Epoxy giethars, de verschillen uitgelegd in een werkwijze

Onlangs kreeg ik van ItsOkay een mooi pakket materialen om aan de slag te gaan met Epoxy giethars. Inmiddels heb ik het Epoxy onderzetters maken pakket al meerdere keren gebruikt. En ook de oorbellenmal en haarspeldjesmal heb ik geprobeerd. Tijd dus om te vertellen hoe en waar je de verschillende soorten epoxy giethars het beste voor kunt gebruiken.

Epoxy giethars

Welke soorten Epoxy giethars?

In het pakket dat ik heb ontvangen zaten twee soorten epoxy giethars. De UV Epoxyhars (kant en klare hars) en de UltraEpoxy Premium epoxyhars. Beide gietharsen hebben hun eigen voor en nadelen. En daardoor zijn ze geschikt voor diverse projecten. In deze blog zal ik de verschillen benoemen en vertellen waar ik ze voor gebruik. Daarnaast zal ik voor beide gietharsen een uitgebreid stappenplan beschrijven.

Epoxy giethars

UV Epoxyhars (kant en klare hars)

De UV Epoxyhars gebruik je voornamelijk voor kleine projecten. Het grote voordeel van deze epoxy giethars is dat deze kant en klaar is. Je hoeft hem dus niet af te wegen en te mengen waardoor je direct kunt starten. Een ander voordeel is dat deze binnen enkele minuten uithard onder een UV lamp of in direct zonlicht. Het nadeel van deze epoxy giethars is dat hij wat kostbaarder is dan UltraEpoxy Premium epoxyhars. Maar hoe werk je nu eigenlijk met de epoxy giethars? Ik ga jullie stap voor stap meenemen in mijn project: Zeemeermin style oorbellen.

Stap 1, materialen klaar leggen
Leg eerst alle benodigde materialen klaar. De epoxy giethars droogt snel op. Het is dus super onhandig als je tussendoor nog wat moet opzoeken. Hier een lijstje van wat ik heb gebruikt:

 • UV Epoxyhars (kant en klaar)
 • oorbellen mal
 • UV lamp
 • satéprikker
 • glitters
 • aansteker
 • vel bakpapier
 • handschoenen
 • babydoekjes
materialen oorbellen

Stap 2, denk aan veiligheid
Denk goed aan je veiligheid door handschoenen te gebruiken en draag bij voorkeur lange mouwen. Daarnaast is het belangrijk om in een goed geventileerde ruimte te werken. Buiten in de zon is geen succes overigens. Want dan hard de epoxy giethars uit voor je kunt decoreren.

Bescherm je werkblad door er bijvoorbeeld een vel bakpapier op te leggen.

Stap 3, epoxy giethars in mal schenken
Deze stap vond ik wel even een priegelwerkje en handschoenen zijn echt belangrijk tijdens deze stap. De UV Epoxyhars heeft een handig tuutje op het flesje. Hiermee spuit je de hars eenvoudig in alle kleine kiertje van de mal. Ik heb de mal niet meteen vol gedaan, maar ben eerst gaan decoreren. Daarna verder afgevuld en nog een beetje gedecoreerd. Stap 3 en 4 heb ik dus een keer herhaald.

Let op: met een satéprikker kun je de giethars netjes verdelen in alle kleine kieren.

oorbellenmal

Stap 4, decoreren
Dit vind ik de leukste stap. Gebruik je fantasie en probeer er vooral op los. Het resultaat is echt al snel enorm leuk. Ik wilde zeemeermin vibes dus heb voor verschillende tinten glitter gekozen. Deze strooide ik over het hars heen. Daarna heb ik deze doorgeroerd met een satéprikker. Let hierbij op dat je niet alles door elkaar roert, want dan is het laagjes effect weg.

Als je mal nog niet helemaal tot de rand is gevuld, dan herhaal je stap 3 en 4 nog een keer.

Ben je helemaal klaar? Ga dan voorzichtig met de aansteker over je project om de luchtbellen eruit te halen. Let hierbij op dat je de mal niet laat smelten.

decoreren

Stap 5, uitharden
Dan is het nu tijd voor het uitharden. Dit kan binnen een aantal minuten onder direct zonlicht of onder een UV lamp. Zorg dat de het project echt lang genoeg wordt blootgesteld aan UV licht. Anders heb je kans dat de bovenkant wel volledig is uitgehard en de onderkant nog niet…

Epoxy giethars

Stap 6, afwerken
Als je er zeker van bent dat alles goed uitgehard is wip je oorbellen uit de mal. Zie je toch nog onregelmatig heden of gaatjes waar een luchtbel heeft gezeten dan kun je deze opvullen met een beetje UV Epoxyhars en nog een keer uitharden.

Als alles naar wens is uitgehard kun je de oorbellen afwerken. Ruwe randjes en onregelmatigheden kun je voorzichtig wegbreken of afvijlen met een nagelvijl. Wanneer je hier daarna overheen gaat met een beetje alcohol zie je er niets meer van. Dan als laatste een ringetje en een haakje en je oorbellen zijn klaar om te dragen.

