Structuurjunkie – aan de slag na een heftige burn-out

Zoals veel van mijn volgers weten kamp ik al bijna een jaar met een heftige burn-out. De weg uit dat diepe dal is een langzame zware weg, maar met de hulp van veel lieve mensen om mij heen kom ik er wel. Mijn hoofd begint langzaamaan helderder te worden, al heb ik de afgelopen weken wel een enorme terugval. Mijn vechterslust is gelukkig nog groot genoeg om daar ook weer uit te klimmen. Paar stapjes naar voren en af en toe een stapje terug is nu eenmaal heel normaal. Hoe moeilijk dat ook is voor mij die altijd alles goed wil doen. Gelukkig zijn er genoeg mensen met een burn-out voor mij geweest die van hun leerproces zelfs een eigen bedrijf hebben weten te maken. Zo ook Cynthia Schultz die haar bedrijf Structuurjunkie maakte.

structuurjunkie producten

Structuurjunkie

Misschien ken je Cynthia al wel van tv of heb je zelf al een van haar producten in huis liggen. Ze heeft inmiddels al meer dan 10.000 vrouwen geholpen en meer dan 70.000 planners verkocht. Haar liefde voor de medemens is duidelijk aanwezig als je naar haar website gaat. Op de homepagina zie je al direct 3 gratis producten van Structuurjunkie die jouw gaan helpen om structuur in je leven te brengen. Een gratis planner, een uitstelgedrag Challenge en een heuse cheatsheet voor planningsfouten. I love it!

Goed in plannen

Mensen die mij van dichtbij kunnen zullen zich misschien afvragen waarom ik de producten van Structuurjunkie nodig heb. Immers ben ik altijd goed geweest in dingen plannen en organiseren. Maar eigenlijk kost dit mij altijd wel heel veel energie, ok en het geeft me energie maar toch. Door mijn ADHD is het eigenlijk altijd chaos in mijn hoofd en bedenk ik soms zoveel dingen dat er daardoor eigenlijk vooral chaos komt. Ons huis is bijvoorbeeld nooit strak opgeruimd, overal slingert wel wat. En ik ben dol op lijstjes maken ik heb wel honderden lijstjes in mijn hoofd, niet op papier 😉 Tijd voor verandering dus!

Structuurjunkie taken

Cynthia heeft een handige Structuurjunkie taken blok gemaakt. Met rondjes ervoor zodat je ze netjes kan afvinken als je de taak hebt volbracht. Zulk soort blaadjes heb ik al wel vaker in huis gehad en dat gaat vaak even goed, maar dan verdwijn ik toch weer in mijn oude gedrag van constant in mijn hoofd zitten. Dus de takenlijstjes heb ik nu weer liggen. Ik heb nu 2 van die bloknoten liggen. 1 voor taken die ik in het huishouden en andere privé zaken moet doen. En 1 die ik gebruik voor de blogs.

Schrijf voor jezelf gewoon alles op wat er in je opkomt. Plan een vast moment van de dag in waarop je even gaat zitten brainstormen. Wat zou je nog willen doen, wat moet er echt gebeuren. Kies bijvoorbeeld een manier om in je takenlijstje een hiërarchie aan te brengen van belangrijkheid. Bij mij is dat een uitroepteken.

Zoals ik vroeger tijdens trainingen voor ADHD heb geleerd is het belangrijk om een balans te hebben tussen dingen die je wil en dingen die moeten. Wissel af in deze taken en tussendoor strepen maar.
Is een pagina vol of al grotendeels afgestreept schrijf het dan over op een volgend blaadje met welke taken er nog open staan.

Structuurjunkie notities

Naast dat je taken hebt die je moet of wil doen zijn er ook nog notities die je soms maakt. Zo heb ik wel eens brainstormsessies met Selena over de blogs bijvoorbeeld. Of nu ik bij een psycholoog loop maak ik aantekeningen tijdens onze sessies. Voor dit laatste heb ik besloten om mijn structuurjunkie notitieboek te gebruiken.

Voorin kun je je persoonlijke gegevens neerzetten. Ideaal als je je notitieboek kwijt raakt en een eerlijke vinder vind je boek. Je kunt er zelfs een vindersloon inzetten om de vinder te stimuleren om tot actie te komen. Slim bedacht!

Het notitieboek van Structuurjunkie heeft een lintje om aan te geven waar je bent. Mocht je meer pagina’s willen aangeven kun je dit natuurlijk altijd aangeven door kleine markeerstroken te plakken.

Ik heb verschillende notitieboeken. 1 voor mijn opleiding, 1 voor mijn werk op school, 1 voor de blogs en nu dus ook 1 voor de psycholoog en Mindfulness. Zo hou je zaken geordend en kun je alles snel terugvinden. Ja ik hou wel van een beetje structuur.

