Zij-instromer in de kleuterklas – een PABO opleiding

Er zitten al weer twee werkweken op als Zij-instromer in de kleuterklas en het is dan ook hoog tijd om jullie op de hoogte te brengen van mijn eerste avonturen als kleuterjuf en als leerling van de PABO. De zij-instromer is de laatste tijd veel in het nieuws en ook ik kreeg te maken met wel en geen vertrouwen in een zij-instromer.

Klas inrichten en vergaderingen

De eerste week stonden in het teken van de klas inrichten en vergaderingen met de kleuterbouw en het hele team. En dan leer je ook direct al wat van de dingen die mis gaan op scholen. Zoals schoonmakers die hun werk niet goed hebben gedaan, klusjes die zijn gedaan waar je niks van wist, en klusjes die gedaan hadden moeten zijn, maar niet waren gedaan. Heerlijk om dan samen met je grote team van collega’s even de schouders eronder te zetten en er samen voor te zorgen dat het schooljaar goed van start kan gaan.   

De vergaderingen waren voor mij wel weer even wennen. Na 5 jaar eigen baas te zijn, en wel intervisie avonden met andere gastouders te hebben gehad, was zo’n groot team om je heen toch even gek, maar wel gezellig en warm.

Op de school waar ik werkzaam ben is nog een andere zij-instromer die dit jaar begint en een zij-instromer die vorig jaar is begonnen is aan de opleiding. Ook is er een flex-PABO student en een LIO stagiair. Ik vond het erg fijn om te horen en voelen dat we welkom zijn als collega’s in het onderwijs.

Wennen in een nieuwe rol

Als gastouder had ik 5 jaar lang te maken met ouders die volledig voor mij kozen. Ze hadden op mijn website gelezen wat ik belangrijk vond in de opvoeding van kinderen, wat mijn huisregels zijn en andere dingen die belangrijk waren met betrekking tot normen en waarden waar ik voor sta. Als juf gaat dat toch wel wat anders. Dat had ik al voor de vakantie gemerkt toen ik op een andere basisschool 1 dag voor de klas stond op een instroomgroep ( groep 0, de net 4 jarigen).

Het eerste contactmoment als Zij-instromer in de kleuterklas, met sommige ouders van mijn leerlingen, was tijdens de kennismakingsgesprekken. De school heeft regels en beleid opgesteld waar je als leerkracht misschien niet helemaal achter staat.

Dat is even wennen na 5 jaar eigen baas te zijn geweest. Gelukkig kan ik mij in bijna alle dingen goed vinden. Ik heb natuurlijk ook voor deze school gekozen net als de ouders dat deden. Alleen het geen speelgoed mee naar school nemen vind ik een lastige. Die kleuters van net 4 jaar willen graag een knuffel mee. Of als ze iets nieuws hebben willen ze dat graag even laten zien aan de juf. Er is gelukkig een mee naar huis neem bak waar ze hun meegebrachte speelgoed in mogen doen.

Niet meer thuis voor ziek kind

Ook thuis moesten we even wennen aan het feit dat ik nu niet meer thuis ben. Dochterlief kwam maandag ziek uit school, dus papa moest dinsdag thuis werken. Gelukkig knapte ze snel op en kon ze in de middag wel lekker naar de BSO toe. Maar op donderdag haalde ik haar met andere griepverschijnselen ziek op bij de BSO en dus bleef ze vrijdag ook weer thuis. Die papa had in plaats van 1 papadag gelijk 3 papadagen in de eerste week.

Voor dochterlief was dat ook wennen, want mama was er eerder altijd als ze ziek was. Maar ja mama staat als Zij-instromer in de kleuterklas. Papa deed het gelukkig verder goed. Nou ja bijna.. hij moest nog wel even wennen dat je, als je dochter zwemles heeft met kleren en jas aan, je dan wel een droog setje kleding en jas mee moet nemen voor na de zwemles hahaha gelukkig wonen we dichtbij het zwembad.

zij-instromer in de kleuterklas

Geen vertrouwen in een zij-instromer

Ouders kiezen voor een school en krijgen de leerkracht cadeau. Of ze het nu leuk vinden of niet. 

Dat bleek tijdens een appje die ik van mijn duo kreeg de eerste maandag. Een ouder had tijdens het kennismakingsgesprek aangegeven geen vertrouwen in een zij-instromer in de kleuterklas te hebben. Dat viel even rauw op mijn dak. De ouder had vooral moeite met het feit dat er geen gediplomeerd persoon voor de klas stond, niet met mij persoonlijk. Blijkbaar weet de ouder niet dat er best veel juffen en meesters in het onderwijs voor de klas staan die nog geen diploma hebben, maar wel de opleiding PABO volgen. Andere ouders die ik sprak vinden het helemaal leuk juist dat ik voor de klas sta en het onderwijs kom helpen, en wensten mij veel succes. 

Het bleef echter wel door mijn hoofd gaan en toen we dinsdag, de eerste schooldag voor de kinderen, samen 10 huilers hadden van nieuwe kindjes dacht ik ook echt help hoe ga ik dat donderdag doen dan? Ik kreeg er zelf haast geen vertrouwen in een zij-instromer van. Haast hoor, want ik had er mega veel zin in!

