Skip to Content

Knutselen Pasen – een paashaas, kuiken en meer knutselen

Veel bloemetjes staan al in bloei en kunnen we daardoor al een beetje genieten van wat kleur in de berm langs de weg. Ofwel; de lente komt eraan! En bij de lente horen voor mij de feestdagen Pasen. De winkels liggen al een tijdje vol met paaseitjes en versiering. Ik krijg er al lentekriebels van en daarmee ook zin om weer creatief bezig te zijn. In deze blog neem ik je mee tijdens mijn creatieve uitspatting voor Knutselen Pasen!

Knutselen Pasen - een paashaas, kuiken en meer knutselen
Paaseieren en meer

Pasen vorig jaar

Vorig jaar heb ik voor MamaScrapelle ook een knutselblog geschreven over Pasen. Ik vind het een leuke tijd van het jaar en geeft mij een gevoel van nieuwe kansen en vrijheid. Vrij om nieuwe dingen te proberen en erop uit te trekken; dat doe ik toch minder in de winterperiode.

Nieuwe dingen proberen neem ik in deze blog letterlijk. Ik wil namelijk nieuwe dingen (proberen te) maken, zodat ik en dus ook jullie het als een aanvulling op mijn eerdere blog kunnen zien. Zie straks het linkje onderaan deze blog.

Knutselen Pasen

Voor deze blog Paaseieren en meer ben ik op zoek gegaan naar leuke en vooral nieuwe ideeën om lekker creatief bezig te zijn rondom Pasen. Mijn dochter (nu 3 jaar) vindt het onwijs leuk om creatief bezig te zijn. Ze zit het liefst iedere keer dat we gaan knutselen met haar handen in de verf. Kleurpotloden en stiften zijn ook favoriet maar als ik de knutselbak op tafel zet gaat ze het liefst helemaal los. Dus toen ik vertelde dat we gingen knutselen voor Pasen wilde ze uiteraard meedoen!

Bij Pasen horen paaseieren en dus gaan deze zeker niet ontbreken in dit overzicht met knutselen voor Pasen. Maar zoals ik al zei; tijd om nieuwe dingen te maken. Ik ga aan de slag met pompoms, strijkkralen, wasknijpers en veertjes. Knutselen jullie mee?

knutselen voor Pasen strijkkralen kuiken

Strijkkralen

Één van mijn favoriete materialen om iets tastbaars te maken zijn strijkkralen. Vorige keer maakte ik een 3D ei, nu kies ik voor een kuikentje in een ei. Hoe schattig is hij? Hij is zo gemaakt en super leuk om als decoratie neer te zetten. Of maak je deze leukerd en geef je hem aan iemand die gek is op Pasen?
Tip 1: speur internet eens af naar andere leuke voorbeelden van strijkkralen die te maken hebben met Pasen of de lente.

2: als je een strijkkralenwerkje aan 2 kanten strijkt wordt het werkje steviger

3: In plaats van speciaal strijkpapier kun je ook bakpapier gebruiken.

Kijk hier voor meer strijkkralen patronen voor pasen

Paashaas knutselen

Paashaas knutselen

Deze paashaas is echt super makkelijk om te maken qua basis, maar je kan hem afmaken zoals je zelf wilt! Ik heb op een vel gekleurd papier het silhouet van een haas getekend en uitgeknipt. Vervolgens heb ik dit sjabloon gebruikt om meerdere haasjes te maken. Ik koos voor zachte pasteltinten, maar de kleur kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Ik vond in mijn knutselbak pompoms; van die zachte balletjes van stof/wol. Perfect als schattig staartje voor mijn paashaas!

Ik vond de paashaas uit een stuk papier nog niet helemaal af, dus koos ik ervoor om de papieren haasjes nog wat te versieren. Met een stift heb ik ieder haasje een detail gegeven; zo is er een haasje met alleen een omlijning, één met schuine strepen of zigzagstrepen. Hier kan je je creativiteit op loslaten; maak het haasje zoals jij dat wilt. Pompom op zijn achterste plakken en dan is je paashaas klaar!

Ben jij ook een knutselfanaat? Pasen staat voor de deur Knutselen Pasen - een paashaas, kuiken en meer knutselen. Paasdagen

Wasknijper vogeltje

Bij Pasen denk ik niet alleen aan paaseieren en paashaasjes, maar ook aan veertjes. Wasknijpers (de standaard houten versie) zijn echt ideaal om mee te knutselen. Dus ik neem aan wasknijper, veertjes en stiften en ik ga aan de slag. De wasknijper kleur ik helemaal in één kleur en kies daarna bijpassende veertjes uit. Deze plak ik aan de achterzijde van de wasknijper vast met lijm (tip; gebruik echte knutsellijm of desnoods een lijmpistool). De wiebeloogjes komen tevoorschijn en plak ik deze aan de voorkant van de wasknijper. Nu nog met stift een snaveltje tekenen en klaar is mijn vogeltje. Heb je thuis ook nog houten wasknijpers liggen? Ga dan snel aan de slag en maak je eigen wasknijper vogeltje!

knutselen voor Pasen met wc rol

Pasen knutselen met een wc rol

De wc rol; ik denk wel het meest gebruikte knutselmateriaal dan je in ieder huis kan vinden. Hij mag dan ook zeker niet ontbreken in deze paasknutselblog Paaseieren en meer. Ik ga de wc rol omtoveren in een paashaas. Eerst zorg je ervoor dat de wc rol helemaal bruin wordt. Dit kan je doen door hem te kleuren met wasco krijtjes, stiften of potloden maar ook door de wc rol in de pakken in bruin papier. Kies lekker de optie die jij het leukste of juist het fijnste vindt. Ik vind het het mooiste om papier te gebruiken. Psst; ik heb geen bruin papier in huis dus mijn paashaas wordt geel!

