10 minuten dozen. Busy Box, Busy Bag, Time out Box

De vakantie staat voor de deur en voor mij betekent dit als gastouder topdrukte. Niet alleen is dochterlief de hele dag thuis ik heb ook extra vakantieopvang waardoor ik veel dagen 6 kinderen aanwezig heb van vroeg tot laat. Ik zocht hulp bij Pinterest en kwam uit op de Busy Bags/ Boxes. Oftewel 10 minuten dozen! Ik maakte ruim 60 dozen! 

10 minuten dozen

10 minuten dozen taal

Als je op Pinterest zoekt op Busy Box, Busy Bag, Time out Box kom je een hoop ideeën tegen. Ik liet mij inspireren door deze ideeën en hield rekening met de kindjes die deze vakantie aanwezig zouden zijn.  2-6 jaar. Ik maakte een ideeenlijst van ruim 80 verschillende activiteiten en schroefde deze terug tot ruim 60 verschillende 10 minuten dozen.

shoplistshoplist

Ik shopte onder andere bij de Kruidvat, op=op voordeelshop, Wish, So Low, Hema, Action en de Zeeman.

shoplist

Ik verdeelde alles in hoofd categorieën en ga de dozen nog wel van stickers voorzien zodat de kinderen weten welke doos ze mogen pakken. Ook denk ik er nog over om een soort van aftekenlijst te maken om er voor te zorgen dat ze alle dozen hebben geprobeerd. Tenslotte gaat het ook om hun ontwikkeling. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Taal

Voor taal heb ik een drietal 10 minuten dozen gemaakt en nog een flink aantal werkbladen waar met een uitwisbare stift op gewerkt kan worden.

10 minuten dozen taal 10 minuten dozen taal

In deze twee dozen kunnen de kinderen de stippen overtekenen met pen/potlood/stift om zodoende letters te volgen. En in het zand kunnen ze de letters naschrijven.

taal 10 minuten dozen

Van dit spel wat ik bij de kringloop kocht voor maar 0,75 cent maakte ik bladen met zomerse woorden. Ik maakte vakjes op een papier en schreef hier de letters over.

taal 10 minuten dozentaal 10 minuten dozen

Nu aan de meiden de leuke taak om dezelfde letters erbij te zoeken!

10 minuten dozen taal 10 minuten dozen taal

Op de site van Juf Milou vond ik gave knijpkaarten in verschillende categorieën zoals taal en rekenen. Ik moet de knijpers nog even afmaken maar dan kunnen de kaarten eindeloos hergebruikt worden. Op een paar andere websites vond ik nog meer werkbladen voor taal en rekenen. Zelfs als we dus langer dan 10 minuten hebben kunnen de oudste meiden hier rustig mee aan de slag terwijl de kleintjes liggen te slapen.

Rekenen

Voor rekenen heb ik een vijftal 10 minuten dozen gemaakt en nog een flink aantal werkbladen (zie hierboven) waar met een uitwisbare stift op gewerkt kan worden.

10 minuten dozen rekenen 10 minuten dozen rekenen

Met behulp van houten cijfer blokjes of met duplo stenen kunnen de kinderen oefenen met kleine rekensommen. De houten stokjes en de duplo stenen zijn daarnaast natuurlijk ook leuk om te sorteren of andere dingen mee te ontdekken.

10 minuten dozen rekenen 10 minuten dozen rekenen

Een leuk klein spel met tellen en soorten plaatjes bij elkaar zetten is ook leuk als afleiding. Eet jij veel ijsjes en hang je de was graag op dan heb je vast wel ijsstokjes en wasknijpers in huis. Zo niet dan koop je ze heel goedkoop bij de So Low of de Action bijvoorbeeld. Je kunt er getallenreeksen op zetten en de kinderen de missende getallen bij laten zoeken. Dit kan natuurlijk in steeds grotere sprongen hoe ouder ze zijn!

busy bagrekenen

Overigens een tip. Ik speelde dit spel vanavond met dochterlief en de nummers kun je beter andersom op de knijpers schrijven. Niet handig gedaan van mij!

Heb je nog loombandjes thuis liggen? Dan kun je op ijsstokjes een cijfer zetten en dan kunnen de kids er het aantal benodigde elastiekjes op doen.

Dit kun je natuurlijk ook gebruiken met sorteren en kleuren er stiften.

