Weer een blog over voorlezen? Daar staat het internet toch al vol mee? Mocht je het gedacht hebben, dan zou ik toch even doorlezen. Er zijn namelijk heel wat nieuwe inzichten over voorlezen die ik heel graag met je deel. Een artikel vol voorleestips voor ouders, die bij de nieuwste inzichten over voorlezen aansluiten. Wist je bijvoorbeeld al dat het heel goed is om een te moeilijk boek voor te lezen aan je kind?
Voorlezen is belangrijk
Er zijn een paar redenen te noemen waarom voorlezen zo belangrijk is. Ten eerste is het vooral een fijn en gezellig moment met je kind. Even één op één aandacht, samen een avontuur beleven. Ouders die de tijd maken om voor te lezen kunnen zelf ook gaan ervaren hoeveel prachtige boeken er bestaan voor kinderen.
Naast dat het een fijn moment is, moeten jonge kinderen leren dat geschreven tekst van belang is. Dat het nuttig is om letters te begrijpen, dat letters samen een woord vormen. Van die woorden maak je zinnen en daar kun je een heel verhaal mee creëren. Voor ons als ouders is dit vanzelfsprekend, maar voor kinderen echt nog niet. Een andere reden waarom voorlezen belangrijk is, is omdat kinderen de wereld leren begrijpen door veel taal te horen. Woorden die je niet veel gebruikt in je dagelijks leven komen wel in boeken voor. Dit verrijkt hun taal, waaronder hun woordenschat en het begrip.
Voorlezen is iets wat je kunt doen bij baby’s, maar ook bij oudere kinderen. Er zijn zelfs momenten in de bibliotheek waarop je je als volwassene kunt laten voorlezen! Veel ouders stoppen met voorlezen als hun kind zelf kan lezen, dit is zo ongelooflijk jammer. De eerste boeken die kinderen kunnen lezen zijn vaak niet zo ‘rijk’ qua taal. Een echte voorleestip voor ouders is dan ook: blijf het doen! Je gaat mee in de belevingswereld van je kind van 10 als je hem blijft voorlezen en als je samen op zoek gaat naar een passend boek.
Boekentips voor ouders
Een echte voorleestip voor ouders is het zoeken van een geschikt voorleesboek. Als je het gevoel hebt dat je kind niet van boeken houdt, dan durf ik echt te zeggen ‘dan heeft hij nog niet het juiste boek gevonden’. Hoe kies je nou een geschikt voorleesboek?
Er is enorm veel keuze in boekenland. Veel meer dan toen wij zelf klein waren. Het is leuk om je kind eens een ‘boek van vroeger’ voor te lezen, maar ga ook op zoek naar recente kinderboeken. Er is zoveel prachtigs te koop / te leen. Als je deze 3 boekentips onthoudt, dan komt dat vast goed!
3 voorleestips voor ouders bij het zoeken van een geschikt voorleesboek
- Genre (soort boek)
Als je weet waar je kind van houdt, dan is het gemakkelijk om in de bibliotheek of de boekenwinkel op zoek te gaan naar eenzelfde genre. Houd je kind van fantasyboeken? Zoek in de bibliotheek dan naar het heksenhoedje op de zijkant van het boek. Houd je kind van verhalen over het leven van andere kinderen? Zoek dan naar het ABC teken. Weten jullie het eigenlijk nog niet? Ga dan eens samen naar de bibliotheek en lees de achterkant van het boek. Een belangrijke voorleestip voor ouders is om geen AVI boekjes te kiezen. Zelfleesboekjes voor groep 3 en 4 zijn niet geschikt om voor te lezen. Daarnaast zijn losse kleine verhaaltjes ook minder geschikt om voor te lezen. - Vraag hulp bij het zoeken
Op verschillende manieren kun je hulp krijgen bij het zoeken van een geschikt boek. Vraag in eerste instantie je kind zelf wat hij graag wil! Daarnaast kun je de leerkracht van je kind vragen welke boeken zij geschikt vindt. Ook kun je op de website StoerLeesVoer terecht om op genre het meest passende boek voor je kind te vinden. Bij de bibliotheek helpen ze je ook graag. Je kunt altijd een medewerker vragen om mee te denken. Ouders van klasgenoten hebben misschien ook wel DE tip voor jullie. - Moeilijk genoeg
Dit klinkt gek, wat een rare voorleestip zou je denken! Toch is het belangrijk om een boek te nemen waarvan je denkt ‘oei…. zou hij dit wel helemaal begrijpen’? Daar leren kinderen nou net van! Dan staan er genoeg nieuwe woorden in. Natuurlijk ga je geen Harry Potter voorlezen aan een kind van 3, maar een B boek uit de bibliotheek voor een 7 jarig kind kan prima.
Snel aan de slag met de voorleestips?
Ik heb voor elke leeftijd een boek uitgezocht. Op deze manier kun je heel gauw beginnen met het toepassen van de voorleestips voor ouders.
- 1 jaar Beestje waar ben je *
- 3 jaar Moppereend *
- 4 jaar De grote tandenpoetsdag *
- 5 jaar Sjoerd en de stapelstad *
- 6 jaar De moestuin van heer Hermelijn *
- 7 jaar Boutje en de rommelberg *
- 8 jaar Mot en de metaalvissers *
- 9 jaar De jongen achter in de klas *
- 10 jaar Wie achter deze deur verdwaalt *
Voorleestips voor ouders tijdens het lezen
Tijdens het lezen is het belangrijk dat je de tijd hebt om voor te lezen. Als je moet haasten, of als je met je hoofd al een boodschappenlijstje aan het maken bent gaat het minder goed en geniet je er zelf niet van. Samen in een verhaal duiken is vooral fijn als je ook lang genoeg kan voorlezen. Het kost altijd even tijd om er echt in te zitten. Bedenk bijvoorbeeld maar eens hoe het is om zelf een boek te lezen en na vijf minuten al weer te moeten stoppen. Dan kom je er niet lekker in.
