Skip to Content

Stemmetjes in je hoofd. Hoe ontstaan ze en hoe kom je ervan af?

Heb jij ook last van stemmetjes in je hoofd? Stemmen die je vooral beperken en waar je last van hebt? Wil je ervan af? Het goede nieuws is. Iedereen heeft stemmen in zijn hoofd. Het slechte nieuws is. Je komt er nooit volledig vanaf, maar het kan wel verminderen. In deze blog vertel ik je kort waar deze stemmen vandaan komen. Daarnaast hoe je ze minder luid kan laten zijn. Ik schrijf deze blog in de hoop dat je beseft dat het anders kan. Vooral omdat je een keuze hebt of je naar deze stemmen luistert of niet. En wil je niet voor jezelf veranderen, doe het dan in ieder geval voor je kinderen.

Stemmetjes in je hoofd

Drivers en stoppers

De stemmen in je hoofd zijn verschillend van aard. Soms stimulerend, soms afremmend. Om dit verschil aan te geven worden ze drivers en stoppers genoemd. Helaas gaan ze beiden regelmatig ten koste van jezelf. Dat is het meest herkenbaar in tijden van stress. Dan handel je instinctief en treedt er een oud beschermingsmechanisme in werking. Onbewust zijn ze in je brein gekomen door je (voor)ouders, met name in de periode van 0 tot 7 jaar. In deze periode ontwikkelt een kind zijn identiteit. Deze identiteit wordt mede gevormd door voorbeelden die je hebt gezien of gehoord. Het zijn overtuigingen, die helaas vaak je capaciteiten in de weg zitten. Bovendien breng jij waarschijnlijk onbewust dezelfde boodschappen over naar jouw kinderen. En dat is zonde. Het is namelijk jouw besluit, jouw keuze of je naar deze stemmen in je hoofd luistert of niet. Je bent geen kind meer.

Stemmetjes in je hoofd

Stemmetjes in je hoofd: Drivers

Drivers zijn boodschappen die je van je ouders kreeg en je het gevoel gaven ok te zijn. Bedoeld als stimulans: ‘schiet op, ik heb nog meer te doen vandaag’, ‘niet huilen hoor, je bent toch een bikkel?’, ‘als je hard werkt, dan komt het wel goed’. Helaas kunnen deze goedbedoelde zinnen op latere leeftijd negatief uitwerken. Voor mij zijn dit herkenbare stemmen in mijn hoofd. Mijn oplossing voor alles is namelijk hard werken. Dat deed ik al vanaf jonge leeftijd. En dan is de combinatie hard, snel werken en geen fouten mogen maken helemaal funest. Met als resultaat dat ik op mijn 25e met een burn-out thuis zat. Herkenbaar? Doe er snel wat aan. Als niet voor jezelf, dan in ieder geval voor je kinderen. Jij bent namelijk hun voorbeeld. En ook al zeg je het niet. Wat je laat zien heeft een grotere impact dan wat je zegt.

verkeersbord

Stemmetjes in je hoofd: Stoppers

Stoppers zijn zinnen die je als kind kreeg te horen of te zien als een soort ‘verbod’. Wat er allemaal niet mocht. Zinnen als ‘ik kan het niet’ , ‘mensen vinden mij dom’, ‘ze zullen wel denken’. Komen deze stemmen in je hoofd jou bekend voor? Mij in ieder geval wel. Gelukkig komen ze niet iedere dag langs, maar wel regelmatig. Zeker als ik spannende dingen moet doen, zoals een bijeenkomst leiden, optreden of een presentatie geven voor een volle zaal. Dit digitale tijdperk maakt het voor mij nog lastiger. Dan wordt er ook nog in technische zin wat van mij gevraagd. Opgegroeid met ‘blijf jij maar van de video af, want dat wordt toch niks’ wordt er dan het uiterste van mij gevraagd. De stemmen voeren een druk gesprek in mijn hoofd.

stopborden

Stemmetjes in je hoofd. Wat kan je eraan doen?

Deze zinnen, of een variatie daarop, zullen je vast bekend voorkomen. Belangrijker is, hoe kan je ervoor zorgen dat deze stemmen in je hoofd ophouden? Eigenlijk is het heel simpel, maar het vraagt wel doorzettingsvermogen. Zodra je ander gedrag gaat vertonen zal je uiteindelijk dit gedrag makkelijker vinden. Je brengt in feite de stemmetjes in je hoofd tot zwijgen door simpelweg te laten zien dat je het wel kan. En uiteindelijk is het belangrijk dat je hierdoor in jezelf gelooft. En, niet boos worden op je (voor)ouders. Zij doen dit niet bewust. Zij hebben dit ook weer meegekregen in hun kindertijd en volgen het voorbeeld dat zij kregen. Dit wordt systemisch genoemd.

Stemmetjes in je hoofd

Voorbeeld

Een voorbeeld uit eigen ervaring. Ik heb altijd gedacht dat ik geen verstand had van techniek. Met zinnetjes als ‘ik ben een digibeet’, ‘ik ben a-technisch’ geef ik andere mensen alvast een waarschuwing. Daarnaast geef ik mijzelf hiermee een mogelijkheid om niks aan mijn gedrag te veranderen. Een heerlijke excuustruus. Uiteindelijk heb ik hier wel verandering in gebracht. Hoe? Ik ben dingen uit gaan proberen. Simpelweg door de handleiding van het apparaat te volgen. En wat bleek.. ik kan het wel! Hetzelfde geldt voor computersystemen of programma’s. Ik vind het nog steeds eng, maar ik probeer het nu eerst zelf voordat ik mijn man erbij haal. Het geeft zo’n voldoening als ik het zelf doe. Ik ben zelfs trots op mijzelf! En dat is een heerlijk gevoel.

Stemmetjes in je hoofd

Relevante boeken

Mocht je geïnteresseerd zijn in het effect van onze kindertijd op die van onze eigen kinderen raad ik je aan ‘het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen en je kinderen blij zijn dat jij het doet’. van Philippa Perry te lezen. Ook Hedvig Montgommery besteedt er aandacht aan in de basisschooljaren. De fotostrip van Ype Driessen geeft op een hilarische manier weer dat stemmen tot neurotisch gedrag kunnen leiden. Tot slot geeft het boek ‘Mama heeft een beer in haar hoofd’ van Nele Reynders weer wat stemmen in je hoofd met een volwassene kunnen doen.

Nog een punt van aandacht. Als jij je, om wat voor reden dan ook, laat overnemen door deze stemmen, dan adviseer ik je contact op te nemen met een psycholoog of psychiater. En als je het niet voor jezelf doet, dan hoop ik wel voor je kinderen. De gevolgen voor hen kunnen heel ernstig zijn. Lees hierover de blog die Lianne recent schreef.

Coaching & Mindfulness

Wil je meer informatie? Zie mijn website www.ellesinverwonderland.nl. Heb je een wens voor een thema, een korte hulpvraag of wil je door mij begeleid worden? Een berichtje sturen kan via info@ellesinverwonderland.nl

EllesInVerwonderLand
Footer1
EllesInVerwonderLand
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.