Je kind naar de brugklas – informatie en tips

De overgang naar de middelbare school. Dat is best een spannende tijd! Voor je gevoel ging je kind gisteren voor het eerst naar de kleuterklas. Maar je knippert even met je ogen en dan gaan ze ineens al weer naar de brugklas! Een grote verandering, voor kind én ouder. Want de kleine vertrouwde omgeving wordt ineens vervangen door een veel grotere wereld. Met nieuwe ervaringen, veel nieuwe mensen en vooral een hele andere vorm van onderwijs. Hoe kun je dit een beetje in goede banen leiden? Of kun je als ouder beter een workshop loslaten volgen? Een blog met tips en informatie over de overgang van je kind van groep 8 naar de brugklas!

middelbare-school
Afbeelding Rodnae via Pexels

Opgroeien en loslaten

De overgang naar de middelbare school is best een spannende tijd. Het begint natuurlijk al bij de keuze voor de middelbare school. Helaas was het door de coronatijd niet vanzelfsprekend om overal gezellig samen langs te gaan en de sfeer te proeven. Die sfeer moesten de ouders vooral online proeven. De kinderen mochten dan dit voorjaar gelukkig wel zelf een rondje maken om te kijken. En zo konden ze bepalen wat ze van de binnenkant van de school vonden. Maar als ouder stond je toch een beetje aan de zijlijn.

Het zal vooral bij je oudste kind spelen dat jullie beiden in het diepe gegooid worden. Hoe zal het zijn op het voortgezet onderwijs, hoe verlopen de lessen, wat ga je leren? En vooral: wat wordt er van je verwacht? Als je tweede spruit aan de beurt is, ben je in ieder geval van veel zaken al wat op de hoogte. Maar die eerstgeborene, tja die mag het als eerste uitvinden. Zoals eigenlijk met alle nieuwe ontwikkelingsfasen! Maar wat kun je doen om de overgang naar de middelbare school een beetje in goede banen te leiden?

Je kind naar de brugklas: tips voor een goede overgang

Extra ondersteuning of bijles

Als ouder wil je misschien zoveel mogelijk ondersteunen bij de start op de middelbare school. Een beetje in de gaten houden welk huiswerk ze hebben. Meehelpen als ze een moeilijke huiswerkopdracht hebben bijvoorbeeld. Maar daar kunnen kinderen snel aan wennen. Beter kun je afspreken dat je indien nodig wilt helpen met overhoren bijvoorbeeld. En dat ze altijd iets mogen voorleggen. Maar laat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de planning en uitvoering.

Als er echt moeilijkheden zijn met een bepaald vak, dan is het raadzaam om een periode bijles te overwegen. Voor veel kinderen is Nederlands best wel een moeilijk vak. Bijvoorbeeld het maken van samenvattingen, formele brieven schrijven of lastige teksten begrijpen. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van bijles Nederlands. En dat is een goede basisinvestering voor je kind, niet alleen voor een goed cijfer in de brugklas maar ook voor de toekomst.

Schermtijd afspraken

Een belangrijke én belemmerende factor in het leven van de tiener is natuurlijk de telefoon. Waar ze hun huiswerk op kunnen zien, maar daarnaast ook een icoontje hebben staan met TikTok/YouTube/Instagram etc. Zelfs de meeste volwassenen zullen daar maar moeilijk tegen bestand zijn. Eerst even scrollen en nieuwtjes lezen… dan de belangrijke dingen.  Dus ja, het begint met duidelijke afspraken. Denk bijvoorbeeld aan limieten voor bepaalde apps. En bespreek vooral samen met je kind waarom je dit doet. En misschien hebben ze zelf ook goede ideeën om het te beperken.

Je kunt ze bijvoorbeeld aanleren om in blokken te werken. Inspanning afwisselen met ontspanning. En denk zeker ook aan voldoende pauzemomenten tussendoor.

