Boekjes voor baby’s een overzicht voor ouders

Er staan al een aantal artikelen op MamaScrapelle die gaan over het belang van lezen en leesonderwijs. Maar wat nog ontbrak zijn boekjes voor baby’s. Want voordat kinderen zelf gaan lezen, moeten ze eerst heel wat woordjes leren en te horen krijgen op allerlei mogelijke manieren.

Voorlezen aan baby’s

Het is eigenlijk fantastisch om zo vroeg mogelijk te beginnen met voorlezen uit boekjes voor baby’s! Je kunt al vanaf de geboorte starten. Baby’s luisteren naar stemmen en geluiden terwijl ze nog in de baarmoeder zitten, dus zodra ze geboren zijn, kunnen ze genieten van het horen van je stem.

In de eerste maanden kunnen ze de geluiden, intonaties en cadans van spraak en verhalen herkennen. Hoewel ze misschien de woorden niet begrijpen, profiteren ze van de interactie, de intieme tijd samen en de ritmische patronen van spraak.

Het is belangrijk om te onthouden dat baby’s op deze leeftijd vooral reageren op de stem van hun verzorgers, de intonatie, en de emotionele verbinding die tijdens het voorlezen wordt gemaakt. Het maakt niet uit welk boek je kiest, als het maar geschikt is voor hun leeftijd (met felle kleuren en eenvoudige afbeeldingen) en het een rustig, ontspannen moment creëert tussen jou en de baby.

Luisterontwikkeling bij baby’s

De luisterontwikkeling bij baby’s evolueert snel gedurende hun eerste levensjaren. Het begint met eenvoudige auditieve verwerking en breidt zich uit naar het begrijpen van taal, geluiden en complexere spraak.

  • 0-6 maanden: Baby’s reageren op stemmen en geluiden door hun hoofd te draaien of hun ogen te richten op waar het geluid vandaan komt. Ze kunnen reageren op kalmerende geluiden, zoals gezang of zachte spraak. Het herkennen van de stemmen van ouders en verzorgers is op deze leeftijd een belangrijke mijlpaal. Lees dus zeker voor uit de boekjes voor baby’s!
  • 6-12 maanden: Baby’s beginnen te brabbelen en geluiden na te bootsen. Ze kunnen eenvoudige woorden herkennen, zoals ‘mama’ of ‘papa’, en reageren op hun naam. Tegen het einde van deze periode kunnen sommige baby’s eenvoudige instructies begrijpen, zoals “kom hier” of “nee”.
  • 12-18 maanden: Op deze leeftijd begrijpen baby’s meer woorden en eenvoudige zinnen dan ze zelf kunnen uiten. Ze kunnen simpele opdrachten begrijpen en beginnen zelf met het gebruik van eenvoudige woorden.
  • 18-24 maanden: Kinderen beginnen hun woordenschat snel uit te breiden. Ze kunnen korte zinnen vormen en beginnen eenvoudige vragen te stellen. Ze begrijpen ook meer complexe instructies en kunnen simpele verhalen volgen.

Het voorlezen aan baby’s en jonge kinderen speelt een cruciale rol in deze luisterontwikkeling. Door regelmatig voor te lezen en interactieve gesprekken te voeren, vergroten baby’s niet alleen hun woordenschat en taalbegrip, maar ontwikkelen ze ook hun luistervaardigheden en begrip van verhalen en context.

boekjes voor baby's

Kennismaking met boekjes voor baby’s

Boekjes voor baby’s vormen een essentieel onderdeel van hun vroege ontwikkeling. Van knisperende tot kartonnen boekjes, elk type heeft unieke voordelen voor de jongste lezers. Natuurlijk laat ik je ze allemaal aan je zien:

Knisperboekjes: voor zintuiglijke stimulatie Knisperboekjes zijn ontworpen om zintuiglijke stimulatie te bieden. Door de verschillende texturen en geluiden worden de zintuigen van baby’s gestimuleerd, wat hun nieuwsgierigheid en tastzin ontwikkelt.

KIJK!* Een leeuw, een olifant en een papegaai! Allemaal wilde dieren!

Knisperboekjes komen ook vaak voor in de vorm van een buggyboekje. Dit herken je aan de lange sliert stof met een ring eraan om aan de buggy te bevestigen.

