Skip to Content

Nijntje Kiekeboe, een leuk spelletje voor de kleintjes

Mijn neefje van bijna 1,5 speelt graag nijntje Verstoppertje. Daarbij verstopt iemand Nijntje ergens voor hem in de kamer, drukt dan op de knop waarna nijntje om de 10 seconden ‘Ik ben hier!’ roept. Mijn neefjes ogen worden groot en hij kijkt om zich heen om het geluid te lokaliseren. Met grote focus gaat hij nijntje dan zoeken waarbij hij regelmatig een vingertje in de lucht wijst. Dolle pret als hij nijntje eindelijk gevonden heeft natuurlijk. En als volwassene is de verwondering zo mooi om te zien, de pure blijheid van een kind dat iets ontdekt. Daarom was ik ook benieuwd naar het andere nijntjespel van Identity Games: nijntje Kiekeboe!  

Wie is er niet met een spelletje Kiekeboe opgegroeid?  

Ik in ieder geval wel en speelde het zelf ook als ik ging oppassen vroeger. Het kan zo makkelijk, door je te verstoppen achter je handen bijvoorbeeld. Het tovert met gemak een lach op het gezicht van kindjes. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling. Kiekeboe stimuleert bijvoorbeeld de zintuigen (kijken en luisteren) en is een leuke manier om contact te maken en plezier te hebben. Kinderen leren zo ook dat iets wat niet zichtbaar is, er nog wel is (objectpermanentie). Bovendien kan je kiekeboe makkelijk herhalen en laten jonge kinderen nou toch dol zijn op herhaling! Met nijntje Kiekeboe! heb je een leuke variant op het kiekeboe spelletje. 

Over objectpermanentie

Hoe speel je het? 

Het spelletje wordt geleverd zonder batterijen dus zorg dat je twee 1,5 V batterijen in huis hebt (en een kleine schroevendraaier). Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van het kindje waarmee je speelt, kun je als opvoeder of ouder een speelniveau kiezen. Bij alle niveaus van nijntje Kiekeboe geldt dat wanneer Nijntje wordt afgedekt door een huisje, ze ‘doei!’ zal zeggen. Daarna zegt ze om de 7 seconden ‘hihi!’ en als je het huisje van haar afhaalt, zegt ze ‘kiekeboe’. 

Spelniveau 1 nijntje Kiekeboe

  • Voor baby’s. Die raken rond deze leeftijd steeds meer vertrouwd met hun omgeving en verzorgers. Daarnaast gaan ze rechtop zitten, wordt hun motoriek steeds beter en draaien ze hun hoofd naar de richting waar een geluid vandaan komt.  
  • Speelwijze: Zet nijntje aan, plaats een huisje over nijntje terwijl je baby toekijkt. Laat dan je baby zelf het huisje van nijntje afhalen. Moeilijker maken? Zet nog 1 of 2 huisjes neer naast het huisje dat je over nijntje hebt geplaatst. Je kindje moet nu het juiste huisje optillen om nijntje te vinden. 
  • Leerdoel: Door dit vaak te spelen begint je baby te beseffen dat iets niet per definitie is verdwenen als hij of zij het niet meer kan zien. 

Spelniveau 2 nijntje Kiekeboe

  • Voor kinderen van 1 en 2 jaar. De fijne motoriek verbetert enorm op deze leeftijd: een kind gaat bijvoorbeeld torens bouwen, bladzijden van een boek omslaan, krassen met een potlood en zelf eten. Je dreumes weet steeds beter waar een geluid vandaan komt.  
  • Speelwijze: Zet nijntje aan, zet dan 2 huisjes een meter uit elkaar en verstop nijntje vervolgens onder één van de huisjes zonder dat je dreumes het ziet. Je dreumes mag nu proberen al luisterend te bepalen onder welk huisje het giechelende nijntje zit en dat huisje optillen. Moeilijker maken? Voeg een derde huisje toe en/of plaats de huisjes dichter bij elkaar. 
  • Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je dreumes het lokaliseren van geluid. 

Spelniveau 3

  • Voor kinderen van 3 en 4 jaar. Op deze leeftijd begint je kind de symbolische betekenis van woorden te begrijpen. Zo snapt het bijvoorbeeld dat een doosje ook een huisje kan zijn.  
  • Speelwijze: Zet nijntje aan, dek haar dan af met een huisje en plaats het andere huisje ernaast terwijl je peuter toekijkt. Verwissel dan de huisjes van plaats, zonder ze op te tillen, terwijl je peuter toekijkt. Je peuter mag nu proberen te bepalen onder welk huisje nijntje zit en dat huisje optillen. Probeer het daarna met alle 3 de huisjes. Moeilijker maken? Zet het geluid van nijntje uit zodat je peuter niet meer op basis van geluid kan bepalen waar nijntje zit, maar het huisje met Nijntje goed moet blijven volgen.  
  • Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je peuter om met zijn of haar ogen iets te blijven volgen. 

Je kan zelf in de praktijk uitzoeken wat je kindje leuk vindt en oefenen met de verschillende niveaus van nijntje Kiekeboe.  

Wat vond mijn neefje? 

Voordat mijn neefje kwam heb ik nijntje even getest. Nadat ik nijntje aan had gezet en het huisje over haar schoof, gebeurde er echter niks. Ik schrok dus even, maar als ik na het aanzetten eventjes wacht en dan pas een huisje over nijntje schuif, hoor je inderdaad de ‘Doei’ en daarna de ‘Hihi.’ (Dat vond mijn hondje niet zo hihi geloof ik toen ik vergeten was nijntje uit te zetten toen ik boodschappen ging doen. Dus zet nijntje uit als je er niet meer mee speelt..) 

Met mijn neefje speelde ik niveau 1 om even kennis te maken met het speelgoed en daarna niveau 2. Hij ging nijntje steeds enthousiast zoeken en pakken. Daarna deelde hij nijntje graag met mij. Zo konden we het spelletje weer opnieuw spelen, want herhaling is het helemaal op dit moment. De verwondering en verassing zijn iedere keer opnieuw van zijn gezichtje te lezen middels een grote lach. Daar word ik dan weer vrolijk van natuurlijk. Nijntje Kiekeboe geeft, geeft net als nijntje Verstoppertje, veel plezier.

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Mandy
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.