5 tips om thuis de tafels te oefenen

In groep 4 maken de kinderen kennis met de tafels. Het ene kind gaat dit makkelijk af, terwijl het andere kind ermee worstelt. In mijn blog geef ik je tips thuis tafels oefenen op een leuke manier aan te bieden.

Rekenen door te tekenen

Voor kinderen is het heel fijn om dingen beeldend te maken ook als je thuis tafels gaat oefenen. Teken een mand met twee hondjes. Daarnaast teken je twee manden met elk een hondje. Wil je kind zelf tekenen? Dan kan je ook bomen met takken eraan gebruiken of een poppetje met armen. Wees creatief. En het fijne is. Je kan zo alle tafels tekenend oefenen!

Hinkelen en tafels

thuis tafels oefenen
Afbeelding van Abby Haukongo via Pixabay

Wie kent de hinkelbaan niet? We schreven de cijfers van 1 tot 10 op de grond en gooide een steentje op het nummer waar we niet mochten komen. Je kan op twee manieren hinkelen. Ik zal beide manieren uitleggen om thuis tafels oefenen superleuk te maken.

Manier 1
Je tekent de cijfers 1 tot 10 op de grond. Jouw kind gooit het steentje op nummer 1 en gaat al roepend alle nummers af. ” 2 x 1 is 2. 3 x 1 is 3″ Goed gedaan dan kan je naar 2. Mocht je kind in groep 5 zitten dan kan je gewoon van 1 tot 10 alles achter elkaar doen. Begint het net met de tafels, dan doe je alleen de de tafels die ze al kunnen. De tafels van 1, 2, 5 en 10 zijn vaak het makkelijkste.

Manier 2
Teken verschillende hinkelspellen met de antwoorden op de grond. Dus de hinkelbaan van de tafel van 3 bevat dus de cijfers 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27 en 30. Steeds als jouw kind op een cijfer springt roept hij de som. “1 x 3 is 3. 2 x 3 is 6” en zo ga je verder. Wel een hoop werk, maar ik weet zeker dat jouw kind dit nooit meer vergeet!

Thuis tafels oefenen met een spel

Er zijn zoveel spelletjes te koop die je samen kan spelen en jouw kind helpen met de tafels. Het fijne van loco is dat je kind zichzelf kan controleren en dat het “korte” opdrachten zijn. En bij bol.com vond ik malle getallen. Samen een spelletje spelen en toch oefenen. Hoe fijn is dat? Er zijn nog veel meer leuke spelletjes te vinden.

Ga online

Online is er een hoop te vinden. Zo ook allemaal online spelletjes om thuis tafels te oefenen. Welk kind wil niet op de tablet of computer een spelletje spelen? Op de tafelsoefenen.nl heb je verschillende spelletjes die jouw kind kan doen. Wat dacht je van boogschieten of een pinguïn leren springen?

Thuis tafels oefenen met Lego

Je legt een een doos met 10 verschillende kleuren lego klaar. Bij de tafel van 1 komt er elke keer maar 1 blokje van een andere kleur erbij. Bij de tafel van 4 komt er van elke kleur 4 blokjes bij. Dus 3 x 4 is 3 verschillende kleuren van vier blokjes. Bouwen en leren!

thuis tafels oefenen

Daarnaast kan je ook een poster met de tafels erop op de wc hangen of tijdens het eten tussen de gesprekken door een som vragen. Een liedje maken van de tafels of tijdens het snijden van een boterham de tafels gebruiken. Ik wens jullie veel suc6!

Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.