Je kind naar de brugklas
Afbeelding Karolina Grabowska via Pexels

Weerbaarheid versterken van je kind in de brugklas

De weerbaarheid van jongeren wordt behoorlijk op de proef gesteld tegenwoordig. Er is zoveel dat op ze afkomt. In korte filmpjes op TikTok of bewerkte foto’s op Instagram, ziet het leven er allemaal erg makkelijk uit. Je ziet niet hoeveel moeite iets kan kosten. Je ziet geen laag zelfbeeld, angsten of onzekerheden. En dat gaat zeker ook een rol spelen als je kind naar de brugklas gaat. Want het zal niet altijd vanzelf gaan. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid huiswerk, maar ook aan de sociale relaties waarin veel van ze gevraagd wordt.

De weerbaarheid kun je versterken door vooral over emoties en gevoelens te praten met elkaar. Nare ervaringen en twijfels delen en deze een plekje weten te geven. Meer informatie hoe je je kind kunt helpen bij het versterken van de weerbaarheid vind je in onze blog.

Goede voorbereiding

Wat is nog meer belangrijk bij de overgang van je kind naar de brugklas? Zorg natuurlijk voor een fijne voorbereiding. Fiets de route een keer samen en maak er een leuk uitje van om schoolspullen in te kopen. De V&D schoolcampus zal bij veel volwassenen van nu nog leuke herinneringen oproepen!

Er gaat een hele nieuwe wereld voor jongeren open waarin ze een eigen stijl en voorkeur gaan ontdekken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor schoolspullen maar bijvoorbeeld ook voor kleding. Dus ook aan de garderobe kun je in de voorbereiding wat extra aandacht besteden.

Rituelen en afscheid nemen

Het afscheid nemen van de basisschool is natuurlijk een heel ritueel. Een musical, schoolfeest of kamp zijn belangrijk voor het afsluiten van deze periode. Besef je vooral ook hoe bijzonder het is dat ze weer een fase verder gaan in hun leven. Afscheid nemen en weer verder gaan horen erbij. Rituelen geven in ieder geval houvast. Maak er dus een bijzonder moment van!

Misschien is het een leuk idee om eens samen met je kind op stap te gaan. Een nachtje of weekend weg met één of beide ouders, dat is een bijzondere ervaring om nooit te vergeten. Verbinding is namelijk in die puberteit heel belangrijk! En juist bij spannende nieuwe fasen is het goed om aan die band te werken. 

Stedentrip naar Parijs
Weekend weg naar Parijs

Puberteit

Als ouder heb je waarschijnlijk wel al de eerste puberteitsperikelen meegemaakt. En is het stukje loslaten ook al wat begonnen. Kinderen in groep 8 zijn natuurlijk al steeds zelfstandiger. Ze gaan met elkaar op pad, doen een boodschap en hangen rond met elkaar zonder een duidelijk doel. Maar houd er maar rekening mee dat er straks heel veel gaat gebeuren waar je als ouder geen weet van hebt! En soms kan dat best wat discussies opleveren.

De combinatie van hormonen, het afzetten tegen ouders én een spannende overgang naar een nieuwe school, is in ieder geval best een lastige. En daar ligt ook een belangrijke tip voor de ouder van de beginnende brugklasser. Wees je er bewust van dat je kind een nieuwe fase ingaat en zich los gaat maken. Daar hoort ook bij dat ze zelf dingen ontdekken en fouten mogen maken. Dat ze zullen moeten ervaren hoeveel huiswerk er op ze afkomt.

Je kind naar de brugklas

Extra hulp als je kind naar de brugklas gaat

Een workshop loslaten voor ouders bestaat waarschijnlijk niet echt. Maar er zijn wel mogelijkheden voor extra hulp om de overgang naar de brugklas goed te laten verlopen. Dat is zeker raadzaam als je kind al wat kwetsbaar is, of veel last heeft van spanning rondom de overgang.

Kijk hiervoor in jouw regio eens op de website van het wijkteam of de Jeugdgezondheidszorg. Een voorbeeld van een training is Plezier op School van GGZ Delfland. Daarmee leren ze wat steviger in hun schoenen te staan, om zo een goede start te maken op de middelbare school. Maar het kan zeker ook goed zijn om als ouder eens een informatieavond over pubers te volgen!

je kind naar de brugklas
Afbeelding Anastasiya Gepp via Pexels
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

1 reactie

  1. Ik vond het ongelooflijk spannend toen mijn kind naar de brugklas ging! Zoveel veranderingen… Bedankt voor de tips.

    Groetjes,
    Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.