Een voorleestip voor ouders is om voordat je het boek gaat lezen met je kind naar het boek te kijken. Wat zie je op de voorkant? Staan er plaatjes in? Misschien kunnen jullie samen wel voorspellen waar het over gaat. Ouders stellen soms vragen die zij zelf al weten. Dat voelen kinderen aan. Dus probeer eens echte vragen te stellen, waar jullie samen het antwoord op gaan zoeken.
Voorleestips voor moeilijke woorden in het boek
Ik heb zelf lange tijd de neiging gehad om tijdens het voorlezen in 2 valkuilen te trappen. Beide waren bedoeld om het mijn kind makkelijker te maken, omdat ik bang was dat hij het niet zou begrijpen. De eerste is woorden uitleggen. Soms zie je een woord staan waarvan je denkt dat je kind het niet begrijpt. In eerdere voorleestips voor ouders werd wel eens genoemd dat je het woord dan kan gaan uitleggen. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Je kind haalt de betekenis wel uit de rest van het verhaal. Daarnaast is het ook best een storende onderbreking.
Een andere valkuil, waar zelfs leerkrachten ook heel vaak intrappen, is om het woord tijdens het voorlezen iets gemakkelijker te maken. Ook zie je wel eens dat mensen zinnen veranderen zodat het simpeler lijkt. Ook dit is jammer, want de auteur heeft niet voor niets deze woorden gekozen. Daarnaast verander je het woord vaak in een woord dat veel voorkomt in onze taal. Het is juist goed dat een kind ook andere woorden hoort. Gun je kind dat ook!
Durf ook te stoppen met voorlezen uit een boek
Ken je dat? Dat je een boek leest waar je maar niet doorheen komt? Wat doe je dan? Ik durfde zelf nooit te stoppen met een voorleesboek, want dat vond ik geen goed voorbeeld voor mijn kind. Toch gun je je kind en jezelf een fijne leeservaring en dat lukt niet met alle boeken. Als je er na een aantal hoofdstukken achter komt dat jullie beiden het verhaal echt niet leuk vinden, beslis dan samen in goed overleg om te stoppen met dit boek. Dat kan ook een mooi gesprek opleveren, waarom is dit boek niet leuk? Neem die ervaring mee in het zoeken van een nieuw voorleesboek.
Herhalen herhalen herhalen – DE voorleestip voor ouders
Mijn kinderen hadden als kleuter alle drie een favoriet voorleesboek. Soms kwam hij mij mijn neus uit, ik kende het nou wel. Hoe kan het dan toch dat kinderen zo graag hetzelfde boek willen? Dreumesen, peuters en kleuters houden enorm van herhaling! Deze herhaling is heel erg goed voor de taalontwikkeling van je kind. Ze leren hoe zinnen lopen, kunnen ze soms zelf al afmaken en leren dat illustraties passend zijn bij een tekst. Meestal lukt dat niet na 1x voorlezen. In het onderwijs wordt aangeraden om een goed prentenboek * ongeveer 5-7 keer voor te lezen. Neem dit gerust over als ouder! Wil je peuter het 50x? Ook prima, als jij het nog leuk vindt. Voorlezen mag ook voor jou als ouder een feestje zijn.
Als lezen lastig is voor jou als ouder
Waarschijnlijk lees je deze blog niet als lezen voor jou lastig is, toch wil ik er even aandacht aan besteden. Sommige mensen willen de voorleestips voor ouders wel toepassen, maar kunnen dit gewoonweg niet. Misschien ken je een buurman, een vriendin of iemand anders die niet voorleest aan zijn/haar kind. Het zou heel goed kunnen dat dit komt door moeite hebben met lezen. Of lees je dit als moeder en weet je dat je partner moeite heeft met voorlezen. Iemand kan dyslexie hebben, zelf nare leeservaringen hebben of laaggeletterd zijn.
Er bestaan veel initiatieven om deze ouders en hun kinderen toch kennis te laten maken met kinderboeken. De allerbeste tip die ik je kan geven is: wees er open over naar de school van je kind. Er zit vaak veel schaamte rondom leesproblemen, maar we weten dat een hoog percentage van de Nederlandse bevolking laaggeletterd is of leesproblemen ervaart. De bibliotheek heeft veel mogelijkheden voor hulp hierbij en de school kan ook goed met je meedenken.
Lees jij veel voor aan je kind? Wat is jullie favoriete voorleesboek?
Lees ook deze blogs
- 30 tips om lezen leuk te maken
- 100 online activiteiten voor in de klas of thuis
- Leesonderwijs in groep 3
- kinderen laten lezen in de meivakantie
- leren lezen met woezel en pip
- boekskes
- kinderboekenweek 2022
- Schoolhond
- Waarom je vooral ook zelf moet blijven lezen
- To Do Hero Schoonmaakplanner – een aanrader - 30/07/2024
- Stadsnatuur op de stoep – een boek en spellenmap - 23/02/2024
- Wild refill deodorant – een natuurlijk duurzaam huidproduct - 20/02/2024