Spelletjes in het thema lente – een leuke middag voor kinderen

De lente is in volle bloei en het is tijd om buiten te genieten van het prachtige weer. Wat is er nu leuker dan zelf bedachte en gemaakte spelletjes in het thema lente spelen? Hier zijn een aantal creatieve ideeën om de lente op een speelse manier te vieren!

spelletjes thema lente met bloemen
Foto door Kampus Production: via pexels

Spelletjes in het thema lente – Bloemenspel:

Verzamel verschillende kleurrijke bloemen en leg ze op een grasveld. Geef elke bloem een puntwaarde en laat de spelers proberen zoveel mogelijk punten te verzamelen door over de bloemen te springen. Wie haalt de hoogste score?

Natuurlijk kun je ook mooie kunstwerken maken als spelletje in het thema lente. Organiseer een creatieve vorm van memory, lotto of zelfs sudoku met verschillende soorten bloemen.

Misschien denk je maar we gaan die mooie bloemen toch niet plukken? Nee dat ben ik volkomen met je eens! Print een paar mooie herkenbare exemplaren en lamineer* ze. Op deze manier kun je duurzaam met dit bloemenspel aan de slag en kun je het bijvoorbeeld met verschillende kleuterklassen spelen en weer opslaan voor volgend jaar.

eieren verstoppen
Foto door RDNE Stock project:

Eierspeurtocht:

Organiseer een klassieke eierspeurtocht in je achtertuin. Verstop chocolade-eieren en geef de spelers aanwijzingen om ze te vinden. Een zoete en spannende activiteit voor jong en oud!
Natuurlijk doe je dit vooral op eerste en tweede paasdag. Maar kinderen vinden het geen enkel probleem om dit spelletje in het thema lente vaker te doen!

Wat ik altijd leuk vind om te doen is om de herbruikbare plastic eieren van de Hema of andere winkel te gebruiken. Die grotere exemplaren waar je op kunt schrijven en dingen in kunt doen.

Maak een speurtocht, een raadsel, een taal of rekenles of verstop puzzelstukjes om zo een puzzel op te lossen. Perfect aan te passen aan verschillende niveaus en vakoverstijgend spelend te leren.

vliegers maken spelletjes thema lente
Foto door cottonbro studio:

Vliegerwedstrijd:

Maak je eigen vliegers met kleurrijk papier en stokken. Ga naar een open veld en houd een wedstrijd om te zien wiens vlieger het hoogst kan vliegen. Vergeet niet om te genieten van het prachtige lentebriesje!

Voor dit spelletje in het thema lente is voor jonge kinderen veel hulp nodig. Laat kinderen in elk geval zelf het framewerk versieren en de slingers aan de vlieger maken.

Zelf een kleurrijke vlieger maken: Een stap-voor-stap handleiding

Benodigdheden:

 • Gekleurd vliegerpapier
 • Dunne houten stokken (voor de frame)
 • Lijm
 • Snijder of schaar
 • Touw
 • Linten (voor decoratie)
 • Plakband

Stap 1: Kies het ontwerp Kies het gewenste ontwerp en de vorm van je vlieger. Een eenvoudige diamantvorm is ideaal voor beginners. Je kunt ook experimenteren met andere vormen, zoals driehoeken of veelhoeken.

Stap 2: Knip het frame Snijd de dunne houten stokken op maat volgens het gekozen ontwerp. Bijvoorbeeld, voor een diamantvormige vlieger, heb je twee stokken nodig voor de horizontale en twee voor de verticale lijnen.

Stap 3: Maak het frame Leg de stokken in de juiste vorm en gebruik lijm om de punten waar ze elkaar kruisen te verbinden. Laat het frame drogen voordat je verder gaat. Eventueel kun je kleine spijkers gebruiken voor extra stevigheid.

Stap 4: Bevestig het papier Leg het frame op het vliegerpapier en snijd het papier ruim rondom het frame uit. Lijm vervolgens de randen van het papier aan de stokken. Zorg ervoor dat het papier strak is gespannen.

Stap 5: Versier je vlieger Geef je vlieger een persoonlijk tintje door deze te versieren met linten, verf, of andere decoratieve elementen. Voor dit onderdeel kunnen kinderen echt zelfstandig aan de slag. Wedden dat ze niet kunnen wachten op het spelen van dit spelletje in het thema lente.

Vlieger maken vervolgstappen

Stap 6: Bevestig het touw Bevestig stevig touw aan de hoeken van je vlieger, zorg ervoor dat het touw strak zit. Dit wordt het deel waarmee je jouw vlieger vasthoudt en bestuurt.

Stap 7: Voeg een staart toe (optioneel) Een staart kan helpen om je vlieger stabiel te houden. Bevestig linten of dunne stroken papier aan de onderkant van je vlieger.

Stap 8: Test je vlieger Ga naar een open veld op een dag met een milde lentebries. Houd je vlieger vast aan het touw en laat langzaam wat lijn vieren terwijl je achteruit loopt. Zorg ervoor dat je vlieger stabiel is voordat je meer lijn vrijgeeft.

Nodig vrienden of familie uit om mee te doen aan een vliegerwedstrijd. Ga allemaal naar het open veld en zie wiens vlieger het hoogst kan vliegen. Geniet van het prachtige lentebriesje terwijl je vliegers dansen in de lucht.

spelletjes thema lente bingo

Spelletjes in het thema lente – Lentebingo:

Ontwerp je eigen lente-bingokaarten met afbeeldingen van bloemen, vogels en andere lentethema’s. Roep verschillende items om en laat de spelers ze markeren op hun kaarten. Wie krijgt als eerste een volle rij? Een super leuk spelletje in het thema lente dat je makkelijk zelf kunt maken met plaatjes van internet of met foto’s van de omgeving.

Voorbeelden van items die je kunt opnemen op de lente-bingokaarten:

 1. Tulp
 2. Vlinder
 3. Lentezonnetje
 4. Regenboog
 5. Bij
 6. Jonge eendjes
 7. Bloeiende kersenbloesem
 8. Lammetje
 9. Vogel
 10. Regenlaarzen
 11. Picknickkleed
 12. Wolkjes
 13. Bloemenkrans
 14. Lieveheersbeestje
 15. Narcis
 16. Konijntje
 17. Rups
 18. Kikker
 19. Picknickmand
 20. Madeliefjes

Zorg ervoor dat de afbeeldingen helder en eenvoudig zijn, zodat kinderen ze gemakkelijk herkennen. Je kunt de items willekeurig plaatsen op elke kaart om variatie te garanderen. Gebruik deze voorbeelden als inspiratie en voeg naar wens meer specifieke lentethema’s toe die passen bij de interesses van de kinderen.

Natuurlijk kun je dit ook inzetten als speurtocht! Hang symbolen op of maak foto’s van echte plekken van de omgeving.

Spelletjes in het thema lente

Met deze zelfgemaakte spelletjes in het thema lente kun je volop genieten van het buitenleven en de vreugde van de lente delen met vrienden en familie. Laat je creativiteit de vrije loop en beleef samen onvergetelijke momenten tijdens deze prachtige tijd van het jaar!

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.