Skip to Content

Paasknutsels met kinderen; een blog vol ideeën

Pasen; het belangrijkste christelijke feest. Inmiddels vieren meerdere mensen Pasen zonder gelovige reden. Ik associeer het ook een beetje met de lente; de Paasversiering bevat altijd schattige kuikentjes, paashazen, vrolijke kleuren zoals groen en geel. Wat in mijn ogen niet kan ontbreken bij dit gezellige feest zijn de zelfgemaakte Paasknutsels die de tafel en de huiskamer verrijken. Lees dus snel verder; deze blog staat vol leuke ideeën voor Paasknutsels met kinderen!

Let op ik maak gebruik van handige doorklikbare plaatjes naar bol in deze blog. Als je ze wil zien zet dan je ad-blocker uit

Paasknutsels met kinderen 8 tot 12 jaar
Paasknutsels met kinderen

Paasknutsels – Knutselen 8 tot 12 jaar met papier

Ik ben zelf werkzaam op een BSO groep met kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar. Daar hoef je niet aan te komen met het stempelen van een kuikentje of het inkleuren van een kleurplaat. Ik zoek dan ook altijd naar een variatie aan ideeën voor zowel in mijn werk als mijn blogs. Dit zodat er voor ieder wat wils bij zit; voor jong en oud, fanatieke knutselaar of juist niet.

Ik begin met een creatieve uitspatting op papier; namelijk het tekenen van een figuur gerelateerd aan Pasen. Dit figuur kan van alles zijn; een paashaas, kip of eieren. Ik kies voor het tekenen van een ei en een haasje. Niet zo spannend zul je denken, maar ik ga deze figuren niet zomaar inkleuren. Ik ga ze intekenen met lijnen, variërend van richting en kleur. Beetje lastig uit te leggen; gelukkig dat beelden soms meer zeggen dan woorden. De benodigdheden hiervoor zijn vaak al in huis; papier en stiften* of potloden. Zie hier het resultaat!

Paasknutsels met strijkkralen

Paasknutsels met strijkkralen

Ik heb al eens eerder in een blog de tip gegeven om met strijkkralen aan de slag te gaan. Ik heb mijn pot met strijkkralen weer tevoorschijn gehaald en ben aan de slag gegaan voor deze Paasknutsels met kinderen; eieren. Ook hier kies ik voor het ei als onderwerp. Ik ga het ei in 3D maken. Hoe? Ik maak twee eieren van de strijkkralen, alleen laat ik in het midden van het ei een stukje rij ‘vrij’. Ofwel ik laat een stukje rij leeg en strijk daarna beide helften. Doordat ik in het midden een stukje rij vrij heb gelaten, kan ik de twee helften over elkaar heen schuiven en krijg ik een 3D ei. Nu kan hij een mooi plekje krijgen tussen al dat lekkere eten op de paastafel. Welke kleuren ga jij gebruiken voor je 3D paasei van strijkkralen*?

Wil je niet strijken dan kun je deze knutsel ook maken met Aquabeads! Lees deze blogs om te leren wat je nog meer kunt doen met Aquabeads. Safari box en knutselen met Aquabeads

Knutselen 8 tot 12 jaar met vliegerpapier

Als laatste ‘ei’ idee ga ik aan de slag met vliegerpapier*. Wat een prachtig materiaal is dat toch! Heel fijn en dun maar oh zo mooi als het licht erdoorheen schijnt. Je koopt vliegerpapier ook bij de Action! Op een vel papier (het liefst stevig karton) teken ik een groot ei. Ik bedenk meteen mooie versieringen voor op mijn getekende ei; stroken, stippen en allerlei andere vormen. Laat je fantasie de vrije loop! Dan is het tijd om de versieringen uit te knippen of als je een mesje hebt uit te snijden. Jonge kinderen kun je aan het prikken* zetten!

