Skip to Content

Epoxy onderzetters maken, een uniek DIY cadeau

Ik ben zelf altijd dol op zelfgemaakte cadeautjes. Maar ik geef zelden iets dat ik zelf heb gemaakt. Dit is dan toch vaak onzekerheid, want is mijn creatie wel mooi genoeg? Met deze gave Epoxy onderzetters van ItsOkay is deze twijfel er totaal niet. Met dit leuke DIY pakket maak je zelf prachtige onderzetters. Een mooi cadeau dat zeker niet onder doet voor een bos bloemen of een lekker luchtje.

Epoxy onderzetters maken

Hoe ga je te werk met de Epoxy onderzetters maken?

Bij ItsOkay kun je een Epoxy onderzetters maken pakket aanschaffen. Hier zit bijna alles wat je nodig hebt al in. En de overige dingen heb je vaak wel in huis. Lees de bijgevoegde handleiding goed door. Hier staat alles in wat je moet weten. Denk aan o.a. veiligheid, stappenplan en tips. Maar hoe ben ik te werk gegaan?

Stap 1: Epoxy onderzetters maken

Na het lezen van de handleiding heb ik eerst alles klaar gezet zodat ik aan een stuk door kan werken. In het Epoxy onderzetters maken pakket zit o.a. een herbruikbare siliconenmal mal voor onderzetters, 2 pigmentkleuren, 1:1 epoxy giethars, gouden decoratie vlokken en een instructie boekje. Het is handig om de volgende dingen ook klaar te zetten:

 • weegschaal
 • aansteker
 • babydoekjes
 • vel bakpapier
 • handschoenen
 • kartonnen bekertjes
 • roerstokjes
 • satéprikkers
 • indien gewenst extra versiering zoals b.v. glitters
inhoud pakket

Stap 2:

Denk eerst aan je veiligheid. Werk altijd met handschoenen en het liefst lange mouwen. En zorg dat je in een goed geventileerde ruimte aan de slag gaat. Denk ook aan het beschermen van je werkblad. Dit kun je doen met b.v. een stuk bakpapier.

Stap 3: Epoxy onderzetters maken

Dan begint het echte werk, het mengen van de epoxy giethars. Dit gaat op gewicht en is een zeer zorgvuldig karwijtje. De epoxy giethars in het pakket is voldoende voor vijf onderzetters. Bereken dus goed hoeveel hars je nodig hebt voor de Epoxy onderzetters. Deze hars is 1:1 wat betekend dat je van beide componenten evenveel nodig hebt. Ik ontving de UltraEpoxy Premium epoxyhars en deze heeft een andere mengverhouding. Lees daarom altijd de bijgevoegde instructies goed door. Want als de mengverhouding afwijkt van de gebruiksaanwijzing dan heb je kans dat de hars niet goed uithard.

Weeg je epoxy giethars dus goed af voordat je gaat mengen. Ik heb dit in drie keer gedaan, want dan kwam de mengverhouding beter uit. En het mengsel paste dan in een kartonnen bekertje. Bijkomend voordeel het harsmengsel is direct verdeeld over drie gelijken delen. Roer het geheel tenminste 3 minuten goed door.

harsmengsel maken

Stap 4:

Nu begint het echte leuke werk. Het is tijd om de Epoxy onderzetters te decoreren! Indien je het harsmengsel nog niet in drie gelijke delen hebt verdeeld doe je dat nu alsnog. Aan het eerste deel heb ik de goudvlokken toegevoegd. Zorg dat je deze eerst een beetje kleiner maakt anders houd je dikke proppen goud. En vervolgens het geheel goed doorroeren. Ik ben best royaal geweest, maar denk dat ik een volgende keer iets minder zal gebruiken. Maar dat is natuurlijk smaak gebonden, dus vooral gebruiken hoeveel jezelf wil.

In het tweede bekertje meng ik een aantal druppels van het zwart/zilver parelmoer pigment. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit best een beetje spannend vond. Want door het toevoegen van pigment beïnvloed je de mengverhouding. En dat kan er weer voor zorgen dat de epoxy giethars niet goed uithard. Na het toevoegen van het pigment even goed doorroeren. Wil je het nog iets donkerder dan kun je nog wat pigment toevoegen. Ik ben gestopt met het toevoegen van pigment bij een antraciet zilveren kleur. Donkerder durfde ik niet te gaan.

Het derde en laatste bekertje mengde ik met het kristallen parelmoer pigment. Ook hier was ik voorzichtig dat ik niet teveel pigment zou toevoegen. Maar omdat dit een lichte kleur is had ik minder nodig. Na het toevoegen van het pigment weer even goed doorgeroerd.