Ben jij ook een knutselfanaat? Pasen staat voor de deur Knutselen Pasen - een paashaas, kuiken en meer knutselen. Paasdagen
Paaseieren en meer; knutselen met een wc rol.

De wc rol pak ik in met geel papier. Ik gebruik een stukje plakband aan de achterkant om het papier goed vast te plakken. Daarna knip ik het papier in tot de wc rol, zodat ik het gele papier wat over is aan de bovenkant naar binnen kan vouwen. Dit vind ik mooier dan afknippen.

Het lichaam van de paashaas is klaar en is het tijd om de poten en het hoofdje te maken. Hiervoor raad ik wel aan om papier te gebruiken. Knip een hoofdje, oren en poten uit en plak deze aan de wc rol vast. Hoe leuk is het om de paashaas ook een leuk of juist gek gezichtje te geven?! Ik kies voor wiebeloogjes met wimpers en glitters in zijn oren.

Om hem helemaal af te maken geef ik de paashaas een lekker zacht vachtje om zijn buik. Ik gebruik hiervoor gewoon touw/draad. En als een kleine knipoog naar het eerdere paashaasje dat ik heb gemaakt, krijgt ook deze vriend een pompom als staartje! En daarmee is je paashaas klaar in Paaseieren en meer.

knutselen voor Pasen pompom dieren maken

Pasen knutselen pompon boerderij dieren maken

Het maken van echte pompom dieren heeft me altijd al zo leuk geleken. Het probleem was alleen dat je daarvoor een karton hulpmiddel nodig hebt in de vorm van een rondje. Om deze vorm draai je dan het touw. Oke, het maken van het kartonnen rondje zou ik ook wel zelf kunnen doen en touw kopen is ook niet zo moeilijk, maar het kwam er gewoon niet van. Totdat ik in de welbekende goedkope keten met de blauwe letters aan het rondsnuffelen was en een kant en klaar pakket hiervoor aantrof, speciaal voor Pasen. Die heb ik dus snel meegenomen! Deze ga ik uitproberen voor Paaseieren en meer.

In dit doosje zit alles wat je nodig hebt voor het maken van deze schattige diertjes en deze mogen dan ook niet ontbreken in deze blog Paaseieren en meer.

Hulp van YouTube

Heel eerlijk; de instructie op het papiertje lijkt simpel maar als ik zeg dat ik toch even een instructievideo op YouTube heb opgezocht, dan weten jullie wel genoeg denk ik. Op de verpakking staat 6+ qua leeftijd; nou succes!

Het wikkelen van het touw om het karton ging makkelijk. Je kan zelf kiezen hoeveel touw je gebruikt; hoe meer touw op een bepaalde plek hoe meer fluffy het straks wordt. De uitdaging is om aan het einde bij het doorknippen van het touw alles goed vast te houden op zijn plek. De draad heb ik ik aan het begin vast geknoopt en aan het einde doe ik dit weer. Zo heb ik toch het idee dat het een beetje vast blijft zitten.

Het doorknippen van het touw dat je om het karton hebt gewikkeld, gebeurt aan de zijkant. Hierdoor ontstaan er allemaal losse kleine draadjes die later dus de pompom vormen. Ik heb met een losse draad tussen de twee kartonnen stukken een knoop gelegd waardoor alles op zijn plek bleef. Het is echt lastig om dit zo uit te schrijven, dus een filmpje heeft echt een meerwaarde denk ik.
Ik heb het nu onder de knie maar het koste me wel even wat tijd. Nu vind ik het onwijs leuk om te doen en heb ik alle figuren uit het doosje gemaakt. Mijn tip is dan ook ; wil je hiermee aan de slag kijk dan ook even op YouTube voor een video met uitleg. Veel succes!

Ben jij ook een knutselfanaat? Pasen staat voor de deur Knutselen Pasen - een paashaas, kuiken en meer knutselen. Paasdagen

Pasen knutselen; aan de slag?

Ik heb weer mijn best gedaan om leuke en nieuwe ideeën met jullie te delen op het gebied van knutselen voor Pasen in deze blog Paaseieren en meer. Ik durf wel te zeggen dat de meeste materialen die ik gebruik wel bij heel veel mensen in huis aanwezig zijn, vooral als je kinderen hebt. Mocht je dingen missen, ik haal de meeste knutselspullen gewoon lekker in de hobbywinkel of de goedkopere retailwinkel. Daarnaast kan je online ook heel veel dingen vinden en lekker thuis laten bezorgen. Ik ben tevreden en ik vond het weer super leuk om allemaal te maken. Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren om ook lekker aan de slag te gaan. Veel knutselplezier!

Kijk ook deze creatieve paasblogs

Footer1
Chantal
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.