Vliegerpapier

Daarna pak ik het vliegerpapier erbij; wat een mooie kleuren. Ik kies een aantal kleuren uit en plak deze stroken aan de achterkant van het papier. Let op; zorg ervoor dat wanneer je lijm gebruikt, je alleen lijm doet op de uiteinden van de stroken en niet te veel gebruikt. Wanneer de lijm op de rest van het vliegerpapier komt, dan ga je dat zien in je eindresultaat en dat zou zonde zijn.

Je kunt deze knutsel op twee manieren afwerken; of je draait gewoonweg het ei om als je klaar bent en kijkt dan dus niet tegen de geplakte stroken vliegerpapier aan. Ik kies ervoor om de achterkant ook mooi af te werken. Dit doe ik door aan het begin het ei twee keer te maken. Wanneer ik het ei heb uitgeknipt en de stroken enzovoorts heb uitgeknipt, trek ik het ei op een ander wit papier over en knip deze nog een keer uit. Hierdoor heb ik twee identieke eieren. Aan het einde plak ik dan ook het tweede ei over de achterkant van het ei met de stroken vliegerpapier. Zo zijn de voorkant en de achterkant identiek en kan ik hem mooi voor het raam hangen.

vliegerpapier

Tip vliegerpapier!

Nog een tip van mij; kies een kleur uit voor het ei in plaats van wit. Ik heb namelijk wel wit papier gebruikt en op het moment dat ik hem tegen de raam aan zette om de mooie kleuren te bewonderen van het vliegerpapier, zag je door het wit de geplakte vliegerpapier stroken. Zie foto; niet helemaal het resultaat waar ik voor ging, maar dat maakt de opdracht zeker niet minder leuk of geslaagd!

paasmasker maken

Paasmasker knutselen

Ik ben echt een fan van maskers! Iedereen houdt ervan om even ‘undercover’ te gaan en vooral kinderen vinden dit fantastisch. Ze zijn even niet herkenbaar en dat spreekt kinderen toch wel aan. Of ze het nu doen om mensen te laten schrikken of juist om verstoppertje te spelen achter zo’n masker; het maakt niet uit. Maskers doen het altijd goed. Ik heb dan ook gekozen voor het maken van een paasmasker knutselen voor zowel jongens als meisjes van 8 tot 12 jaar.

Hier vind je leuke gratis downloadbare maskers voor Pasen

Dus pak de kleurpotloden en stiften er maar bij; veel kleurplezier! De manier waarop je het masker gaat gebruiken is aan jou; met twee elastiekjes aan de zijkant voor om je oren of met een rietje*om voor je gezicht te houden (net als bij een gala masker)

Paasknutsels met kinderen; lollystokjes

Ja je leest het goed; ik ga iets maken met lollystokjes. Vaak staat er met Pasen (of de lente in het algemeen) een bakje met hyacinten of narcissen op tafel. Prachtig als deze gaan bloeien maar je kunt deze bakjes nog mooier en vooral interessanter maken met deze dieren van lollystokjes*. Kleur de stokjes in de kleur van het dier wat je op het oog hebt, maak van papier het hoofdje en gebruik chenilledraad* voor de armpjes. Zie hier leuke en vooral gezellige paasdieren die prachtig staan in het bakje bij de hyacinten of narcissen op tafel. Welke ga jij maken? Helaas heb ik nog geen gezellig bakje met hyacinten staan; daar gaan we maar eens snel verandering in brengen!

Paasknutsels – Verven voor Pasen

Bij paasknutsels mag de verf natuurlijk niet ontbreken. Ik ga op twee manieren verven; ik ga pasta verven en daarna verwerken in een knutselidee en ik ga stempelen met wc rollen. Dit is en blijft een simpele maar leuke manier van werken met verf*. In dit voorbeeld zet ik mijn peuterdochter aan het werk met vingerverf. Maar je kunt natuurlijk ook de acrylverf uit de klas gebruiken.

verven voor pasen


Voordat ik kan gaan verven, ga ik op zoek naar ongekookte pasta. Verschillende soorten is het leukste voor het effect, maar heb je dit niet dan kan je ook gewoon één soort pasta gebruiken natuurlijk. Ik verf de pasta in leuke kleurtjes en laat deze drogen op een bord of stuk papier. Mijn dochter helpt maar wat graag mee. Wanneer de pasta gedroogd is, ga ik er een figuur mee maken. Ik plak de pasta op papier en creëer zo mijn eigen paasknutsels met pasta; hoe leuk is dat?!