Er zijn ook buggyboekjes gemaakt van foam of karton! Stimuleer de eerste stapjes van je baby met het herkennen van kleuren en het voelen van verschillende texturen met dit ultralichte boekje van Imagebooks. Pinguïn in sneeuw* helpt je graag. Maak het boek vast aan de kinderwagen of de maxicosi met het stoffen bandje. Zo raak je hem niet kwijt.

Badboekjes: spelenderwijs leren in het water Badboekjes* zijn waterbestendig en bieden een unieke ervaring tijdens het badtijdritueel. Ze introduceren kleuren, vormen en verhalen in een speelse omgeving, waardoor baby’s een positieve associatie met boeken ontwikkelen.

nijntje eerste woorden

Blokboekjes: stevigheid en interactie Blokboekjes, stevig en gemakkelijk vast te houden, zijn perfect voor baby’s die graag de wereld om hen heen verkennen. Ze stimuleren hand-oog coördinatie en helpen bij het aanleren van basisbegrippen zoals vormen en kleuren.

Kartonnen boekjes: duurzaamheid en verbeeldingskracht Kartonnen boekjes zijn duurzaam en bieden een scala aan kleurrijke illustraties die de verbeeldingskracht van baby’s prikkelen. Deze boekjes zijn perfect voor kleine handjes en dragen bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Kleurgebruik in boekjes voor baby’s

Bij de geboorte zijn de ogen van baby’s nog niet volledig ontwikkeld, maar ze kunnen wel enkele kleuren waarnemen, zij het in beperkte mate. Baby’s hebben aanvankelijk meer gevoeligheid voor contrastrijke kleuren en patronen dan voor specifieke kleuren.

Zwart-wit contrasten zijn vaak het meest opvallend voor pasgeborenen. Dit komt doordat ze nog bezig zijn met de ontwikkeling van de kegelcellen in hun ogen, die verantwoordelijk zijn voor kleurwaarneming. Hierdoor kunnen ze beter verschillende tinten van zwart, wit en grijstinten onderscheiden dan subtiele kleurverschillen.

Naarmate de visuele ontwikkeling vordert, beginnen baby’s op ongeveer drie maanden geleidelijk aan meer kleuren te herkennen, vooral felle en primaire kleuren zoals rood, blauw en geel. Dit komt omdat hun kegelcellen zich verder ontwikkelen en hun vermogen om kleuren te zien verbetert.

Het is daarom gunstig om boekjes voor baby’s met contrasterende zwart-witpatronen en later boekjes met heldere, eenvoudige kleuren te gebruiken tijdens de eerste maanden, omdat deze visuele stimulatie bijdraagt aan hun visuele ontwikkeling.

Boekjes voor baby’s met muziek en interactie

Muziekboekjes: verbinding tussen woorden en geluiden Muziekboekjes* voegen een auditieve dimensie toe aan het leeservaring van baby’s. Door melodieën, rijmpjes en geluiden te combineren met verhalen, helpen deze boekjes bij het ontwikkelen van een gevoel voor ritme en toon, terwijl ze tevens taal en verbeelding stimuleren.

Iets totaal anders zijn de 15 verhaaltjes voor het slapengaan*. Laat je kind wegdromen met één van de 15 verhaaltjes in dit muzikale blikje. Wind na elk verhaaltje het blikje op. Met een zacht deuntje reist je kind zo naar dromenland! Hele leuke kleine verhaaltjes voor een vast avondritueel!

Boekjes met schuifjes en flapjes: interactieve verkenning Boekjes met schuifjes en flapjes betrekken baby’s actief bij het verhaal. Deze interactieve elementen moedigen nieuwsgierigheid aan en leren baby’s oorzaak en gevolg te begrijpen terwijl ze de verrassingen onder elke flap ontdekken.

De kleine voertuigen bewegen echt in deze speelse serie. Kleine handjes brengen ze tot leven! Schuif ze langs de pagina’s en geniet van de geluidseffecten.
Terwijl jij de verhaaltjes voorleest, kan je kind Visje langs de pagina’s schuiven voor extra leesplezier.

