Skip to Content

Picknicken met kinderen | Een blog vol inspiratie en tips

Het word weer warmer, tijd om lekker naar buiten te gaan! Picknicken met kinderen is de ideale activiteit om samen wat leuks te doen én in de natuur te zijn. Lekker ontspannen en relaxen. De voorbereidingen tref je thuis al. Als je eenmaal een mooi plekje hebt gevonden, hoef je dus niks meer te doen.

Wil jij gaan picknicken met kinderen? In deze blog vind je lekkere recepten, een handige meeneemlijst, spellentips en activiteiten voor buiten

Picknicken met kinderen

Het word al steeds beter weer en de zomervakantie is al dichtbij. Met mooi weer is het heerlijk om te picknicken met kinderen. Wellicht kun je er wat leuke activiteiten aan toevoegen, een dagje de natuur in, samen het eten en drinken voorbereiden van te voren, spelletjes doen of lekker samen relaxen. Een ideale activiteit als de kinderen een verveelmomentje hebben. Of gewoon om samen te genieten en weer dichterbij elkaar te komen.

Picknicken hoeft niet zo lastig te zijn als je denkt. De voorbereidingen kun je zo uitgebreid of simpel houden als je zelf wil. Deze kun je ook samen doen, zo heb jij wat extra hulp en hebben de kinderen weer iets echt zelf gedaan. Een goede planning en voorbereiding maken hét verschil om een ontspannen picknick te hebben. Zo voorkom je dat je voor verassingen komt te staan en kun je zelf ook genieten.

Door deze blog geef ik je tips en inspiratie voor jou picknick met kinderen. Denk aan:

 • Recepten tips picknick met kinderen
 • Picknick paklijst, wat moet er mee?
 • Buiten activiteiten met de kinderen
 • Kinderen en de natuur
 • Wat te doen bij regen? Toch lekker genieten!

picknick recepten kind

Picknicken is super gezellig. Gezelligheid maakt vaak ook dat je extra geniet van het eten. Wat neem je aan eten en drinken mee op een picknick met kinderen? Je kunt dit zo simpel of uitgebreid mogelijk maken als je zelf wil. Het is leuk om verschillende kleine dingen mee te nemen zodat er uit van alles te kiezen is. Dit hoeft niet lastig te zijn. Wat kleine broodjes of toastjes. Bakjes met snoeptomaatjes of stukjes van wortel, komkommer en fruit, kaas en worst bieden al veel variatie.

Picknicken met kinderen meeneemlijst

Wat moet er mee?
Natuurlijk wil je dat jij en je kinderen goed beschermd zijn tegen de zon. Zonnebrandcrème zonder troep voor jou en je kinderen kan hierbij ideaal zijn. Ook wil je voorbereid zijn op diverse situaties. Waar laat je je vuilnis, waar ga je zitten, wat als er iemand moet plassen, op zijn gezicht knoeit of plakhanden heeft?

picknick activiteiten met kinderen

Als je gaat picknicken met kinderen is het leuk om ook wat activiteiten te hebben om samen te doen. Een bal of bakje stoepkrijt meenemen is natuurlijk altijd goed en hier kun je al veel leuks mee. Toch zijn er zo veel leuke en bijzondere buitenspellen en activiteiten, dat ik je een lijstje tips wil geven;

Lees ook onze blog vol met buitenspelletjes voor meer leuke tips

Wil jij gaan picknicken met kinderen? In deze blog vind je lekkere recepten, een handige meeneemlijst, spellentips en activiteiten voor buiten bellen blazen
Afbeelding van Rudy Anderson via Pixabay

Kinderen en de natuur

In de natuur zijn is goed voor ons. Zo ook voor onze kinderen. Als je gaat picknicken met kinderen is dit een mooi voorbeeld van hoe goed het is om naar buiten te gaan. Het kan leuk en leerzaam zijn om samen wat meer met de natuur bezig te gaan. Ik zou wat leuke tips willen delen over natuur activiteiten en mooie natuurboeken. Zo bevorder je hun interesse hierin ook direct. Zeker in deze tijd van technologie en overinformatie kan dit waardevol zijn voor jou en je kind.