Constructie

Voor constructie heb ik een vijftal 10 minuten dozen gemaakt.

constructie 10 minuten dozen constructie 10 minuten dozen

Om te bouwen kocht ik wat doosjes bij de Action en een doosje Lego Friends. Met behulp van de beschrijvingen kunnen ze dan proberen wat in elkaar te zetten.

constructie 10 minuten dozen constructie 10 minuten dozen

Schoonvader zette dit houten blok met draadstangen erin in elkaar. Met wat flinke draaimoeren, moeren en bouten en een stapel voorbeeldkaarten kunnen de kinderen hier mee aan de slag om een voorbeeld na te bouwen en te ervaren hoe het draaimechanisme werkt.

De slangen haalde ik bij de Action op aanraden van de Facebookgroep Kleuterwereld. Er zitten wat voorbeelden bij om na proberen te bouwen. Ben heel benieuwd wat voor prachtige kunstwerken ze hier mee gaan maken!

Deze zak kreeg ik net nog binnen van Wish. Grote pijpstukken om mee te bouwen.

Sorteren

Voor sorteren heb ik twaalf 10 minuten dozen gemaakt.

sorteren 10 minuten dozensorteren 10 minuten dozensorteren 10 minuten dozensorteren 10 minuten dozensorteren 10 minuten dozen 

Neem simpele kosteloos materialen zoals doppen, knopen, kurken, schelpen en peulvruchten. De kinderen kunnen sorteren op kleur, op vorm, op grootte. Mee bouwen en verder ontdekken. En zijn tegelijkertijd ook nog eens sensopathisch aan het spelen!

sorteren 10 minuten dozen

Deze schaduwplaatjes zijn al voor jonge kinderen te maken. Je kunt er natuurlijk ook nog eens memory mee spelen en de voertuigen oefenen!

sorteren 10 minuten dozensorteren 10 minuten dozensorteren 10 minuten dozen

Uit het boek Lou viert Carnaval haalde ik van het knutselproject eerder al een vormenpuzzel die gebruik ik weer. Ook maakte ik een doos met foam figuren en een doos met vierkante papiertjes met allerlei verschillende printjes.

Spelen/ ontspanning

Om te spelen en voor de ontspanning maakte ik natuurlijk ook 10 minuten dozen. 11 stuks maar liefst.

spelen 10 minuten speelgoed spelen 10 minuten speelgoed

Een leuk klein doolhof spel met magneetjes 4 kleine tekenbordjes om rustig aan tafel te doen.

spelen 10 minuten speelgoedspelen 10 minuten speelgoed

Deze bril met verschillende kleuren glazen kocht ik bij de Action en deze gave kleuren uh dingen kocht ik bij Wish, de nieuwe Ali die wat sneller verzend. Het zou pas halverwege juli aankomen, maar ik werd vandaag al er mee verrast! Leuk speelgoed om alles eens door een groene bril te bekijken en te zien hoe kleuren zich mengen.

Ik maakte twee doosjes met deze leuke kleine spelletjes en tolletjes van de Action.

spelen 10 minuten speelgoed spelen 10 minuten speelgoed

Om rustig te spelen een bakje met deze leuke Tsum Tsum om mee te spelen en torens mee te bouwen. En een doosje met wat kleinere diertjes om aan tafel mee te spelen. Dan kan ik goed zien of er niet stiekem wat in een mond verdwijnt 😉

spelen 10 minuten speelgoed spelen 10 minuten speelgoed

Van Playmobil deed ik de babykamer in een doosje om mee te gaan spelen. Altijd leuk voor de gastkindjes omdat er hier altijd wel een baby is en zo kunnen ze zelf ook lekker aan tafel dit naspelen.

Voer de stoere jongens en meiden een grote auto die je met gereedschap uit elkaar kunt halen.

spelen 10 minuten speelgoed spelen 10 minuten speelgoed

Verder nog een doosje met kleine autotjes en allemaal puzzelstukjes uit het boek Lou viert Carnaval. Kunnen ze alle plaatjes vinden in het boek?

spelen 10 minuten speelgoedspelen 10 minuten speelgoed

Dan nog een doosje met wat kleine boekjes en de boekjes van Jip en Janneke van de Hema.

