Koude pastasalade met warm weer – voor een warme zomeravond
Manlief was gister jarig en normaal mag je dan kiezen wat je wilt eten! Dus ik dacht nou dat wordt biefstuk met champignons pepersaus aardappeltjes en een groente. Maar nee manlief had met dit warme weer ook geen zin om uitgebreid te eten en stelde een koude pastasalade voor!
Nou dat vond ik een goed idee. Kon ik gelijk de nieuwe Spelt volkoren penne pasta uitproberen die ik van de week bij de AH had gevonden. Als ik een pastasalade maak volg ik eigenlijk nooit een recept. Ik maak vaak 2 versies waar we een paar dagen van kunnen eten. Mijn moeder zou ook blijven eten en aangezien zij geen vlees eet zou ik 1 pastasalade met vis maken.
Voorbereiden
Tijd om de voorraadkast in te gaan en kijken wat ik nog had liggen. Pasta, mais, blikjes tonijn, pesto, knoflook en pijnboompitten waren op voorraad. Tevens hamblokjes en cherrytomaatjes in de koelkast.
Dus snel boodschappen gedaan voor de laatste ingredienten. Crème fraîche, soya cuisine, puntpaprika, rode ui, spekjes, champignons en rucola waren al snel bij gekocht. Je kan echt eindeloos varieren met koude pastasalades. En met dit warme weer ben ik vooral toe aan weinig werk en zo min mogelijk warmte van het fornuis. Zoveel werk zijn deze pastasalades gelukkig niet. Zet twee grote kommen neer en bereiden maar!
Spelt Koude Pastasalade met tonijn
Deze koude pastasalade is lactosevrij, suikervrij met spelt.

- 250 gram Spelt volkoren pasta penne
- Half pakje soya cuisine
- Paar flinke scheppen suikervrije pesto ( of zelfgemaakt kan natuurlijk ook! )
- Half doosje cherrytomaatjes in vieren
- 1 teentje knoflook fijn gesnipperd
- Halve rode ui fijn gesneden
- Rode puntpaprika in kleine stukjes
- Half groot blik mais
- 2 uitgelekte blikjes tonijn op olijfolie
Goed husselen. Voor het serveren wat rucola op je bord en wat pijnboompitten erover strooien als finishing touch en smullen maar van de koude pastasalade!!
Koude Pastasalade met champignons spek en ham

Voeg 450 gram gesneden champignons en 2 bakjes met spekjes in de pan en laat dit goed gaar worden. Ik giet het overtollige vocht weg, sommige mensen vinden juist het spekvet nog lekker om te gebruiken. Roer er een hoog bakje Crème fraîche door en een paar flinke scheppen suikervrije pesto. Dit is je basis voor deze koude pastasalade met hamblokjes.
Kook ondertussen 500 gram Fusilli pasta ( tri colore geeft nog leuker effect)
Verder voeg je toe:
- half doosje cherrytomaatjes in vieren
- 1 teentje knoflook heel fijn gesnipperd
- een halve rode ui fijn gesneden
- rode puntpaprika in kleine stukjes
- half groot blik mais
- 2 bakjes hamblokjes.
Schep alles goed door elkaar. Warm lekker te eten, maar laat het gerust afkoelen en serveer deze pastasalade met rucola in een leuke pastaschaal. En altijd lekker af te toppen met goede olijfolie!
Afgesloten in de koelkast zijn de koude pastasalades nog 2 dagen te bewaren. (als het die kans krijgt )
Lees ook deze blogs
- Zomerse pasta salade
- pastapesto
- Snelle pasta salade
- kip wok
- Snel pasta recept met tomaatjes
- Pasta met tonijn prei en mais
- pasta met gezonde roomsaus
- simpele macaroni
- mac and cheese
- groentelasagne
- groentegerecht met kip en pasta
- pastasalade voor kinderen
Eet jij ook graag een koude pastasalade met warm weer?
