Skip to Content

Wanneer je kat niet naar buiten kan – een blog over kattenbakken

Ze zeggen wel eens dat er honden- en kattenmensen bestaan hoewel de beide species ook vaak binnen hetzelfde gezin lijken voor te komen. In elk geval is een kat op verschillende vlakken behoorlijk verschillend van zijn vierpotige tegenhanger; de hond. Zo zijn katten van nature veel zelfstandiger en zijn ze geneigd om zelf hun boontjes wel even te doppen. Uiteraard dien je toch wel rekening te houden met bepaalde elementen en al helemaal wanneer je kat/ katten om de 1 of andere reden het huis niet uit mogen. Een blog over de kattenbak!

Kattenbak
Foto Bol Adori

De zorg voor katten

Katten stammen oorspronkelijk af van de tijgerachtigen en vertonen dan ook heel wat gelijkenissen met hun grote broeders. Ze zijn van nature behoorlijk zelfstandig en, volgens sommigen, minder trouw dan bijvoorbeeld een hond. Alhoewel dit laatste wel is voer voor discussie zou kunnen zijn aangezien heel wat katten-/ hondeneigenaars duidelijk aangeven dat je een kat net zoals een hond zou kunnen opvoeden inzake het opvolgen van bevelen.

Uiteraard zullen katten niet helemaal dezelfde behoeften nastreven als honden, wat ook logisch is aangezien elk dier op zichzelf uniek is. Als baasje is het uiteraard belangrijk om hier rekening mee te houden en op zoek te gaan naar een manier om het voor je huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Voor katten betekent dit concreet; een kommetje met vers fris water, correcte kattenvoeding (eventueel droogvoer gemixt met nat voer aangezien katten wel eens te weinig durven drinken), enkele speeltjes om zich actief en mentaal bezig te houden en natuurlijk een degelijke kattenbak.

Kattenbak
Foto Bol Beeztees

Waarom kiezen voor een kattenbak

Of je kat/ katten nu naar buiten kunnen of niet, een kattenbak is en blijft een belangrijk onderdeel bij de adoptie/ aanschaf van het dier. Tegenwoordig bestaan er dan ook tal van kattenbakken in allerlei vormen, formaten, uitvoeringen en designs waardoor er echt wel voor elk wat wils tussen zit.

Een dergelijke bak wordt gevuld met speciale kattenbakvulling en biedt je huisdier de mogelijkheid om zijn/ haar behoeften te doen zoals dit ook in de vrije natuur zou kunnen gebeuren. In tegenstelling tot honden, zijn katten van nature uit geneigd om hun uitwerpselen in te graven, vandaar het belang van de kattenbakvulling.

Als je katten de mogelijkheid en/ of toestemming hebben om zelfstandig naar buiten te gaan, dan is het gebruik van een kattenbak veeleer overbodig. Buitenkatten zullen geneigd zijn om hun behoeften steevast buitenshuis te doen en bij voorkeur op identiek hetzelfde plekje. Echter is het een veilige oplossing om er binnen ook nog altijd eentje klaar te zetten.

Wanneer je kat/ katten, om wat voor reden dan ook, het huis niet uit kunnen of mogen vanwege potentieel gevaar, ziekte of ouderdom dan is het uiteraard bijzonder belangrijk om 1 of meerdere strategisch geplaatste kattenbakken te voorzien. Zo verhinder je dat je vriendje zijn behoeften ergens in het huis verstopt.

kattenbakken van Curver
Foto Bol: Curver

Wat is de beste kattenbak?

Kortom, of je kat(ten) nu wel of niet naar buiten kunnen, het plaatsen van een degelijke kattenbak blijft een warme aanbeveling. Maar wat is nu de best mogelijke kattenbak en waarom? Het uitgebreide assortiment durft wel eens voor heel wat stress en twijfel zorgen maar het komt erop neer om vooral rekening te houden met jouw huisdier.

Katten zijn dieren die van nature gesteld zijn op hun privacy maar tegelijk wel de omgeving in de gaten willen kunnen houden. Je zou daarom kunnen kiezen voor een volledig open kattenbak die je bijvoorbeeld ergens achter een hoekje of bank plaatst zodat je kat toch nog enige privacy geniet. Echter lijken de meeste huisdieren zich veiliger te voelen in een volledig afgesloten kattenbak met bijbehorend kattenluikje. En wist je trouwens dat er tegenwoordig ook heel wat zelfreinigende kattenbakken bestaan? Alvast een goede oplossing indien je soms wel heel wat uurtjes van huis bent.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.