Woensdag zelf naar school

Woensdagochtend rommelde ik nog een beetje aan in huis en daarna was het tijd om naar Hogeschool Leiden te gaan. De collegekaart had ik net een dag in huis. Ja ik ben weer een student met een nummer en dat is best gek als je 38 jaar bent. Maar ik ben lang niet de oudste zij-instromer bleek woensdag. Dat vind ik wel stoer om te zien dat je op veel latere leeftijd ook nog voor dit traject kiest.

Zoals het, denk ik ?, hoort te gaan bij een eerste schooldag ging het ook in Leiden niet helemaal goed. Het lokaal waar we zouden starten was dubbel geboekt dus we gingen al direct naar een ander lokaal. ’s Avonds hebben we een uur pauze, waarvan je al een half uur in de rij staat voor een lekkere warme maaltijd. Dooreten dus! Na de eetpauze hadden we al direct een tussenuur te doden omdat de Drama/muziek lessen pas over 4 weken starten. Welkom terug op school Ellen haha

Hogeschool Leiden

Bij Hogeschool Leiden is het zij-instroom traject een onderdeel van de flexopleiding. Dat betekent dat we met de lessen gemengd zitten met PABO studenten die bijvoorbeeld al tweede of derdejaars zijn. Je mag zelf kiezen welke lessen je wanneer gaat volgen. Ik koos voor Taal voor het jonge kind om mee te starten. Over 3 weken begint ook de muziekles waar ik mij voor heb ingeschreven. Benieuwd wat we daar allemaal gaan leren.

’s Avonds in de trein begonnen de zenuwen stiekem toch weer. Had de ouder terecht geen vertrouwen in een zij-instromer in de kleuterklas? Hoe zou het gaan? Ik dook direct mijn bed in en hoopte maar dat ik niet al te lang zou liggen malen in bed. Gelukkig waren de indrukken overdag genoeg geweest om snel in een diepe slaap te vallen.

8.30 ouders uit de klas

Ik was half 8 op school. Alle tijd om nog even de overdracht te lezen van mijn duo, de kring klaar te zetten met boekjes, ramen open doen om even lekker te luchten, digibord aanzetten en inloggen en de liedjes, van de methode Schatkist 3.0, klaar te zetten. Ook nog even thee aan de overkant gehaald en toen op tijd weer terug naar de klas. Vanaf 8.20 mogen de ouders naar binnen en zenuwachtig nam ik nog een keer de dag door. De oude juf van deze kleuters zou rond 9 uur even langskomen om te kijken of het goed ging en zou achter in de klas achter de computer werken voor het geval dat ik dringende vragen had.

Om 8.30 ging de bel en er waren nog veel ouders in de klas. Tijd om mijn stem te gebruiken, stiekem toch wel eng.. Lieve ouders van 1b, zouden jullie alsjeblieft weg kunnen gaan zodat wij met de kring kunnen beginnen. ( ahh zei ik dat echt? Ja ik zei het echt, luisteren ze naar me? Verhip ze staan knikkend op en nemen afscheid. Aahhhh gelukt! ) Eerst plukte ik twee kinderen van ouders af en zette ze bij mijn stoel in de kring, daarna nog eens 2 kinderen en toen waren alle ouders weg.

Huilende kindjes – Zij-instromer in de kleuterklas

Ik praatte even rustig met de 4 huilers en legde de kinderen uit wat we zo gingen doen. En omdat ik eerst wilde weten wie er allemaal in de klas waren om te kijken of we konden beginnen, moest iedereen natuurlijk wel even op zijn eigen plekje zitten. Dat deden ze direct en de dag kon nu echt beginnen!

En die dag ging eigenlijk super goed. ’s Middags bij de werkles keek ik genietend om mij heen hoe de kinderen lief aan het spelen waren. De kinderen genoten en daardoor genoot ik ook. Af en toe een vraag gesteld aan mijn collega en verder volkomen ontspannen de dag doorgekomen. Ik was best trots op mijzelf die dag.

Gymles bij de kleuters

Op vrijdag sta ik volledig alleen als zij-instromer in de kleuterklas. Geen juf die af en toe even binnen komt lopen en vraagt of alles goed gaat.

Op vrijdag vroeg ik de ouders niet om 8.30 om weg te gaan. In plaats daarvan ging ik zitten in de kring en vroeg aan de kinderen of ze de boekjes op wilden ruimen. Een ouder op de gang wenkte ondertussen een paar andere ouders dat ze weg moesten gaan. Uiteindelijk begrepen alle ouders mijn hint met de boekjes opruimen dat het tijd was om te gaan. Wie weet gaan ze binnenkort wel zelf luisteren naar de bel ? het signaal dat zegt, ouders wegwezen de les gaat beginnen!

zij-instromer in de kleuterklas

8:45 Het was tijd om op tijd naar de gymles te vertrekken. Niet zonder reden. Met 27 kinderen die hoogstwaarschijnlijk 6 weken lang flink zijn geholpen met aan en uit kleden nog een hele opgave om 9.15 startklaar te zijn voor de gymles. 27 kleuters meekrijgen over het schoolplein, naar het andere gebouw, door de voordeur, naar de zijdeur van de kleedkamer. 8.55 waren we in de kleedkamer en 9.10 was bijna iedereen klaar, met de hulp van de kleuterjuf. Uitkleden wat is dat? Broek uit, gymschoenen aan en dan juf ik krijg mijn gymbroek niet aan. Kledingstukken die echt overal lagen en een hoeveelheid veters om te strikken. Gelukkig had ik een boekje meegenomen om uit voor te lezen om de resterende tijd te overbruggen, want we hadden toch nog mooi 5 minuten over!

