Hoofd Bewaking – een spel vol beweging

“Die doos moet op je hoofd!” roept mijn dochter als ze Hoofd Bewaking bekijkt. En ja hoor, even later loop ik met een doos over mijn hoofd door de kamer. Ondertussen proberen mijn kinderen uit mijn vizier te blijven en kruipen ze door de woonkamer. Al giechelend en sssst roepend, want eigenlijk is stil zijn het allerhandigst. Wat hebben we een lol gehad tijdens het spelen!

Hoofd Bewaking

Het is nacht en het Museum der Wonderen is gesloten voor bezoekers. Het is dus maar goed dat jij en je vrienden geen bezoekers zijn, maar een groep dieven! Terwijl jullie door een niet afgesloten raam naar binnen sluipen, horen jullie plotseling vreemde, mechanische geluiden. Voorzichtig kijken jullie de centrale hal in en jullie zien iemand… of liever gezegd ‘iets’ door de hal lopen. Het is het Hoofd Bewaking, een levende beveiligingscamera die zich door het museum beweegt op zoek naar verdachte activiteiten!

Jullie zullen je uiterste best moeten doen om zo veel mogelijk kunstschatten te stelen zonder betrapt te worden…

Spelvoorbereiding

Voordat je Hoofd Bewaking gaat spelen zijn er een aantal voorbereidingen nodig. Ten eerste is dat het klaarmaken van het masker. In de beschrijving staat duidelijk aangegeven hoe je dit moet doen. In de doos vind je een elastiek, een cameralens en 4 pinnen. Daarmee zet je het masker in elkaar. Je hebt 3 AAA batterijen nodig, altijd goed om vooraf te weten. Anders is de teleurstelling namelijk zo groot als je wilde gaan spelen.

Als het masker van Hoofd Bewaking klaar is kun je de volgende stappen gaan zetten:

  • Het kiezen van de speelruimte, wij kiezen de woonkamer. De speelruimte kun je speelklaar maken door wat tafels/stoelen/banken te verzetten om verstopplekken te creeëren.
  • Het klaarleggen van de vluchtauto’s. Je hebt 2 kaarten met een afbeelding van een auto. Je legt de vluchtauto’s in 2 uiterste hoeken van de speelruimte.
  • De schatten. Deze kaarten leg je op de kop neer door de ruimte. Je hoeft ze niet te verstoppen, maar wel goed verdelen. Kijk vooraf goed of je ook de schatten met 3 maskers moet gebruiken, dit is afhankelijk van het aantal spelers.

Hoofd Bewaking spelen

En dan kun je al aan de slag! De oudste speler start als Hoofd Bewaking. Deze zet het masker op. Door de elastieken schuift deze niet en heb je je armen vrij. Je zet de lens aan en je hoort een aftelgeluidje. De dieven hebben nu de kans zich te verstoppen.

Als het spel begint loopt Hoofd Bewaking door de ruimte. Elke 4 seconden gaat de lens open en ziet de camera dus een kokerdeel van de ruimte. Is daar een dief zichtbaar? Dan roept de bewaker de naam van deze dief en wijst in de goede richting. Als dit klopt zegt de dief ‘Betrapt’! Hij mag dan nog één keer meedoen, bij twee keer betrapt is hij af.

Ondertussen proberen de dieven de schatten naar de vluchtauto’s te brengen. Zonder gezien te worden door de camera. Dat betekent dus stil zijn, sluipen, goed opletten en met elkaar communiceren. De dieven hebben elkaar namelijk nodig, sommige schatten zijn te zwaar om alleen te verplaatsen. Dit moet samen. Op deze manier is Hoofd Bewaking een coöperatief spel.

Geld tellen

Als de drie minuten om zijn, dat is hoorbaar door het masker, wordt de waarde van de schatten bij de vluchtauto’s geteld. Voor elke betrapte dief gaat er 2000 euro af. Wie wint er? De dieven of Hoofd Bewaking?

Na het tellen van het geld kan er natuurlijk nog een potje gespeeld worden! Op de doos staat dat Hoofd Bewaking vanaf 8 jaar is. Onze zoon van 6 jaar vond het ook erg leuk. Wel vond hij het een beetje spannend om het masker op te hebben. We hebben het eerste potje met een keukenrol gedaan, daar moest hij doorheen kijken. Eenmaal dat geprobeerd hebbende durfde hij al gauw ook het masker op. Deze was wel groot voor hem, maar het lukte.

Het leuke van Hoofd Bewaking is dat het een kort, coöperatief spel is. Ideaal dus om even te doen na het eten of tijdens een mooie dag buiten in de tuin. Je hoort het goed, het spel is namelijk ook heel goed buiten te spelen! Ook zijn er leuke variatietips gegeven, zo kun je het spel bijvoorbeeld moeilijker maken of eens op een andere manier spelen.

Speelgoed van het jaar

Hoofd Bewaking is uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar 2022. Dit in de categorie Kinderspellen. Je kunt het spel ook heel goed met volwassenen spelen, ik kan mij voorstellen dat het zelfs in een groep volwassenen vrij hilarisch is. Wel verwacht ik dat volwassenen er gauw op uitgekeken zullen zijn en dat het voor kinderen leuk is om het vaker te spelen. Dodo won in dezelfde categorie, dat is ook zo’n heerlijk spel om ‘even tussendoor’ te doen.

De inhoud van de doos heb ik nog niet gedeeld met jullie. In de doos, maar tegelijkertijd dus het masker van Hoofd Bewaking zit een elastiek, de cameralens en een stapeltje kaarten. Het ziet er allemaal vrij degelijk uit. Wel ben ik benieuwd hoe lang het masker mee zal gaan en dan met name de zwarte zijflappen die je nodig hebt om de doos weer te sluiten. Zeker omdat het kinderspeelgoed is, verwacht ik dat het niet altijd zachtzinnig gebruikt zal worden als je dit met een groepje speelt. Als de hilariteit groot is helpt dit ook niet mee in de subtiele bewegingen.

De spelbeschrijving van Hoofd Bewaking is wat mij betreft helemaal duidelijk. Ook hebben de makers een fijn filmpje op YouTube gezet met de uitleg. Wat mij betreft is het spel een erg leuke afwisseling op ‘stil zit’ spelletjes. Het is te gebruiken voor een speelafspraak met andere kinderen, als je kinderen even beweging nodig hebben, tijdens een feestje of misschien wel in de klas!

Specificaties Hoofd Bewaking

  • Spelers: 3-6 personen
  • Vanaf 8 jaar
  • Speeltijd 3 minuten per potje
  • Diverse opties om het moeilijker te maken
  • Identity Games
  • Genomineerd voor speelgoed van het jaar
  • Je koopt het onder andere bij bol

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.