Skip to Content

Schoolkeuze middelbare school – een zoektocht

Gaat je kind van het basis naar het voortgezet onderwijs? Dan opent zich een nieuwe wereld. Niet alleen voor je kind, ook voor jou, als ouder(s). Dat is mooi en tegelijkertijd ook anders. Het is belangrijk de tijd te nemen voor een goede schoolkeuze middelbare school. En nog belangrijker, laat het vooral een keuze van je kind zijn. Het gaat niet alleen om educatie. Het gaat ook om een plek waar hij of zij zich prettig voelt. Hoe ik recent wijzer ben geworden, lees je in deze blog.

Een vroeg begin is het halve werk

In Zeeuws-Vlaanderen had ik de keuze uit 2 scholen, katholiek of openbaar. Afstand speelde ook mee. Ik koos voor de dichtstbijzijnde, 7 kilometer fietsen met mijn Eastpak rugtas, in combi met openbaar onderwijs. Hoe anders is de schoolkeuze middelbare school tegenwoordig.

schoolkeuze vervolgonderwijs
Afbeelding van FelixMittermeier via Pixabay

Wonend in de Randstad is dat anders. Met zoveel schoolkeuze aan middelbare scholen is het goed om vroeg te beginnen. Dan bedoel ik groep 7. Ga naar de open dagen, dan proef je al een beetje de sfeer. Plus je weet wat deze scholen te bieden hebben. Iedere school biedt wat ‘extra’s’. Het is dan de vraag of dat interessant is of niet. Van belang voor de schoolkeuze die je maakt.

Wij hebben aan onze zoon gevraagd of hij voor zichzelf wilde bepalen wat hij belangrijk vond en wat niet in de keuze voor een school. Dan zouden wij dat ook doen. Hij bleek alle scholen leuk te vinden. In groep 8 kon hij de schoolkeuze heel duidelijk maken. De basis was onze eigen beoordeling. Niet gekeken naar die van de rijksoverheid. Wil je dat wel weten voordat je een keuze voor een school maakt? Check de website.

Mevrouw Blauw maakt een schema

In groep 8 wordt de schoolkeuze voor een middelbare school echt serieus. Als je wil kan je 5 dagen in de week vullen met het bezoek aan één school. Wij hebben besloten om alleen lesjesdagen of school in bedrijf te bezoeken. Dan ervaar je hoe een school in de praktijk is. Voor sommige scholen moet je je daarvoor aanmelden. Soms hebben scholen een auditie. Begin tijdig met na te gaan wanneer deze mogelijkheden er zijn. Je hebt vast ook nog hobby’s die je graag door wil laten gaan.

De open dagen starten soms al in november. Lesjesdagen en school in bedrijf in januari en februari. Dat verschilt per gemeente, inclusief de eisen die worden gesteld en de aanmeldingsdata. In de gemeente Den Haag bijvoorbeeld ben je verplicht 5 scholen van voorkeur te selecteren. Ik heb een schema per maand gemaakt en de afspraken in de agenda geplaatst. Mijn man en ik bezochten beiden de desbetreffende school, maar wel op een andere soort dag. Zo heb je allemaal een beeld en verdeel je de tijd samen. Zo kom je tot een goede gezamenlijke eindbeoordeling en dus een schoolkeuze voor één of meerdere scholen.

Wie maakt de schoolkeuze middelbare school?

Schoolkeuze middelbare school  meisje met rugzak
Afbeelding van Anastasia Gepp via Pixabay

Heel duidelijk: je kind maakt de schoolkeuze middelbare school. Hij of zij moet er onderwijs volgen. Niet jij. Bovendien zijn kinderen erg gevoelig voor sfeer. Dat is ook bepalend voor de school die zij kiezen. Ook ik heb mijn voorkeur moeten laten varen. Dat vond ik lastig, maar heb ik wel gedaan. Uiteindelijk heeft onze zoon een schoolkeuze gemaakt voor scholen waar wij volledig achter staan. Ook al betekent dit niet nabij. Binnenkort gaat hij waarschijnlijk met trein en metro naar school of 5 km fietsen. Toch nog een beetje zoals zijn moeder ook moest doen. Nu nog een nieuwe Eastpak rugtas uitkiezen, want die rugzak van de basisschool, dat kan echt niet meer in de brugklas! En wat je allemaal moet doen als er dan een voorkeurschool (of eigenlijk scholen) is uitgekozen. Dát is weer een heel ander verhaal.

Rugzak middelbare school kiezen

Het kiezen van een geschikte rugzak voor de middelbare school is belangrijk, omdat je deze dagelijks zult gebruiken om al je schoolspullen te dragen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en populaire opties voor rugzakken voor middelbare scholieren:

  1. Grootte: Zorg ervoor dat de rugzak groot genoeg is om al je benodigdheden te dragen, zoals boeken, schriften, lunch en mogelijk een laptop. Een inhoud van 20-30 liter is meestal voldoende.
  2. Comfort: Kies een rugzak met goed gevoerde schouderbanden en eventueel een borstriem om het gewicht gelijkmatig te verdelen en rugklachten te voorkomen.
  3. Duurzaamheid: Zoek naar een rugzak gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals stevig nylon of polyester, om ervoor te zorgen dat deze het hele schooljaar meegaat.
  4. Organisatie: Overweeg een rugzak met meerdere compartimenten, ritszakken en interne organisatievakken om je spullen georganiseerd te houden.
  5. Laptopvak: Als je een laptop gebruikt op school, zorg er dan voor dat de rugzak een gewatteerd laptopvak heeft dat de grootte van je laptop aankan.
  6. Stijl: Kies een stijl en kleur die bij je persoonlijke voorkeur passen. Er zijn veel verschillende ontwerpen en kleurenopties beschikbaar.

Voordat je een rugzak koopt, is het altijd een goed idee om de rugzak uit te proberen in de winkel en te kijken of deze aan je behoeften voldoet qua grootte en comfort. Denk aan je dagelijkse behoeften en persoonlijke stijl bij het maken van je schoolkeuze middelbare school.

Lees ook deze blogs

Footer3
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.