Stap 7, schoonmaken
De mal kun je na gebruik afspoelen met warm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik hierbij geen schuursponsje of afwasborstel. Deze kunnen de mal beschadigen. Ik heb gewoon mijn handen gebruikt en dat gaat prima. Daarna aan de lucht laten drogen en opbergen voor een volgende keer.

oorbellen

UltraEpoxy Premium epoxyhars

De UltraEpoxy Premium epoxyhars gebruik je voor grotere projecten. Deze epoxy giethars is in verhouding een stuk goedkoper dan de kant en klare versie. En persoonlijk vind ik deze ook mooier uitharden. Het nadeel van deze specifieke giethars is dat hij 24 tot 48 uur moet uitharden. Je moet dus echt op tijd aan je project beginnen. Ook met deze giethars neem ik jullie stap voor stap mee in mijn project: Galaxy haarspelden.

Stap 1, materialen klaar leggen
Hoewel je meer tijd hebt als je werkt met de UltraEpoxy Premium epoxyhars is het belangrijk om alles van te voren klaar te leggen. Het blijft namelijk vervelend als je halverwege nog opzoek moet naar ontbrekende materialen. Hier een overzicht van wat ik heb gebruikt:

 • UltraEpoxy Premium epoxyhars A + B
 • haarspeldjesmal
 • maatbeker
 • weegschaal
 • roerstokje
 • satéprikker
 • decoratie zoals glitters en pailletten
 • handschoenen
 • vel bakpapier
 • aansteker
 • babydoekjes
Epoxy giethars

Stap 2, denk aan veiligheid
Voor je begint is het belangrijk om aan je veiligheid te denken. Draag altijd handschoenen en het liefst lange mouwen. Daarnaast is het verstandig om in een goed geventileerde ruimte te werken. Let op dat je de mal hier 24 tot 48 kan laten liggen om uit te harden. Want lopen met een net gevulde mal is geen optie.

Je werkblad kun je beschermen door er een vel bakpapier op te leggen.

Stap 3, giethars mengen
Anders dan de kant en klare UV Epoxyhars moet je deze zelf mengen. Bereken van te voren hoeveel hars je nodig hebt. Dit kun je veelal terugvinden in de bijgeleverde folder van ItsOkay. Het is belangrijk dat je de verhouding heel precies afweegt. Want bij een verkeerde verhouding kan het zijn dat de epoxy giethars niet goed uithard. Toen ik de juiste verhouding in de maatbeker had gedaan heb ik eerst de decoratie toegevoegd. Daarna een aantal minuten goed roeren.

Stap 4, epoxy giethars in mal schenken
Tijdens het uitgieten van de epoxy giethars had ik mijn twijfels. Voor mijn gevoel bleven de meeste pailletten achter in de maatbeker. Dit bleek achteraf gelukkig enorm mee te vallen. Zorg ervoor dat je voldoende epoxy giethars in de mal schenkt. Je kunt indien gewenst nog wat pailletten toevoegen. Met een satéprikker kun je deze positioneren en onder dompelen. Vervolgens kun je met een aansteker de luchtbellen verwijderen. Pas op dat de mal hierbij niet smelt.

Stap 5, laten uitharden
Dit vind ik altijd een lastige stap. Want nu moet je de hars 24 tot 48 uur laten uitharden. Raak hem ook echt niet aan, want als de hars nog zacht is krijg je er vingerafdrukken op. Na ruim 24 uur heb ik de mal voorzichtig bewogen en voelde ik dat de hars hard was. Ik heb toen de haarspeldjes verwijderd. Aangezien ik op dat moment geen tijd had om deze af te werken heb ik ze nog eens ruim 24 uur laten liggen.

Stap 6, afwerken
Scherpe randjes kun je weg breken of afvijlen met een nagelvijl. Waar de giethars dof is geworden kun je dat met een beetje alcohol wegvegen.

En wauw! Wat ben ik enorm blij met het toffe resultaat van deze Galaxy haarspeldjes!

Epoxy giethars

Lees ook onze blog over de Epoxy onderzetters om te zien wat je onder andere nog meer kunt maken met de UltraEpoxy Premium epoxyhars.

Belangrijke tips voor je gaat werken met epoxy giethars

 • Lees altijd goed de bijgevoegde instructies door.
 • Denk om veiligheid en neem de juiste voorzorgsmaatregelen.
 • Water en epoxygiethars gaan niet samen.
 • Zorg voor een waterpas werkblad.
 • Babydoekjes zijn handig als je knoeit.

Met epoxy giethars kun je echt vele leuke DIY projecten maken. Lees ook eens deze blogs om inspiratie op te doen:

Footer2 nieuw
Jolien
Delen is enorm lief

Jolien

Hoi hoi, ik ben Jolien. Ik ben getrouwd en moeder van een heerlijk eigenwijze dochter (2016). Sinds een aantal jaar werkzaam als Pedagogisch Medewerker op een kinderdagverblijf. In mijn vrije tijd ben ik een echte huismus. Ik geniet van een gezelschapsspelletje, een goed boek, tekenen, lekker eten of een beetje rommelen in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.