Skip to Content

Hoeveel is de vrijwillige ouderbijdrage – is de basisschool gratis?

Rond deze tijd is het weer zover. De scholen innen de vrijwillige ouderbijdrage. Maar is deze bijdrage wel zo vrijwillig? Dat is het zeker! Niet alle scholen brengen dit zo, maar ze zijn het verplicht om wel te vermelden. Hoe veel ouderbijdrage betalen jullie voor je basisschoolkind(eren)? Is dit vrijwillig?

Vrijwillige ouderbijdrage
Afbeelding van Nattanan23 via www.pixabay.com

Wat is de vrijwillige ouderbijdrage?

Als directeur van een basisschool weet ik heel goed dat niet alles wat scholen ondernemen met kinderen uit de vergoeding van het rijk kunnen komen. Een basisschool krijgt een vast bedrag per school en per kind (vanaf 2023) wat zij kunnen uitgeven aan leermiddelen, gebouwbeheer, energie, personeel. Tot aan de vernieuwde bekostiging hebben scholen vaste potjes die ze ontvangen. Gelukkig voor mij wordt het dus iets gemakkelijker om te schuiven met deze potjes vanaf 2023.

Naast de vaste rijksbijdrage ontvang je als school soms ook subsidiegelden, denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor een groen schoolplein of de gelden uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO gelden) die na corona vrijkwamen om de achterstanden op te lossen. Ook geven sommige gemeentes en provincies subsidies voor bijvoorbeeld cultuur. Dit is allemaal net genoeg om de begroting van rond te krijgen, of eigenlijk ….. net niet genoeg. Zo zie je nog te vaak dat leerkrachten zelf naar de winkel moeten voor materialen en dat er soms geen geld is voor nieuw meubilair.

Hoeveel is de vrijwillige ouderbijdrage?

Voor alle overige zaken, de ‘leuke dingen’, krijgen scholen geen geld. Hier is de vrijwillige ouderbijdrage voor. Denk bijvoorbeeld aan een cadeautje bij het Sinterklaasfeest, het eten en drinken bij het paasontbijt of een ijsje tijdens een feestdag. Ook worden er soms ‘extra’ materialen aangeschaft als bijvoorbeeld buitenspeelmateriaal. De oudercommissie van een school beheert vaak de vrijwillige ouderbijdrage en samen met de school wordt er gekeken naar de besteding van deze gelden. Soms wordt het schoolreisje betaald uit de ouderbijdrage, op andere scholen gaat dit via een aparte vrijwillige bijdrage.

Hoeveel is de vrijwillige ouderbijdrage? Dat verschilt heel erg per school. Hoeveel subsidies zijn er? Wat voor activiteiten worden er gedaan? Hoe meer activiteiten en hoe minder subsidie hoe hoger de bijdrage is voor ouders.

Is de bijdrage wel echt vrijwillig?

Onderwijs in Nederland is gratis. Ouders zijn niet verplicht om de ouderbijdrage te betalen. Er zijn een paar dingen waar scholen zich aan moeten houden, hierop worden ze gecontroleerd door de inspectie van onderwijs:

  • In de schoolgids staat vermeld hoeveel de vrijwillige ouderbijdrage is voor het komende schooljaar.
  • De MR bepaalt de hoogte van de ouderbijdrage en de besteding van de middelen. Zij moeten akkoord gaan met de begroting.
  • De ouders moeten weten waar het geld voor gebruikt gaat worden. Ook is de oudercommissie verplicht om te laten weten waar het geld afgelopen schooljaar aan uitgegeven is.
  • Er moet altijd bij genoemd worden dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Uitsluiten van kinderen bij activiteiten is niet toegestaan.

Als directeur zorg ik dat alle ouders een brief krijgen over de vrijwillige ouderbijdrage. Ik stuur geen reminders voor het betalen, omdat dit erg vervelend is als je financiële problemen hebt. Helaas betekent dit wel dat het voorkomt dat de helft van de ouders geen ouderbijdrage betalen. Eigenlijk is het dan voor een school niet mogelijk om alle activiteiten die gepland waren uit te voeren. Ouders voelen zich soms verplicht om te betalen. Zeker als school aangeeft dat activiteiten anders niet door zullen gaan.

Betaal de vrijwillige ouderbijdrage als je het kunt betalen

Mijn oproep is dan ook, betaal de vrijwillige ouderbijdrage als je het financieel kunt dragen. De kans bestaat namelijk dat de school van je kind de activiteiten helaas niet meer kan uitvoeren. Je merkt dan pas hoeveel er uit die bijdrage wordt betaald. Geen pepernoten met Sinterklaas, geen kerstviering, geen drinken bij de sponsorloop. Het zou toch jammer zijn!

Maar bovenal, voel je niet schuldig als je het niet kunt betalen. De ouderbijdrage is echt vrijwillig en dit is met een reden. Het onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn en de activiteiten mogen geen kinderen meer uitsluiten. In het verleden gebeurde dit best regelmatig, dit mag echt niet meer voorkomen.

Op de site van de Rijksoverheid kun je meer lezen en bekijken over de vrijwillige ouderbijdrage.

En heb je wellicht iets meer te besteden dan komt het ook wel eens voor dat ouders anoniem extra betalen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij je eigen school.

Hoe zit het bij de school van jouw kinderen? Betaal je veel ouderbijdrage en voel jij je daartoe verplicht?

Lees ook deze blogs

Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.