Mölkky, een simpel en leuk buitenspel om te doen voor jong en oud

Toen ik een aantal jaar terug in Finland 3 weken mee mocht draaien op een päiväkoti, kinderdagverblijf, heb ik heel goed kunnen kennismaken met de Finse cultuur. Deze gesloten en gereserveerde cultuur is tegelijk ook heel warm en welkom. Ik voelde mij er direct thuis en heb er een beste vriendin voor het leven gemaakt. In die periode heb ik ook kennis gemaakt met Mölkky, een onwijs simpel en leuk werpspel om buiten te doen. En nu ook in Nederland te spelen!

Mölkky

Mölkky

De leukste buitenspellen komen uit het Noorden! Zo ook Mölkky, het leukste buitenspel van de afgelopen tijd. Alles wat je nodig hebt is de buitenlucht, een groep vrienden en een set hiervan! Sterk hoef je niet te zijn: het komt aan op een combinatie van geluk en gooien. De eerste speler die voor 50 punten aan pionnen omgooit is de winnaar.

Punten kan je bijhouden in het bijgeleverde boekje, op een eigen papiertje of in een app. Je hebt alleen ruimte nodig waardoor Mölkky aangeraden wordt om buiten te spelen. Geschikt ook voor jonge spelers. Als ze (redelijk) gericht kunnen werpen en van een spelelement houden dan kan het prima. Onze oudste dochter van 8 vond het geweldig doordat het simpel te spelen is en een combinatie is van tactisch en geluk plus een stukje rekenen (puntentelling).

Spelen maar

Mölkky is helemaal van CE gecertificeerd hout gemaakt. Geen slechte boomkap dus en het is veilig om mee te spelen. Het is een 100% natuurproduct, iets waar je wel rekening mee moet houden. Elk doosje is weer net wat anders en het is aan te raden om even de items langs te lopen. Met name de werpstok die van hand tot hand zal gaan. Onze was direct klaar om te spelen. Het kistje heeft eventjes in de woonkamer gestaan en daardoor rook die kamer heerlijk naar hout.

Er zit een uiterst dunne handleiding bij, wat mij blij maakt. Wij zijn een spellenfamilie, die van korte regels houden. Lekker snel spelen en gaan. Het Mölkky kistje stond klaar om mee te nemen naar een park maar nadat we op zaterdag gezellig sushi hadden gegeten met z’n 4 en mijn moeder, kon mijn oudste dochter niet meer wachten. Ik pakte meer het spel mee naar onze tuin om even te kijken, 3 uur later hadden we er 3 ontzettend leuke en spannende potjes op zitten!

Mölkky is leuk voor jong en oud

Je werpgebied moet ongeveer 4 meter zijn. Iets wat we wel hebben in de tuin, maar momenteel staat er een groot zwembad dus we waren wat beperkter met de ruimte. Maar het spel is zo simpel en zo leuk, we wilden testen en uiteindelijk konden we niet stoppen! In de handleiding staat de vaste opstelling van de kegels met punten. De punten gaan van 1 tot en met 12. Gooi je 1 kegel om? Dan krijg je dat aantal punten wat er op staat. Gooi je er meer dan 1 om? Dan telt het aantal omgevallen kegels als puntenaantal. Wie als eerste bij de 50 is, heeft gewonnen!

Ga je over de 50? Dan ga je terug naar 25. Gooi je 3x niks? Dan ben je af en mag je de punten bijhouden. Supersimpel en het perfecte spel voor urenlang speelplezier. Wij zijn iets flexibeler geweest met 3x missen bij mijn dochter, soms mocht ze een keer extra gooien. Ook hebben we de afstand iets verkort. Niks van dat alles verpeste het spelplezier en we hebben echt hele diverse spellen gespeeld. De ene keer ging alles meteen raak, de andere keer ging de één na de ander over de 50. Mijn dochter speelde minder berekend dan haar moeder, maar ze had weer het geluk van de kinderlijke spontaniteit aan haar zijde bij het spelen van Mölkky. Beide manieren kunnen prima manieren zijn voor de winst. Maar alles zorgt voor plezier.

Aanrader Mölkky

Mölkky is echt een aanrader wat mij betreft. Voor jong en oud. Voor een gezin of vriendengroep, het past allemaal. Het is zo simpel spelen, love it! Er zit uitdaging in richten en punten kiezen om om te gooien. Doordat het een natuurproduct is, raad ik wel aan om een klein schuurpapiertje erbij te houden. Onze werpstok heeft inmiddels een schuurronde nodig gehad en is weer klaar voor vele rondes plezier. Laat het kistje ook niet in de regen staan trouwens! Wij houden de punten lekker ouderwets bij met pen en papier.

Ook “moet” degene die geworpen heeft de eventuele gevallen kegeltjes rechtop zetten en de werpstok aan de volgende werper geven. Geen pen en papier? Er is ook een app om de puntentelling bij te houden! Veel plezier met jullie werpspel Mölkky, spreek uit mell-kuh. Het woord betekent niks. Het zou gebaseerd op het Finse woord pölkky wat houtblok betekent. Bijna ieder huishouden heeft wel een eigen spel en het zou leuk zijn als we dat in Nederland ook zouden hebben, want het is zo leuk!

Kijk hier voor meer buitenspeelgoed

Footer4 nieuw
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.