Boekjes met lichtjes:

Vingerpopboekje: Deze boekjes voor baby’s zijn altijd super leuk. Terwijl je voorleest laat je vinger de hoofdfiguur bewegen. Baby’s zullen totaal niet door hebben dat het jouw vinger is die beweegt en gaan helemaal op in de magie! Je vindt hier leuke vingerpopboekjes*!

Het introduceren van muziekboekjes en interactieve elementen in de leesroutine van baby’s biedt een verrijkende ervaring die de zintuigen prikkelt en hun nieuwsgierigheid stimuleert. Deze boekjes zijn een aanvulling op de diverse verzameling boekjes die bijdragen aan de holistische ontwikkeling van een kind.

Kartonboeken met afgeronde hoeken en puntige hoeken

Er zijn verschillen tussen kartonboeken met afgeronde hoeken en die met vierkante hoeken.

Kartonboeken met afgeronde hoeken zijn over het algemeen veiliger voor baby’s en jonge kinderen. De afgeronde hoeken verminderen het risico op letsel of pijn bij het vasthouden of bladeren door de pagina’s. Deze boekjes voor baby’s zijn ontworpen met de veiligheid van kleine handjes in gedachten en minimaliseren het risico op verwondingen.

Aan de andere kant hebben kartonboeken met vierkante hoeken een meer traditionele uitstraling en kunnen ze soms steviger aanvoelen. Ze bieden een andere textuur en grip bij het vasthouden. Deze boekjes zijn meer geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Het belang van voorlezen op jonge leeftijd

Voorlezen aan baby’s heeft immense voordelen voor hun algehele ontwikkeling. Het creëert een sterke basis voor taalontwikkeling en bevordert een liefde voor lezen vanaf een vroege leeftijd. Door elke dag boekjes voor baby’s voor te lezen help je mee met de volgende ontwikkelingen:

Taalontwikkeling en woordenschat: Voorlezen introduceert baby’s aan nieuwe woorden en concepten, waardoor hun taalvaardigheid wordt verrijkt. Het legt de basis voor een uitgebreide woordenschat en helpt bij het begrijpen van zinsstructuren.

Stimulatie van verbeeldingskracht en creativiteit: Het voorlezen van verhalen prikkelt de verbeeldingskracht van baby’s. Ze worden blootgesteld aan nieuwe werelden, karakters en situaties, wat hun creativiteit en empathie bevordert.

Binding en emotionele ontwikkeling: Voorlezen creëert een speciale band tussen ouder en kind. Het biedt een waardevolle gelegenheid voor emotionele connectie en versterkt de relatie tussen ouder en baby.

Routine en rust: Het opnemen van voorlezen in de dagelijkse routine van een baby kan helpen bij het creëren van rust en structuur. Het kan een kalmerend effect hebben voor het slapengaan of andere rustmomenten.

Nationale voorleesdagen

Elk jaar zijn er de Nationale voorleesdagen waarin het belang van voorlezen centraal staat. Dit jaar van 24 januari t/m 3 februari 2024.

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. Voorlezen is bovendien goed voor de ontwikkeling. Daarom leest driekwart van de ouders met kinderen tot zes jaar dagelijks voor.

Centraal staat de Prentenboek Top 10, de leukste voorleesboeken gekozen door een deskundig comité. Eén titel wordt verkozen tot Prentenboek van het Jaar. De mini-editie van het Prentenboek van het Jaar trekt nieuwe klanten naar de boekwinkel, de bijpassende voorleesknuffel trekt nieuwe leden naar de bibliotheek. Zo gaan leesbevordering, boekverkoop en bibliotheekbezoek hand in hand.

Het prentenboek van het jaar is Help een verrassing!

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt.

Lees de uitgebreide recensie op StoerLeesVoer

Koop 2 producten van Naïf en ontvang een kartonboekje van Suus en August waarin ze gaan logeren.

Boekjes voor baby’s

Boekjes voor baby’s zijn niet alleen bronnen van entertainment, maar ook belangrijke educatieve tools. Elk type boekje biedt unieke voordelen die bijdragen aan de algehele ontwikkeling van een kind. Het regelmatig voorlezen aan baby’s legt een fundament voor levenslang leren, stimuleert creativiteit en versterkt de band tussen ouder en kind. Investeren in boekjes voor baby’s en het voorlezen ervan is een onschatbare investering in de toekomstige groei van een kind.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.