en leuke dingen doen, maar er zullen ook genoeg dagen zonder invulling zijn. Ik was dus op zoek naar een manier om, laagdrempelig en gratis, activiteiten te hebben die we kunnen ondernemen dichtbij huis. Wie weet is het ook iets voor jouw gezin!

Expeditie stad

Expeditie stad

Ik zoek, ik zoek… Iets geks! Iets grappigs! Groens! Misschien wel een spoor van een dier? Een bijzonder verkeersbord? Een spinnetje. Of een fontein. Misschien toch liever een fossiel van 300 miljoen jaar oud? Bingo! Dankzij Expeditie stad bekijk je de stad met héél andere ogen, want geloof ons, er zit zoveel meer verstopt in de stad dan je denkt!

  • Ga met z’n allen op Straatnamensafari, organiseer een Driehoekendag of ga op zoek naar piepkleine dingen tijdens Een héél klein tochtje.
  • Wie wint de Stadsmussenbingo?
  • Wie durft de Verkeersbordenjungle te doorkruisen?
  • En vooral: wie neemt zijn arendsogen mee om op Kauwgomsafari te gaan?

Sarah Devos is de auteur van Expeditie stad. Daarnaast maakte ze ook Het zakboek voor het bosbaden, Het ruimteboek, Het hemelboek, Sporen & Vondsten en Expeditie natuur. Met haar twee dochters trekt ze zo veel mogelijk naar buiten – ook al wordt dat voorstel aanvankelijk meestal op protest en gezeur onthaald. Daarom bedacht ze enkele slimme trucs, zoals de kinderen omkopen met lekkers. De Zaagminituur en nu ook dit handige boek vol leuke zoektochten (die bovendien ook leerrijk zijn, maar sst…niet zeggen, want dan willen ze niet mee).

Heel gemakkelijk in gebruik

Ik werd direct enthousiast toen Expeditie stad geleverd werd. Het boekje ziet er stevig uit en heel aantrekkelijk voor kinderen. Een duidelijke, korte uitleg met eigenlijk 2 belangrijke stappen is een goed begin. Stap 1: Kies een zoektocht uit. Stap 2: Lees snel de spelregels, stop dit boek een pen en wat lekkers in je rugzak en…ga ervoor!

De belangrijke spelregels van Expeditie stad spreken mij erg aan. Wat is toegelaten? De achterkant lezen van elke kaart, niet alles vinden (want dat is echt niet de bedoeling), je fantasie gebruiken en de pagina’s uitscheuren. Dat is namelijk ideaal. Je kunt de kaarten los meenemen, maar ook het gehele boek als je het liever heel laat. De spiraal zorgt ervoor dat het netjes blijft en dat het omslaan gemakkelijk gaat.

Er zijn ook dingen niet toegelaten: Punten of cijfers geven, dat hoort bij school. Er is dan ook niets te winnen, behalve bij de Awardwandeling. Ook is rondlopen als een kip zonder kop niet de bedoeling. Je moet altijd je ogen open houden, je insmeren tegen de zon, genoeg drinken, goed uitkijken en afval in een vuilnisbak gooien. En…. de allerbelangrijkste regel (mijn mening he) is: Je mag niet zeuren, zagen en klagen, jammeren, mopperen, grommelen, zaniken, dreinen of mekkeren. Alleen in de Zaagminuut van Als-dan-tocht is dat toegestaan. En, zoals Sarah Devos zegt.. “Ik heb dit boek niet zitten te verzinnen om alsnog een hele middag gezeur te horen”. Een vrouw naar mijn hart!

Handige spiraal

Op pad met Expeditie Stad!

Nou, daar gaan we dan! Op pad met de eerste kaart van Expeditie Stad. We hebben gekozen voor de Verkeersbordenjungle, we gebruikten hierbij de handige ‘Welke tocht past bij jou?’ kaart. Zoals gezegd hebben we ons goed ingesmeerd en de goede spullen verzameld. Natuurlijk met water en een lekker koekje. We scheuren de kaart eruit, dat neemt gemakkelijker mee vinden wij. Het nadeel, bleek later, is dat je dan niets hards hebt als ondergrond. Nouja, elkaars rug gebruiken dan maar!

Eenmaal op pad waren de kinderen erg gefocust. Het is heel leuk om met zo’n concrete opdracht op pad te gaan. De kinderen hebben niet door dat je met Expeditie Stad ook gewoon lekker buiten bent en ongemerkt heel wat meters wandelt. Het was ook grappig om te zien dat ze positief met elkaar bezig waren en helemaal niet geïrriteerd raakten. Het enige was dat ze allemaal wel de verkeersborden wilden aankruisen, dus daar hadden we al snel een roulatiesysteem voor.

Tijdens het wandelen en zoeken zagen we allerlei andere verkeersborden, er ontstonden meteen gesprekken over wat welk bord betekent. Dus dat educatieve stukje is absoluut aanwezig! We vonden ze, op 1 na, allemaal. Er zit wel wat competitiefs in ons gezin, dus eigenlijk vonden we dat allemaal best irritant. Maar… zoals de regels al zeiden. Het is toegestaan om niet alles te vinden! Zelf maakten de kinderen nog een ‘picknickplek bord’ en na 45 minuten wandelen kwamen we helemaal voldaan weer thuis. Geslaagd uitje!

Weinig nodig, direct op pad

Het leuke aan Expeditie stad is dat je weinig nodig hebt. Ideaal dus voor de vakantiedagen. Een kaart kiezen en gaan! Al bladerend door het boek leken mij de natuurgerichte opdrachten ook erg leuk. Zo heb je de Stadsparksafari, Botanisch stoepkrijten en de Hondenhike. Maar ook de Streepjessafari lijkt me hilarisch en de Klerencollectie. Kortom, het liefst liet ik jullie alle zoektochten zien, maar ja.. dat kan natuurlijk niet!

Bomen

Specificaties Expeditie stad

Auteur: Sarah Devos | Uitgever: Davidsfonds infodok | 88 pagina’s | juni 2023 | 9789002277757 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Lees ook deze blogs

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.