Natuur activiteiten

 • Beestjes zoeken
 • informatie opzoeken over de gevonden beestjes (of planten)
 • Beestjes of planten natekenen
 • Bloemenkransjes maken
 • Knutselen met materiaal dat je vind, zoals stenen en stokjes
 • Zelf vogelvoer maken, of vogelvoer maken met peuters
 • Mooie bloemen verzamelen en drogen in een boek
  Hier kun je later prachtig mee knutselen of ze inlijsten
 • Speel memory met items die je in de natuur zoekt

Tips voor natuurboeken

Boeken over de natuur kunnen een leuke manier zijn om meer over de natuur te leren en nieuwsgierig te worden. Dit kan door verhalen of plaatjes, maar ook informatie en activiteiten. Ik kreeg toen ik klein was mijn eerste natuurboeken van mijn opa. Hierin stonden tips en dingen die ik zelf kon maken. Dit samen doen en samen leren over natuur wakkerde mijn interesse aan. Vandaag de dag denk ik hier nog steeds aan als ik bepaalde planten of beestjes zie. Hier een lijst met tips:

Regen? Gewoon lekker picknicken met kinderen!

Heb je alles voorbereid, valt je idee letterlijk in het water. Het zal eens niet, het gaat regenen. Maar, picknicken kan ook gewoon met slecht weer. Het weer in Nederland is onvoorspelbaar en we leren allemaal de regen vreselijk te vinden. Toch zijn er regenpakken en paraplus. En natuurlijk handdoeken, droge kleding en een douche thuis. Het je met slecht weer wel vaker inspiratie tekort? Lees dan onze blog activiteiten voor een regenachtige dag.

Mocht het slecht weer zijn dan kun je natuurlijk gewoon de picknick binnen houden. Dat is hartstikke leuk om eens te doen. Je kunt ook in je woonkamer kamperen, dus waarom niet? Kamperen in de woonkamer is trouwens ideaal voor de avonturiers die nog wat te klein zijn óf kinderen die willen kamperen maar eigenlijk niet zo goed durven. Dit is een leuke ervaring en lekker knus. Je kunt hier de kamer ook een beetje op aanpassen met bijvoorbeeld kleine lampjes, sfeerlicht en kleden.

Doe eens gek! Picknicken buiten in de regen? Misschien onder het afdakje van een speeltoestel of in je eigen tuin? Blijf eventueel dichtbij huis zodat je snel warm kunt worden en kan afdrogen. Een paraplu kan zorgen dat je droogzit en een regenpak of regenlaarzen zorgen dat je niet te koud en nat word. Mogen jou kinderen in plassen springen en modderig worden? Dit is enorm leuk, gewoon doen en de wasmachine laten draaien daarna zou ik zeggen.

Wil jij gaan picknicken met kinderen? In deze blog vind je lekkere recepten, een handige meeneemlijst, spellentips en activiteiten voor buiten
Afbeelding van Racool_studio via freepik premium

Veel plezier op jou picknick

Waar ga jij picknicken met kinderen? Heb je al een plek in gedachten? Dit kan natuurlijk gewoon in de tuin of op het lokale speelveldje. Toch kan een park of bos ook heel leuk zijn. Voor de kleine kinderen wil je misschien niet al te ver weg gaan en niet te ver hoeven lopen. Een plek waar je de auto dichtbij kan zetten is dan handig. Met iets oudere kinderen kan het leuk zijn om samen een stukje te fietsen of vanaf de parkeerplek nog een stukje te wandelen en samen een plek uit te zoeken. Als de kinderen groot genoeg zijn kun je bijvoorbeeld verscholen in het groen gaan zitten.

Je kan ook al picknicken met een baby

Lees ook deze andere blogs voor zomer en natuur tips;

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.