Skip to Content

Goede zonnebrandcrème – een juiste huidbescherming in de zon

Met de zomer in aantocht, dien je jezelf uiteraard zo goed mogelijk tegen het warme weer en de brandende zonnestralen te beschermen. Regelmatig de schaduw opzoeken en voldoende vers water drinken is en blijft een onmisbare boodschap. Echter is het minstens even belangrijk om je lichaam regelmatig even in te smeren met een kwalitatieve zonnebrand of zonnebrandcrème, al dan niet met een hoge SPF factor. Op die manier kun je de kans op verbranden vermijden alsook het risico op huidkanker naar de toekomst toe. Op zijn minst de moeite waard om de aanschaf van een degelijke zonnebrand in overweging te nemen, vind je niet?

Zonnebrandcrème

De zomer komt eraan, wat nu?

De schoolperiode is teneinde en de zomervakantie staat in vele landen voor de deur. Met de warme zomerdagen in het vooruitschiet is het dan ook belangrijk om je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Je wilt niet hebben dat je met een zonnesteek in een donkere woonkamer komt te liggen, of te maken hebt met een hevige opflakkering van zonne-allergie. Juist daarom is het een goed idee om je aan het begin van de zomer zo goed mogelijk voor te bereiden.

Uiteraard kent iedereen wel de basis beginselen waarbij het regelmatig opzoeken van de schaduw “warm” wordt aanbevolen. Daarnaast is het minstens even belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven. Kies bij voorkeur voor vers, niet te koud, mineraalwater aangezien alcoholische dranken en frisdranken de dorst helemaal niet zullen lessen. En last but not least dien je op zoek te gaan naar de geschikte zonnebrandcrème en dit kan voor iedereen anders zijn.

Bij het bepalen van de zonnebrandcrème dien je aandachtig te zijn voor je huidtype en de mate waarin je verbrandt. Personen met een bijzonder bleke huid en lichte haren lijken de neiging te hebben om sneller te verbranden dan personen met een donker huidtype en donkere haren. Dat betekent dat een zonnebrandcrème met een hoge SPF factor wel degelijk aangeraden wordt. Echter dienen ook personen met een donker huidtype zich voldoende te beschermen. Om zo de kans op eventuele snelle huidveroudering en kanker te verminderen.

een juiste huidbescherming in de zon.

Wat is de meest geschikte zonnebrandcrème?

Dat het belangrijk is om je lichaam regelmatig in te smeren wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan de zon weten we. Wat minder makkelijk te beschrijven is, is het type zonnebrandcrème dat het meest geschikt is aangezien dit voor elke persoon weer anders kan zijn. Zo blijkt de keuze voor een bepaald type zonnecrème in eerste instantie afhankelijk van je huidtype en de haarkleur. Mensen met een donker huidtype zullen van nature minder snel verbranden dan personen met een vrij bleke huid en fijn blond haar. Wat niet wegneemt dat eender welk huidtype deze vorm van bescherming in acht dient te nemen.

Op die manier kun je verschillende soorten zonnebrandcrèmes met exemplaren met een hoge of lage SPF factor tot de crèmes die worden aangeboden in spray of gelvorm. Wist je dat er zelfs zonnebrandcrèmes bestaan die speciaal bedoeld zijn voor het gezicht of lichaam?

Goede zonnebrandcrème - een juiste huidbescherming in de zon.

Wat is de SPF factor

Naast aandacht voor je huidtype dien je uiteraard ook aandachtig te zijn voor de SPF factor die op het flesje zonnebrandcrème standaard vermeld staat. SPF is de afkorting voor “Sun Protection Factor”. Dit geeft weer in welke mate een bepaald type zonnecrème je lichaam beschermt tegen de zogenaamde uv B-straling, die instaan voor het creëren van een verbrande opperhuid tot het eventuele risico op huidkanker.

Hoe hoger de SPF, hoe beter de zonnebrandcrème in staat is om bescherming te bieden tegen de eerder vernoemde uv B-straling. Op een doordeweekse dag in Nederland wordt aangeraden om een crème met SPF 15 te gebruiken. Wanneer het echt zomer wordt, dan is een SPF van 30 het meest voor de hand liggend. Kindjes en mensen die de neiging hebben om snel te verbranden, kiezen toch liever voor een zonnebrandcrème met SPF 50*.

zonnebrandcrème en kanker

Als moeder is het onze prioriteit om onze kinderen te beschermen. Zonnebrandcrème speelt een essentiële rol bij het voorkomen van huidkanker en schade door de zon. Laten we de feiten onderzoeken en onze kinderen bewust maken van de gevaren van blootstelling aan de zon zonder bescherming.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, en blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak. Zonnebrandcrème beschermt de huid door UV-stralen te blokkeren of te absorberen. Kies zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 en die beschermt tegen UVA en UVB stralen. Breng een royale laag zonnebrandcrème aan op alle blootgestelde huidgebieden, 30 minuten voor blootstelling aan de zon. Zoek schaduw op tijdens de piekuren van de zon en kleed je kinderen in beschermende kleding. Let op veranderingen in de huid en raadpleeg een arts bij verdachte plekken. Laat kinderen zien dat je zonbescherming serieus neemt door het goede voorbeeld te geven. Iedereen heeft bescherming nodig, ongeacht huidskleur of bruiningsniveau.

Door onze kinderen te leren hoe ze zich tegen de zon moeten beschermen, geven we hen een waardevol cadeau: bescherming voor het leven.

Lees ook troepvrije zonnebrand kind

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.