Beslisdagboek

Waar een notitieboek en een takenlijst voor mij op zich wel bekend waren is het beslisdagboek van Structuurjunkie een nieuw iets voor mij. Ook hierin kun je weer je persoonlijke gegevens en vindersloon kwijt en zit er een mooi satijnen lintje om aan te geven waar je bent. Een van de dingen die ik aan het leren ben is om bewust te worden van de beslissingen die ik neem. Waarom doe ik bepaalde dingen, welke keuze neem ik, sta ik achter die keuze of heb ik spijt? Wat zijn de voordelen en de nadelen van die keuze? Hoe voel ik mij nadat ik een keuze heb gemaakt. En welke verwachtingen had ik.

Misschien is dat voor jou iets waar je heel sterk in bent. Maar ik ben daar niet sterk in. Ik handel snel door de ADHD. Ik ben een open boek die er geen doekjes om windt en altijd open en eerlijk praat. Maar echt diep nadenken over mijn handelingen doe ik niet. Ik reageer vaak intuïtief, denk snel en handel snel. Lang ergens bij stil staan doe ik niet. Al lig ik wel vaak ’s avonds op bed nog de hele dag door te nemen en na te denken over of ik iets anders had kunnen doen.

Beslissingen nemen

Door mijn burn-out merk ik dat ik heel onzeker ben geworden. Of misschien was ik dat altijd wel en is dat nu naar boven gekomen. Beslissingen nemen vind ik in elk geval heel moeilijk. Is het iets wat ik WIL of dat ik MOET van mezelf. Moet IK het doen, of kan iemand anders het ook. Is het iets dat ik NU moet doen of kan het ook later. Met het Structuurjunkie beslisdagboek ga ik ga hier in elk geval mee aan de slag.

Een van de oorzaken van deze onzekerheid is het ook leren kennen van mijn grenzen. Door mijn sterke wil en grote verantwoordelijkheidsgevoel ben ik een ster geworden in mijzelf wegcijferen. Mijn eigen behoeftes waren ondergeschikt aan die van andere mensen. Natuurlijk ben ik ook gewoon eigenwijze Ellen die soms juist het tegenovergestelde was. Ik denk omdat er onderliggend toch wel behoefte was om af en toe die balans weer recht te krijgen.

Het beslisdagboek ligt in elk geval altijd in het zicht en ik probeer om een paar keer per week dit in te vullen. Kleine stapjes he, als ik het van mezelf dagelijks moet doen dan raak ik alleen maar weer teleurgesteld in dat het niet lukt en is dat weer zo’n bevestiging dat je hebt gefaald.

Structuurjunkie Business planner

De bovenstaande heb ik voornamelijk aangevraagd voor mezelf voor mijn privéleven weer in balans te krijgen en goed gestructureerd en weloverwogen beslissingen te nemen. Maar de businessplanner van Structuurjunkie heb ik echt aangevraagd voor de blogs. Al moet ik hier wel erg aan wennen want dit is echt een ver uit mijn comfortzone gebied. Weekdoelen, maanddoelen en deadlines zijn mij vreemd. Ik blog vanuit een hobby, een nieuwsgierigheid naar alles wat de wereld te bieden heeft, boeken lezen om bij te ontspannen en kennis te vergaren en te delen met kinderen.

Ik noem de blogs altijd een uit de hand gelopen hobby. Dat ik zo groot zou worden had ik niet durven dromen en ik ben echt blij en trots op al mijn blogteamleden die mijn passie in meer of mindere mate delen.

In de businessplanner staan projectpagina’s, pagina’s voor bedrijfsvoering, vooruitzichten en evaluaties en kilometerregistraties. Kijk die is nou echt superhandig want ik vond het altijd maar een heel gedoe om dat te onthouden wanneer ik ergens naar toe was gereden voor de blog. Achterin is zelfs ruimte voor notities en een handige map om dingen in te bewaren en een mini notitieboekje om in je handtas overal mee naar toe te nemen.

Structuur aanbrengen in mijn leven

Een jaar duurt lang. En nu ben ik nog niet op het punt om financiële doelen te bepalen, en na te denken over weekdoelen en maanddoelen. Maar wellicht dat ik hier later in het jaar wel klaar voor ben en dan heb ik in elk geval dit fijne boek liggen. Structuurjunkie biedt daarbij ook nog eens een gratis cursus aan ter waarde van €49,95 als je deze businessplanner aanschaft. Iets wat ik ook zeker ga doen als ik het boek van Cynthia Schultz heb gelezen.

Ja het boek Goed Werk ligt ook op mij te wachten om te lezen. Ik heb al wat hoofdstukken doorgebladerd en de inleiding gelezen. Een hoop overeenkomsten en heel fijn om ervaringsverhalen van iemand te lezen die ook een stevige burn-out heeft gehad. De review van Goed Werk komt uiteraard binnenkort op StoerLeesVoer!

Andere handige producten van Structuurjunkie

Ik zag dat Cynthia met haar bedrijf Structuurjunkie nog veel meer handige producten heeft ontworpen om structuur aan te brengen in je leven. Er is zelfs een heuse wijnnoties boek! Hieronder nog een paar tips die ik zag op Bol, maar op de site van Cynthia kun je haar hele collectie vinden! Zelfs met leuke tassen en een pen!

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.