Skip to Content

Overzicht creëren met een Timeline Journal.

Overzicht creëren doe ik vooral met lijstjes. Dat heb ik echt nodig. Ik kan veel aan, maar moet wel structuur hebben. Door het maken van die lijstjes creëer ik overzicht in alles wat ik moet doen. En, dan vergeet ik nog regelmatig iets hoor. Het Timeline Journal van Tortel Timelines leek mij een leuke manier om overzicht te creëren. Kortom, lekker creatief bezig zijn en tegelijkertijd structuur aanbrengen.

overzicht creëren

Lijstjes, Lijstjes en nog eens lijstjes

Lijstjes voor mijn werk, lijstjes voor de boodschappen, lijstjes voor zaken die ik moet regelen voor de kinderen en ga zo maar door. De lijstjes liggen vaak overal, maar het helpt mij om structuur aan te brengen in alles wat ik moet regelen. Als je informatie leest over wat je kan doen om structuur aan te brengen gaat het onder andere over het volgende:

 • Maak een planning
 • Schrijf het op
 • Laat geen blaadjes rondslingeren, berg het op
 • Zorg voor een systeem, zoals een agenda of een to-do-lijst

De Timeline Journal doet bovenstaande. Zo creëer je overzicht in één boekje.

In alle vrijheid overzicht creëren

Vorig jaar mocht ik al een keer een planagenda uitproberen. Heel fijn om te hebben en te doen. Maar, dan vind ik uiteindelijk toch dat ik teveel in een format wordt geduwd. En dat vind ik niet prettig. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen. Met de Timeline Journal ben je vrij om te doen wat jij wil, las ik. Dat leek mij wel interessant. Ik had al blogs gelezen van mijn collega’s over bulletjournals. Ik werd steeds meer nieuwsgierig naar deze manier van overzicht creëren. Wie weet geeft dit mij houvast om een boek te schrijven? Tot nu toe iets wat ik heb weg gezet in de diepste krochten van mijn hersenen. Als interessant voedsel dienend voor mijn reptielenbrein.

Het Timeline Journal is een leporello. Een boek dat zigzag is gevouwen. Zo ontstaat een visuele weergave over een langere periode

Leidraad Timeline Journal, pagina 7.

Een onsje minder vrijheid?

En toen viel de Timeline Journal van Tortel Timelines op de deurmat. Of eigenlijk… hij werd gebracht door de fietskoerier. Duurzaamheid is blijkbaar een belangrijk punt op de agenda. Vol enthousiasme opende ik het Timeline Journal. Om te ontdekken dat er sprake was van totale vrijheid. Overzicht creëren door middel van een lijn in het midden en voor de rest een pagina gevuld met bolletjes. Tja, het is niet voor niets een bulletjournal. Mijn enthousiasme was hierdoor sterk gedaald. Zoveel vrijheid is blijkbaar weer een beetje teveel van het goede voor mij. Waar moet ik beginnen? En hoe moet ik beginnen? Bovendien… zo’n mooi boekje. Dat moet ik dan wel héél netjes doen, in plaats van snel op een briefje of in een schriftje kliederen. Ik kan hierin een voorbeeld nemen aan mijn collega blogger Mandy.

overzicht creëren

Een leidraad als hulp

Mijn eerste reactie is dan om het bij het oude te houden, oftewel mijn vele things- to – do briefjes. En verder te gaan met mijn leven. Maar, had ik mijzelf niet voorgenomen om nieuwe dingen toch op te pakken? Als er één ding is wat ik de afgelopen periode heb geleerd, dan is het toch wel dat ik niet moet luisteren naar de stemmetjes in mijn hoofd en mijn reptielenbrein kan veranderen. Er zit niet voor niets een leidraad bij. Die heb ik aandachtig zitten lezen. En dan wordt ook duidelijk ook de bullets helpen in het creëren van overzicht: 31 bolletjes per pagina. Eén bullet voor iedere dag in de maand. In de leidraad worden een aantal voorbeelden voor gebruik gegeven, zoals:

 • Het levensverhaal van jezelf of van je (groot)ouders
 • Een reisdagboek
 • Een zwangerschapsjournaal
 • Een overzicht van belevenissen van je kind op de basisschool van je kind.
 • Stappen ten behoeve van loopbaan
 • Planner voor een groot project, niet alleen voor werk, maar ook privé bijvoorbeeld een verbouwing.
 • Een dagboek met inzicht in je humeur (met kleurtjes) op de tijdlijn

Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.

Søren Kierkegaard, Deense Filosoof, 1813-1855

En waar ga ik nu overzicht in creëren?

Na het lezen van de leidraad wordt mijn enthousiasme weer geprikkeld. Ik zie een aantal mogelijkheden:

 • De inzichten en helpende zaken over mijn Puber bijhouden. Zo ontstaan er handvatten.
 • Een leuk overzicht creëren van groep 8 voor mijn dochter
 • Een mooi overzicht van een toekomstige reis. Ik verheug mij er nu al op!
 • Een overzicht creëren voor een receptenboek.
 • Cadeau voor mijn collega die met zwangerschapsverlof gaat.

Nu heb ik eigenlijk weer teveel mogelijkheden voor wat ik met het Timeline Journal kan doen. Met welk plan zal ik eens beginnen? Ik kan alvast wat stick-ups maken van de start van mijn Puber op het middelbaar tot nu. Daarmee creëer ik een eerste overzicht. En ik vind dan ook wel dat ik het netjes in het Journal moet zetten. Een kwestie van connecting the dots zullen we maar zeggen.

Specificaties

Uitgeverij: BBNC uitgevers – Mus | Auteur: Christa Smits | februari 2022 | 50 A-5 | Leidraad: 47 pagina’s | 9789045327037| Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier.

Journal in box

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.