Skip to Content

snuffelzakjes kat met catnip – een rustgevende geur voor katten

Een gestreste kat ontspant zich eindelijk en een (te) dikke kat komt weer in actie. Wat is de invloed van de kruiden catnip, valeriaan en matatabi? Kattenoppas Zwanenburg maakt met de hand een rustgevend snuffelzakjes kat. De Hippe snuffelzakjes zijn gevuld met de verschillende kruiden. Ik probeerde ze uit bij mijn drie katten!

Rustgevend kattenspeeltje

Een rustgevende geur voor katten

De kruiden catnip en valeriaan kun je strooien of sprayen/druppelen, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de krabpaal of speelgoed (weer) aantrekkelijk wordt. Ook bij zindelijkheidsproblemen van je kat kun je het gebruiken. Maar doe de kruiden nóóit in de kattenbak! Je kunt de kruiden ook verstuiven door thee te maken van catnip of valeriaan. Matatabi geef je als een stokje, zoals je het koopt. Maar wat handiger is én er ook nog eens leuk uit ziet, zijn Hippe snuffelzakjes als rustgevend kattenspeeltje.

Spelen is belangrijk met een catnip zakjes

Zelfs katten die nooit spelen krijg je van de bank met de Hippe snuffelzakjes. Hoe oud je kat ook is, het is en blijft belangrijk om een kat te laten spelen. Spelen is goed voor de gezondheid, want je kat blijft op deze manier actief. Eén van mijn katten is geboren met misvormingen, waaronder zogenaamde ‘zwemmerspootjes‘. Als kitten werd hij daarvoor steeds ingetaped bij de dierenarts, totdat hij er redelijk goed mee kon lopen. Door te spelen blijft hij soepel en in een goede fysieke conditie. En ook nu Murdock bijna 12 jaar is, huppelt hij nog vrolijk rond, omdat ik ervoor zorg dat hij in beweging blijft.

Ontspanning bij stress met snuffelzakjes kat

De invloed van catnip, valeriaan en matatabi? Snuffelzakjes kat met een rustgevende geur voor katten. kattenspeeltjes zelf maken

Mijn andere twee poezen zijn iets minder vrolijk, maar wel net zo lief. Nina is altijd wat afstandelijk geweest, soms zelfs gestrest. Eigenlijk zoals haar moeder, die pas 6 jaar was toen ze aan een hartaanval overleed. En Phoebe is als verwilderde kitten ruim 7 jaar geleden hier in huis gekomen. Ze is nog vaak angstig, ook al is het nu stukken minder. Het aanbieden van kruiden kan helpen om gestreste en angstige katten meer ontspannen te krijgen. Bij Nina en Phoebe werkt Feliway, een product met een nagebootst geluk hormoon, tot nu toe eigenlijk het beste.

Snuffelzakjes Kat ‘Verrassing’ catnip, valeriaan en matatabi (3 snuffelzakjes)

Rustgevend kattenspeeltje

Ik koos voor drie verschillende snuffelzakjes, om ze zodoende allemaal te testen bij mijn katten. Het eerste rustgevend kattenspeeltje is gevuld met catnip, de tweede met valeriaan en in de derde zit matatabi. Welk printje je krijgt op de snuffelzakjes kat, is een verrassing. De snuffelzakjes zaten in een plastic zakje waarop een sticker zat met het kruid. Zo weet je welke geur er in het snuffelzakje zit. Valeriaan heeft zo’n sterke en onaangename geur, dat mijn neus het wel kan onthouden, haha.

Wat doen de kruiden van de snuffelzakjes kat?

Catnip zakjes (kattenkruid)

Catnip zakjes (kattenkruid) heeft een stimulerende werking op katten. Er zitten verschillende etherische oliën in, waaronder nepetalactone. En daarop reageren de meeste katten euforisch. Maar niet alle katten reageren op catnip. De gevoeligheid voor het hallucinerende effect van catnip blijkt dominant erfelijk: de reacties zie je alleen bij een kat die het van één of twee ouders overerft.

De reacties op catnip zakjes

Nadat ze de geur van het rustgevend kattenspeeltje hebben opgesnoven, rolde de eerste kat er kwijlend overheen. Murdock bleef zijn kin en wangen erlangs strijken en aan het speeltje likken. Nina is zijn zus, maar die blijkt het gen niet te hebben, volgens mij. Ze keek er een beetje zuur bij en rende daarna hard weg. De schuwe Phoebe kreeg een wilde en dronken aanblik, haha. Ze leek te lachen en durfde zich al omrollend zowaar langer dan een paar minuten dichtbij mij en mijn zoontje te begeven. Na zo’n vijftien minuten was het weer voorbij.

Valeriaan als behulpzaam kruid

Valeriaan kan helpen bij het introduceren van een nieuwe kat in huis. Wanneer de katten er allebei rustig van worden, vergroot het de kans op acceptatie. Ook (reis)mandjes kun je er aantrekkelijk mee maken. Valeriaan kan ook helpen om een kat zindelijk te krijgen, nooit in de bak zelf doen, maar de geur maakt de kat ontspannen. En ook als een kat aan de meubels krabt, kan valeriaan op de krabpaal ervoor zorgen dat de kat de meubels met rust laat.