Paashaas wc rol

De wc rol; de beste vriend van iedere knutselaar. Je kunt met een wc rol alle kanten op en dat maakt dit stukje karton heel veelzijdig. Ik heb drie wc rollen nodig voor de paashaas wc rol Paasknutsel en maak deze aan elkaar vast (je kunt dit doen met lijm maar ik kies voor een nietje zodat ik zeker weet dat ze goed op hun plek blijven zitten) De vorm die ik maak is een konijn; ofwel een paashaas. Twee rolletjes knijp ik een beetje dicht zodat het op de puntige oren van een konijn gaat lijken. Met deze vorm ga ik lekker stempelen; ik ga een paasschilderij maken met paashaasjes. Konijnen zijn gezelschapsdieren dus hoe meer hoe beter. Vinden jullie stempelen ook zo leuk? En wat maken jullie dan?

Paasknutsels met kinderen paashaas wc rol
paashaas wc rol
knutselen voor Pasen
paashaas wc rol

Paasknutsels – Waar laat je je paaseitjes?

Misschien denk je nu; wat een rare vraag voor een knutselblog. Maar niets is minder waar; het is een serieuze vraag. De meeste mensen zullen hun paaseitjes bewaren in een schaaltje op tafel of iets degelijks. Ik heb een leuk idee in het kader van Paasknutsels met kinderen; het maken van een originele opbergplek voor paaseitjes.

paasmandjes

Voor deze paasknutsel heb je een lege doos nodig van bijvoorbeeld tissues of ontbijtgranen. Deze doos moet een gat/gleuf krijgen aan de bovenkant van de doos want hierdoor pak je straks de eitjes. Bedenkt nu een dier waarmee je de doos wilt versieren en maak het hoofd op de doos. Vul de doos met eitjes en zet deze beauty op tafel. Je steelt zeker de show! Of geef dit als cadeau aan iemand die zo ook van zijn of haar paaseitjes kan genieten uit een heel bijzondere en originele opbergplek.

Welke Paasknutsels met kinderen 8 tot 12 jaar; eieren gaan jullie maken?

Hier nog een paar andere Paasknutsels met kinderen

  1. Paaseieren schilderen: Laat kinderen eieren schilderen met kleuren, stickers of andere decoraties.
  2. Paashaasoren: Laat kinderen paashaasoren knutselen met papier of stof en versier ze met bloemen of strikken.
  3. Paasmandje: Laat kinderen een paasmandje knutselen van papier of karton en versieren met verf, stickers of glitters.
  4. Kuikenknutsels: Laat kinderen kuikens knutselen van papier-maché of met gele pluizige wol.
  5. Paaskrans: Laat kinderen een paaskrans maken met behulp van papieren bloemen, linten of plastic eieren.
  6. Paasdecoratie van vilt: Laat kinderen een paasdecoratie maken van vilt, zoals een paashaas of een paasei.
  7. Paasboom: Laat kinderen een paasboom knutselen door takken te verzamelen en deze te versieren met paaseieren, linten en andere decoraties.
  8. Paaskuikentjes: Laat kinderen schattige kleine kuikentjes maken van gele pompoms, met wiebelogen en vleugels van papier.
  9. Paashaasvoeten: Laat kinderen hun voeten stempelen op papier en deze versieren als paashaasvoeten.
  10. Paasei mobiel: Laat kinderen hun eigen mobiel knutselen met paaseieren die ze zelf hebben beschilderd.

Kijk ook deze creatieve paasblogs

Ik hoop dat deze ideeën je inspiratie geven om met kinderen aan de slag te gaan en ze een leuke en creatieve paastijd te geven!

Footer1
Chantal
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.