Skip to Content

Uit eten met je kind – een blog met tips

Voor sommige mensen is dit het meest normale in de wereld maar ik denk voor een meerderheid een stressvol beeld. Gillende kinderen hebben we allemaal wel eens meegemaakt in een restaurant of lunchroom en niemand wil dat dit zijn of haar kind is. Aan de andere kant kan het een verrijking zijn om als familie te doen. De mooie dingen van het leven delen, het draagt bij aan de smaak- en algemene ontwikkeling. Uit eten met je kind; ik help je graag op weg.

Hoe begin je?

Ik zou niet beginnen in een sterren restaurant met een kind wat nog nooit uit eten is geweest. Maar je kan van kleins af aan al stapjes maken. Ga eens met een kleine baby ergens koffie drinken. Zo kan de baby al wennen aan uit huis zijn en merk je hoe het reageert op een vreemde omgeving met geluiden. Het kopje koffie kan je uitbreiden met een taartje en een keertje een lunch. Wees erop voorbereid dat je misschien wat eerder dan gepland weg zou moeten maar maak je geen zorgen. Kinderen verrassen je meer dan je soms vooruit kan denken.

uit eten met je kind

Zorg dat je voeding bij je hebt of bereid je voor op borstvoeding geven in het openbaar. Er zijn plekken met verschoningsruimtes maar met een baby is dit niet altijd nodig. Als je een wagen bij je hebt kom je ook al een heel eind. En vaak is dit nog hygiënischer. Ik heb helaas wel eens vieze verschoningsplekken gehad.

Met deze stappen bouw je het op, leer je een kind kennen hoe het is in zulke situaties maar tegelijk leert jouw kind ook wennen aan zulke situaties. Overdag is meestal makkelijker omdat de ambiance dan wat rustiger is maar dit wisselt per kind wat er mogelijk is.

Vermaak

gezinsuitje
uit eten met je kind

Er moet een balans ontstaan van een kind wat leert zich aan te passen in een andere omgeving en een omgeving waarin ouders zorgen dat een kind zich kan aanpassen. Voor een baby bouw je de ervaring langzaam op en zoek je wat rustige plekken uit. Als een kindje opgroeit en kruip- en loopbehoefte heeft is het fijn om te kijken naar een plek waar dit ook meer kan. Loop af en toe eens een rondje en ga dan weer zitten.

Ik neem altijd een tasje mee met daarin klein speelgoed als ik uit eten met een kind ga. Niet speelgoed waar mijn dochter vaak meespeelt maar juist dingen die ze niet goed kent zodat het speciaal is. Ergens eten of lunchen mag speciaal aanvoelen en als beloning. Inmiddels is mijn oudste dochter het zo gewend om mee te gaan dat ze er naar uitkijkt. Ze mag een lekker drankje uitzoeken en vanaf de kaart een eigen keuze maken.

Mijn jongste dochter is minder makkelijk maar dit laat me niet tegenhouden. Mee lunchen probeer ik regelmatig te doen maar het in de avond uiteten heb ik uitgesteld tot 11 maanden. Op verzoek van mijn oudste dochter zijn we toch gegaan. Het was best pittig op bepaalde momenten maar tegelijk viel het me mee en hebben we als gezin een hele leuke avond gehad. Af en toe de benen strekken en genoeg eten mee. Kleine dingen wat haar even bezig houdt zoals rozijnen.

uit eten met je kind

Uit eten met je kind?

Het is zeker een verrijking op verschillende vlakken. De ervaring, beleving en smaakontwikkeling zijn zo goed voor de algemene ontwikkeling. Ook het leren omgaan in een andere setting dan thuis zijn belangrijke dingen. Hoe pas je je aan en hoe ga je met andere mensen om.

Uit eten met je kind is zeker mogelijk. Uiteraard wisselt het per kind wat er mogelijk is maar alles valt te leren. Het zijn vooral onze eigen angsten en gedachten die ons tegenhouden. Helaas heb ik ook wel eens een gillende dochter gehad waarna de hele zaak stil viel. Ik voelde me een ontplofte tomaat worden en kon wel door de grond zakken. Vervolgens kwam de eigenaresse naar me toe met een lekker taartje en zei ze: Dit hebben we allemaal wel eens meegemaakt als mama zijnde, geniet van je taartje. En dat is ook zo. Die ervaring is er ook weer 1.

Wij doen dit graag als gezin, of soms juist even apart. Een mama – dochter momentje of juist een papa – dochter momentje. Genieten van andere smaken en niet de afwas hoeven doen. Ik hou ervan en hopelijk kan ik mijn tweede dochter net zo hiervan laten meegenieten.

Ga jij uit eten met je kind?

Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.