Stap 5: Epoxy onderzetters maken

Dan nu de vormgeving van de Epoxy onderzetters. Ook weer een spannend moment voor mij, want hoe zou dit gaan? Als je dit voor het eerst doet is het echt even zoeken. Zoals in het instructieboekje staat ben ik begonnen met de donkere kleur aan de buitenrand te doen. Vervolgens de lichte kleur aan de binnenkant. En als laatste de goudvlokken. Je krijgt dan al snel een idee van hoe de onderzetters eruit gaan zien. Met een satéprikker kun je de goudvlokken een beetje verdelen indien gewenst. Om de luchtbellen eruit te halen heb ik een aansteker over de epoxy giethars gedaan. Je ziet de belletjes dan knappen. Zorg wel dat je de mal niet wegsmelt.

LET OP: Ruim de epoxyhars op een koele, het liefst donkere plaats op en altijd buiten het bereik van kinderen!

Epoxy onderzetters maken

Stap 6:

Dan de moeilijkste stap van allemaal in het maken van de Epoxy onderzetters. Het duurt namelijk 24 tot 48 uur voordat de epoxy giethars volledig uitgehard is. Het is belangrijk om dan ook echt niet aan de epoxy giethars te komen, want hoe zonde is het als je vingerafdrukken in je onderzetters krijgt. Na ruim 24 uur wachten heb ik voorzichtig gevoeld of de rest stukken in de bekertjes goed opgedroogd waren. En dit was het geval. Dus vervolgens de onderzetters voorzichtig uit de mal gehaald en wat ben ik blij met het resultaat!

Epoxy onderzetters maken
Dit was voor het drogen van de onderzetters

Stap 7:

Uitstekende randjes kun je voorzichtig bijwerken met een mes, schaar of nagelvijl. Als je er daarna met een beetje alcohol overheen gaat zie je er niets meer van. Indien gewenst kun je gaatjes bijwerken met een beetje nieuwe epoxyhars. Ik heb het verder zo gelaten, want van mij mag je best zien dat het handwerk is. Met acrylverf of de bij ItsOkay verkrijgbare goudstift kun je de zijkanten goud kleuren. Dit moet na goed drogen wel een laagje vernis of transparante lak krijgen. Ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen. Ik hou van de naturelle look die de onderzetters nu hebben.

Oneindig variëren

Het leuke van het werken met epoxyhars is dat elke creatie uniek is. De mogelijkheden zijn eindeloos en je eigen creativiteit is de bron van je ideeën. In dit Epoxy onderzetters maken pakket zitten twee kleuren pigment, maar op de website van ItsOkay staan nog vele andere kleuren. Zowel verkrijgbaar als pakket met verschillende kleuren als los. Dus variatie genoeg.

Het is ook erg leuk om te spelen met verschillende decoraties. In het pakket zitten goudvlokken, maar glitters geven ook een mooi effect. Wil je echt creatief aan de slag, denk dan ook eens aan kleine bloemen, schelpjes of edelstenen. Op ItsOkay staan heel veel verschillende soorten decoratie. Dus neem vooral een kijkje op deze site en geef je creativiteit een boost.

Epoxy onderzetters maken

Nog een paar tips op een rij

 • Let op veiligheid, dus lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat je begint aan het maken van de Epoxy onderzetters!
 • Op de site van ItsOkay staan heel veel handige filmpjes van hoe je verschillende materialen kunt gebruiken.
 • Babydoekjes zijn je grootste vriend, want hiermee verwijder je eenvoudig gemorste epoxy giethars
 • Water en epoxy giethars gaan niet samen!
 • Wees niet bang om te proberen. Soms lukt iets wel en soms lukt iets niet.
 • Vertel je huisgenoten ook dat ze van de te drogen epoxy af moeten blijven, want het is super verleidelijk om even te voelen.

Wat vind ik van het Epoxy onderzetters maken pakket?

Ik ben blij verrast met dit leuke Epoxy onderzetters maken pakket. Het resultaat is geweldig en ik heb nu al meerder complimenten gekregen op de onderzetters. De onderzetters zijn eenvoudig te maken mede door de heldere uitleg die ItsOkay meestuurt. Ik vond het wel heel spannend, maar meer omdat ik bang was dat het niet goed zou uitharden. Maar deze zorgen waren helemaal voor niets. Een dag later waren de prachtige onderzetters al klaar en hebben we ze in gebruik genomen.

Het werken met epoxy is ontzettend leuk en ik merk dat mijn creativiteit de vrije loop gaat. Ik ga dan ook snel weer aan de slag om een set onderzetters te maken als cadeautje. Want ik ben nu zeer zeker overtuigd dat dit een super mooi DIY cadeau is!

Epoxy onderzetters maken

Wist je dat je nog veel meer leuke dingen kunt maken van Epoxy? Lees onze andere blogs voor nog meer DIY Epoxy ideeën:

Footer2 nieuw
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.