Valeriaan in de snuffelzakjes kat

Dat Nina er meteen enthousiast naar toe zou gaan, verbaast mij niet. Ze is ook altijd al gek op sommige theezakjes in de theedoos. Ze heeft de hele doos al eens overhoop gehaald om kopjes te kunnen geven aan dat ene lekkere zakje. Blijkbaar zat daar valeriaan in, haha. Na een paar minuten was ze helemaal high van dit rustgevend kattenspeeltje. Toen begon ze zelfs te blazen naar Phoebe die er naar haar idee iets te dichtbij wilde komen. Sommige katten kunnen trouwens druk of zelfs agressief worden van valeriaan, maar zover kwam het gelukkig niet.

De invloed van catnip, valeriaan en matatabi? Snuffelzakjes kat met een rustgevende geur voor katten. kattenspeeltjes zelf maken
rustgevende geur voor katten

Matatabi snuffelzakjes kat

De gedroogde takjes van de matatabiboom hebben een zeer bijzondere uitwerking op katten. Matatabi bevat de alkaloïden actinicine en matatabi lacton. Deze stofjes beïnvloeden de zenuwprikkeling in de hersenen bij katachtigen. En katten die last hebben van frustratie, futloosheid of onrust kunnen baat hebben bij matatabi. Het geeft afleiding en rust aan katten die overprikkeld zijn en daardoor veel mauwen, veel likken of haren uittrekken of zelfs agressief of vernielzuchtig (krabben aan meubels) zijn. Daardoor kan een kat ontspanning vinden tijdens een reis, verhuizing, na gezinsuitbreiding, opname in pension of bij de dierenarts.

Het rustgevend kattenspeeltje met matatabi

Het effect van de snuffelzakjes kat met matatabi is veel minder heftig dan de speeltjes met catnip bij alle drie mijn katten. Ik geef ze rond oud en nieuw vaak af en toe een stokje matatabi. Dan gaan ze rollen en wrijven op de plekken waar het stokje lag. En daarna werden ze rustiger, gingen ze slapen of lagen ze zichzelf en elkaar te wassen en te slapen. Dat deden ze nu eigenlijk niet met deze Hippe snuffelzakjes kat met matatabi, een enkeling rolde even over de grond, maar dat was het dan ook wel. Ach, ik heb ook niet altijd trek in bepaalde dingen, denk ik dan maar.

Snuffelzakje ‘Gym’: 3 stuks Mix pakket

De invloed van catnip, valeriaan en matatabi? Snuffelzakjes kat met een rustgevende geur voor katten. kattenspeeltjes zelf maken
snuffelzakjes kat

Drie  snuffelzakjes Gym bevat één snuffelzakje met catnip, één met valeriaan en de derde is met catnip en matatabi gemixt. Het handgemaakte snuffelzakje gym is ontworpen voor oudere katten. Hiermee wordt de kat aangemoedigd om op zijn zij te spelen. Oudere katten hebben vaak last van stijve achterpoten en door met dit snuffelzakje te spelen is dit een goede oefening. Veel oudere katten spelen niet zo vaak meer, maar door de geuren van de kruiden, komt zelfs een luie kat van de bank met deze snuffelzakjes kat!

‘Gym’ als rustgevend kattenspeeltje

En ja hoor, daar gingen ze. Met hun voorpoten pakten ze de snuffelzakjes kat en begonnen er al rollend met de achterpoten tegenaan te trappen. De één nog harder dan de ander. En de lengte van deze Hippe snuffelzakjes is perfect, vooral de extra lange. Want zelfs de gehandicapte Murdock kan er met zijn achterpootjes bij als hij het in zijn ‘armpjes’ heeft.

De invloed van catnip, valeriaan en matatabi? Snuffelzakjes kat met een rustgevende geur voor katten. kattenspeeltjes zelf maken

Hoe vaak en hoe lang laten spelen met de kattenspeeltjes met rustgevende geur voor katten

Sowieso verdwijnen de symptomen na ongeveer 10 á 15 minuten spelen met de kattenspeeltjes met rustgevende geur voor katten. De katten zijn dan een aantal uur niet meer gevoelig voor het kruid. Het werkt niet verslavend, maar te veel en te vaak aanbieden, kan jouw kat wel misselijk maken of chagrijnig. Daarom kun je het rustgevend kattenspeeltje het beste na afloop van de sessie ergens opbergen. Geef ze slechts een paar keer per week, dan is meer dan genoeg om het maximale effect te behouden. De gevoeligheid voor kruiden is trouwens bij kittens nog niet aanwezig, pas na 12 weken ontstaat dit.

Opbergen/bewaren kattenspeeltjes met rustgevende geur voor katten

Bewaar de het rustgevend kattenspeeltje luchtdicht. Want zo blijft de geur goed bewaard en gaat het speeltje langer mee. Wel eerst even laten drogen als ze helemaal onder gekwijld zijn 😉

Meerdere katten? Wees voorzichtig!

Heb je meerdere katten? Gebruik de rustgevend kattenspeeltjes onder toezicht. Want er kunnen soms ruzies ontstaan! Dit kan te maken hebben met wat minder goede onderlinge relaties, waardoor ze een ander weg willen jagen van het kruid. Maar ook met de staat van opwinding door het kruid. Daardoor kan opgekropte stress vrijkomen en afgereageerd worden op een andere kat.

Heb jij al eens geuren uitgeprobeerd bij jouw kat(ten)? En waarvan raakte deze in katzwijm?

Kattenspeeltjes met rustgevende geur voor katten welke snuffelzakjes kat ga jij gebruiken?

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.