Dit laatste doosje met houten bloemen en vlinders weet ik nog niet wat ze er mee gaan doen. Misschien maak ik er nog wel een soort van zoek puzzel van voor de kleintjes.

En met deze schattige familie vingerpopjes kunnen ze vast ook wel 10 minuten spelen denk je niet!

Motorisch en Sensopathisch

En dan zijn we aangekomen bij de grootste categorie voor de motoriek. Daarbij is er eigenlijk ook sprake van Sensopathisch spel wat ik zo belangrijk vind voor de kinderen.

Maar liefst 25! 10 minuten dozen vulde ik met allemaal materiaal en speelgoed.

Rijgen:

rijgen 10 minuten dozen rijgen 10 minuten dozen

Hele grote kralen om een veter heen en wat kleinere houten kralen om chenilledraad  heen.

rijgen 10 minuten dozen rijgen 10 minuten dozen

Gekleurde pasta en rietjes om chenilledraad heen en om een dun touwtje heen.

rijgen 10 minuten dozen rijgen 10 minuten dozen

Kleine kralen om draad heen en grote strijkkralen om veters heen. (veters staan niet op de foto)

rijgen 10 minuten dozen rijgen 10 minuten dozen

Houten figuren om te rijgen om de rand heen en een rijgwerkje met rijgwerk in het midden.

Figuren leggen

figuren leggen 10 minuten dozen figuren leggen 10 minuten dozen

Ik vroeg aan mijn vraagouders om oude sleutels en trok deze over op papier. Kunnen de kinderen de juiste sleutel op de juiste plek leggen?

Met de gekleurde ijslollystokjes kun je de kinderen leuk aan het werk zetten. Voor de fijne motoriek om de stokjes op de juiste plek te krijgen ( en laten liggen )

figuren leggen 10 minuten dozen figuren leggen 10 minuten dozen

Tangram heb je in de vierkante versie en in de ovalen versie. Hier maakte ik 2 mappen van met nabouw vellen om mee aan de slag te gaan.

Motorisch spelletje

10 minuten dozen motoriek 10 minuten dozen motoriek

Veters leren strikken met deze schildpad en een doosje met tetris.

10 minuten dozen motoriek 10 minuten dozen motoriek

Een mini uitvoering van de toren van Pisa en een spelletje met cilinders in verschillende diktes en lengtes .

10 minuten dozen motoriek

Met deze gekleurde houten staafjes met inkepingen kunnen ze bouwen. Maar dit vergt heel wat motorische vaardigheden!

knippen enzo knippen enzo

Van allemaal restjes gekleurd papier ( die ik dus altijd bewaaar) kunnen ze lijntjes volgen om te knippen.

En deze kralen kunnen in elkaar geklikt worden. Ze komen bij de Action en Wish vandaan.

knippen enzo knippen enzo

Strijkkralen zijn super goed voor de fijne motoriek maar het nadeel is vaak dat het zo lang duurt. Met deze kleine vormpjes zijn de werkjes zo klaar! Een echt 10 minuten werkje.

In de Playmobil Wedding goodiebag zat dit leuke kleine puzzeltje. Met veel kleine stukjes wordt dat een leuke uitdaging voor mijn oudste gastkindje.

knippen enzo knippen enzo

Deze kralen vond ik bij de Zeeman en die gaan binnenkort op scoubidou touwtjes geregen worden. En deze schattige kleurenkaarten komen van Peuteractiviteitenweb. Goed om de kleuren te oefenen met de jongste kindjes.

Ik hoop dat je met deze 10 minuten dozen genoeg inspiratie en afleiding hebt om de zomer door te komen! Je kunt de 10 minuten dozen natuurlijk ook in bags doen dan heb je echte busy bags voor onderweg en op vakantie!

Op mijn Pinterest staat trouwens nog meer inspiratie hoor.

Veel plezier!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

6 Responses

  1. Wow 60 dozen, super leuk! Ik ken de busy bags al heel lang, maar ik kom er nooit toe om ze te maken. In Amerika doen ze ook wel eens swaps, dat iemand heel veel dezelfde zakjes maakt en dan op een avond kun je ze uitwisselen en heb je allerlei verschillende. Dat lijkt me ook wel eens gaaf.

  2. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar wat is het leuk. Ik ga me er zeker verder in verdiepen. Ik vind het echt super leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.