Pepernoten of kruidnoten? Een blog met 2 recepten

“Wil je nog wat pepernoten?” vroeg ik als een test aan mijn zoontje. “Dat zijn geen pepernoten mama, dat zijn kruidnoten!” Yesss, hij kent het verschil! Pepernoten zijn zachte stukjes en lijken qua smaak en structuur op van die taai taai-poppetjes. Kruidnoten lijken op speculaas, ze zijn net zo knapperig (en verslavend). Hoe ik mijn zoontje het verschil geleerd heb? We hebben ze gewoon allebei gebakken en geproefd. En de recepten deel ik hier met je.

pepernoten of kruidnoten

Om de tijd wat op te vullen tot het grote feest van Sinterklaas, of gewoon als alternatief voor een normaal wat uitgebreider programma, kun je zelf pepernoten en kruidnoten gaan bakken met je kind. Het is namelijk niet zo heel erg moeilijk om te doen.

Wat heb ik nodig om pepernoten en kruidnoten te bakken?

pepernoten of kruidnoten

Het duurde wel even voordat ik alle ingrediënten bij elkaar had voor de pepernoten (en de kruidnoten ook trouwens). Ik kom namelijk nog amper in winkels sinds de coronauitbraak. Maar voor deze recepten móest ik eigenlijk wel, want online was steeds de bakpoeder op. En anijszaad zat niet in het online assortiment. Dus hop, mondkapje op. En de bakpoeder (glutenvrij trouwens) vond ik uiteindelijk bij de Lidl in zakjes van 15 gram. En anijszaad (Verstegen) kocht ik bij de Jumbo.

Recept pepernoten (dus géén kruidnoten)

zelfgemaakte pepernoot

Ingrediënten voor ongeveer 100 pepernoten

  • 375 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 175 gram vloeibare honing
  • 75 gram keukenstroop
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1/2 theelepel zout

Verder nodig: twee grote kommen, een zeef, een garde, een keukenweegschaal, een deegroller en huishoudfolie. En tijd! Pepernoten bakken kost in totaal iets meer tijd dan kruidnoten bakken. Het deeg moet namelijk minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

pepernoten of kruidnoten

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem boven een grote kom.
  2. Voeg het bakpoeder toe en meng het met een garde goed door elkaar.
  3. Pak de andere kom en meng daar de honing en de stroop in.
  4. Voeg de speculaaskruiden, het gemalen anijszaad, het zout en het ei toe en roer het door elkaar tot een egaal mengsel.
  5. Doe nu beetje bij beetje de bloem bij het mengsel en kneed het met je handen totdat je een stevig deeg krijgt.
  6. Rol een grote bal van het deeg en dek de mengkom af met een stuk huishoudfolie.
  7. Zet het in de koelkast en laat het minimaal 2 uur opstijven.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  9. Rol het deeg uit tot een dikke plak op een ondergrond die je met bloem hebt bestrooid. Je kunt ook wat bloem óp het deeg strooien, zodat het niet aan de deegroller blijft plakken. Rol tot de plak ongeveer 1 centimeter dik is.
  10. Snijd kleine blokjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een suikerklontje.
  11. Verdeel de blokjes over een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Zet het geheel ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  12. Bak de pepernoten tot ze goudbruin zijn. Controleer na een minuut of 8,5 of de pepernoten, in tegenstelling tot kruidnoten dus, niet te hard worden. Verleng eventueel de oventijd met een paar minuten.

Pepernoten kun je goed afgesloten bewaren, maar niet zo lang als kruidnoten, want ze zullen snel harder worden.

Sinterklaas en zwarte pieten kostuums, feestartikelen, versiering en kado's bestellen

Recept kruidnoten

zelfgemaakte sinterklaas snoepgoed

Ingrediënten voor 400 gram kruidnoten (géén pepernoten dus ;-))

  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 125 gram (donker)bruine basterdsuiker
  • 125 gram (room)boter
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eetlepels melk

Voor het bakken van kruidnoten heb je iets minder attributen nodig dan bij de pepernoten. Alleen een grote kom, een keukenweegschaal en huishoudfolie.

Bereidingswijze

  1. Doe alles wat hierboven staat, behalve de melk, in een kom.
  2. Kneed dan de ingrediënten door elkaar. En voeg daarbij wat melk (meestal zijn 2 eetlepels voldoende) toe om zodoende een samenhangend deeg te krijgen. Let op, kneed het deeg niet langer dan nodig is! Zodra je er een bal van kunt maken, dan is het klaar.
  3. Verpak de deegbal in huishoudfolie en zet minimaal een half uur in de koelkast.
  4. Verwarm daarna de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Maak dan kleine bolletjes van het deeg. Ze groeien nog aardig, dus maak de kruidnoten iets minder groot dan de pepernoten, 1 cm zou ik zeggen.
  6. Leg ze dan op de bakplaat en druk de bolletjes een beetje plat.
  7. Bak de kruidnoten 20 minuten in de voorverwarmde oven.
pepernoten of kruidnoten

Ook al ruikt het nog zo lekker allemaal in de keuken en kun je haast niet wachten om het grote verschil te proeven… Kijk uit dat je (kindje) de kruidnoten en pepernoten niet te snel wil proeven, want ze zijn natuurlijk nog heet als ze uit de oven komen. Eet smakelijk!

Oh en tot slot nog twee tips namens mijn zoontje: kruidnoten zijn ook heerlijk in je kwarktoetje én… op je pizza…

Lees ook deze blogs:

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Share

1 Response

  1. Wat een leuk stuk! Bij ons is het ook altijd de eeuwige discussie of het kruidnoten of pepernoten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.