Hekel aan schoenen met veters bij 4 jarige kleuters

Ook na de gymles moest ik veel kleuters helpen. Waarom krijgen kinderen van 4 jaar een overhemd aan als je gymles hebt? En gymschoenen en gewone schoenen met veters?! Ik heb nu al een hekel aan schoenen met veters bij 4 jarige kleuters. Ouders denken zeker dat ik als juf niets beters te doen heb dan de hele dag door veters te strikken. Of zou dat een test zijn om te kijken of ik wel geschikt ben als zij-instromer in de kleuterklas? Haha ach het valt eigenlijk best wel mee hoor. Maar ik moet er echt niet aan denken dat ze alle 27 schoenen met veters zouden hebben. Dan zou ik er wel echt direct wat van zeggen tegen de ouders. “Uw kind kon vandaag helaas geen fruit eten, de juf was een uur bezig met veters strikken en er moest ook echt nog wat geleerd worden vandaag.”

Opruimen – zij-instromer in de kleuterklas

Als je in een groep 1 staat met 27 kinderen, waarvan 10 nieuwe kinderen, sja dan moet je veel aandacht geven aan het opruimen. Dat was direct een van de dingen waar ik vrijdag na 3 uur nog mee aan de slag moest, want de huishoek was echt nog niet goed opgeruimd. Direct wat leerpunten voor mezelf. Niet teveel nieuwe kindjes in de huishoek en niet 3 knullen in de huishoek die meer van het bouwen zijn en slecht opruimen.

Ach en zo ga ik nog veel meer tegenkomen wat ik als zij-instromer in de kleuterklas nog moet leren.

Niet naar de vrijdagmiddagborrel

Nadat de klas was opgeruimd, de stoelen op de tafels waren gezet, de verjaardagskalender af was, de overdracht geschreven, de lessen van volgende week waren doorgenomen, en ik even met twee andere kleuterjuffen had bijgepraat was het half 5. Het tijdstip waarop de vrijdagmiddagborrel begint. Ik besloot echter naar mijn zieke dochter te gaan, voelde zelf ook mijn keel rauw zijn en ik was doodop! Dat hoort erbij in het begint van Zij-instromer in de kleuterklas.

De laatste fietsrit van 30 minuten naar huis voor deze week leek wel een uur te duren.

’s Avonds lag ik om 9 uur op bed, net zoals donderdagavond trouwens. Moe van alle indrukken, de spanningen die ik had gehad en de dingen die ik nog moest doen thuis voor school dit weekend.

Ook de tweede week kwam het er niet van om naar de vrijdagmiddagborrel te gaan. Weer twee nieuwe aanmeldingen van kinderen en een hoop op te ruimen en voor te bereiden. Om 17.00 was ik zo moe dat ik nog maar 1 ding wilde, naar huis en mijn schoenen uit doen!

Hele dag schoenen aan

Ja dat is ook echt wel een ding waar ik aan moet wennen. Als gastouder liep ik de hele dag op blote voeten of op mijn sokken. Alleen met naar buiten gaan gingen er slippers of gympen aan mijn voeten. Maar nu als zij-instromer in de kleuterklas heb ik hele dagen schoenen aan. Mijn voeten zijn er niet persé heel blij mee. Even wennen.

Tevreden zij-instromer in de kleuterklas

Waar ik in de vakantie mijzelf regelmatig heb afgevraagd hoe het kan dat de directrice mij had gevraagd om 2 dagen alleen als zij-instromer in de kleuterklas te staan met bijna 30 kinderen, begin ik inmiddels echt vertrouwen te krijgen dat ik het gewoon kan.

Voor de vakantie deed ik al mijn eerste kennismaking in het onderwijs bij de instroomgroep met 17 leerlingen op een andere school. Ach 10 leerlingen meer maakt eigenlijk niet zo’n verschil. Helemaal omdat er nu 17 kinderen in de klas zitten die het allemaal al een beetje kennen, de liedjes kennen, weten waar wat ligt in de klas en het leuk vinden om zo’n nieuwe juf te helpen.

Van fouten kun je leren

Ik laat ze ook gewoon weten dat ik nieuw ben en soms iets niet goed weet. En dat het niet erg is om fouten te maken, want daar kun je van leren! Ik ben tevreden over de eerste weken als zij-instromer in de kleuterklas en heb zin in de komende weken waarin ik nog veel meer ga leren van mijn fouten ?

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.