Skip to Content

Meukvrije Zonnebrandcrème voor volwassenen, kinderen en baby

Meukvrije Zonnebrandcrème, een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Meuk- of troepvrij. Maar wat houdt dat nou precies in? En waarom zou je die keuze maken? Vaak is het duurder, smeert het minder goed en bescherming is bescherming toch? Wij zijn er ook groot mee geworden. Wat je mening ook is of gaat zijn, deze blog is er om wat meer duidelijkheid te geven en je bewust te maken van nieuwe inzichten en keuzes die we hebben.

Chemische en minerale zonnebrand

Wat is het verschil tussen beide soorten zonnebrand? De meest gangbare en bekende zonnebrand zijn de chemische soorten. De uv-filters bij de chemische bestaan uit synthetische stoffen. Die worden opgenomen door je huid en gaan daar de reactie aan met uv straling waardoor je niet verbrand. De straling en de synthetische stoffen worden dus eigenlijk een soort van opgenomen/geabsorbeerd in de huid.

Minerale zonnebrand bestaan uit filters die op de huid blijven liggen waardoor de uv straling weerkaatst wordt. Er wordt dus niks in de huid opgenomen en het blijft erop liggen. Dit verklaart meteen waarom veel zonnebrand een witte waas achterlaat. Dat is het schildje wat straling weerkaatst.

meukvrije zonnebrandcrème

Hoe herken je Meukvrije Zonnebrandcrème

Bij minerale zonnebrand staat het er vaak op en bij chemische zonnebrand staat het woord chemisch er niet op. Wil je het zeker weten dan is het belangrijk om ingrediënten te leren lezen. Hier zijn een aantal veel gebruikte ingrediënten voor chemische- en meukvrije zonnebrandcrème.

Chemisch: Oxybenzone, Octinoxate (Octylmethoxycinnamate), Homosalate, Octisalate, Avobenzone en Mexoryl SX.
Mineraal: Titanium Dioxide en Zink Oxide.

Chemische zonnebrandcrème vs meukvrije zonnebrandcrème

Chemische zonnebrandcrème

Voordelen: Het is heel makkelijk om dit te kopen en vaak voor een leuke prijs. Het trekt diep in de huid en is daardoor goed waterproof.

Nadelen: Je moet dit het liefste een half uur van te voren opsmeren en na verloop van tijd neemt het af in werking. Ook zijn er tegenwoordig veel onderzoeken waar naar voor komt dat chemische filters hormoonverstorend zijn. Denk aan bijvoorbeeld voortplantingshormonen. Verminderde vruchtbaar met als ergste gevolg. Ook dringen de chemische filters dieper door dan je huid. Ze worden teruggevonden in urine en moedermelk. Daar hebben ze niks te zoeken en zijn alleen maar storend. Verder kunnen de chemische filters flinke allergische reacties veroorzaken en zorgen ze dat het koraal in de zee afsterft. Het komt los van je huid als je gaat zwemmen en drijft zo de zee in. Ook neemt de werking van een chemische zonnelotion af na opening

meukvrije zonnebrandcrème

Minerale meukvrije zonnebrandcrème

Voordelen: Een minerale meukvrije zonnebrandcrème werkt direct als het opgesmeerd wordt. Het trekt niet in de huid en de moleculen veranderen niet als chemische reactie op de zon. Het is dus ook niet hormoonverstorend en er zijn geen sporen van terug te vinden in urine of moedermelk. Na een jaar is de werkzame stof van minerale zonnelotion nog steeds werkzaam en niet minder. Dus weggooien hoeft niet.

Nadelen: Het is minder gangbaar en wat lastiger te krijgen en de prijs ligt meestal wat hoger. Ook is inademen niet aan te raden dus voorzichtig als je een sprayflacon hebt. Ook laat deze zonnebrandcrème een witte waas achter. Eigenlijk is dat het beschermende schild en dus goed dat het zichtbaar is maar het staat nou eenmaal niet zo leuk. Per merk wisselt het wel hoe wit de waas is.

Nanodeeltjes

We zijn er nog niet in de totale bewustwording van meukvrije zonnebrandcrème want er bestaan nog nanodeeltjes. Om het probleem van de witte waas aan te pakken is er gezocht naar een oplossing en die hebben ze gevonden in microscopisch kleine deeltjes. De zonnelotion deeltjes worden dus zo klein gemaakt dat het beter smeert en er geen tot minder witte waas is.

Een nanodeeltje is kleiner dan een cel van een lichaam en kan dus de huid binnendringen maar ook daar is een oplossing voor. De nanodeeltje in minerale zonnebrand hebben ze namelijk gecoat, een samenhangend clubje van meerdere deeltjes hechten zich vast zodat ze groter zijn en niet de huid kunnen binnendringen. Onderzoeken wijzen uit dat de nanodeeltjes niet verder komen dan de dode huid. Dus minder ver dan chemische filters. Er zijn ook meukvrije zonnebrandcrème merken die geen nanodeeltjes bevatten. Dat zijn bijvoorbeeld Attitude en Alphanova.

meukvrije zonnebrandcrème

Welke keuze?

Dat is aan jou natuurlijk. Ik hoop met deze blog een simpel maar duidelijk beeld gemaakt te hebben zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken. Het koraal wat afsterft door onder andere onze zonnebrand wat van onze huid afgaat in de zee is iets wat best wel heftig is. Daar denk je helemaal niet bij na. En zonder koraal is er weer minder leven heel kort gezegd. Zelf kies ik wel grotendeels voor meukvrije zonnebrandcrème en is het zoeken onder merken welke ik het beste vind smeren. Bij mijn kinderen vind ik de witte waas wel een voordeel omdat ik goed kan zien of ik alles heb ingesmeerd.

Welke keuze maak jij en waarom?

Lees ook:

Troepvrije zonnebrand kinderen
Derma Sun zonnebrand
Zwitsal zonnebrand
Ik Skin Perfection

Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.